Κλειστά τα Πανεπιστήμια – Στο ΣτΕ οι πρυτάνεις

Ένταση επικρατεί στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με 8 Πανεπιστήμια να παραμένουν κλειστά, λόγω της διαθεσιμότητας 1349 διοικητικών υπαλλήλων. Οι Πρυτάνεις προτίθενται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ζητήσουν την ακύρωση και αναστολή της ΚΥΑ που θέτει σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους, όπως αναμένεται να ανακοινώσουν σε κοινή συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα.

Τα προβλήματα πάντως ήδη έχουν μεταφερθεί στους φοιτητές καθώς δεν πραγματοποιούνται οι εγγραφές των φοιτητών και η εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Οι φοιτητές πρέπει να επικοινωνούν με τα τμήματά τους για να βλέπουν τη κατάσταση επικρατεί ενώ το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ανακοίνωσε οτι θα παραμείνει κλειστό μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, αναβάλλοντας για μία εβδομάδα τις εξετάσεις. Κλειστό μέχρι αύριο θα είναι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Έκκληση να ανοίξουν τα πανεπιστήμια υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η πολιτεία θα καλέσει άμεσα τις πρυτανικές αρχές σε διάλογο απηύθυνε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Σίμος Σιμόπουλος σε συνέντευξη με κύριο χαρακτηριστικό το ακροατήριο των διοικητικών υπαλλήλων που φορούσαν λευκές μάσκες.

«Η έκκληση που απευθύνω είναι διπλή και δεν πρέπει να απομονωθεί το ένα σκέλος από το άλλο. Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να μείνουν κλειστά. Ζητώ να ανοίξουν και παράλληλα να υπάρξει άμεσα πρόσκληση για διάλογο από τους συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα της διαθεσιμότητας» τόνισε ο κ.Σιμόπουλος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης.

Ο πρύτανης δήλωσε μάλιστα ότι εάν δεν αρθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάσει της οποίας απομακρύνονται 399 υπάλληλοι από το ΕΜΠ, ο ίδιος θα υποχρεωθεί να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση της πολιτείας

«Η τελευταία ελπίδα του ιδρύματος είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Το νομικό μας τμήμα έχει ετοιμάσει την προσφυγή και είμαστε έτοιμοι να την καταθέσουμε. Αυτό που μένει είναι να δούμε εάν θα την καταθέσουμε και τα οκτώ πανεπιστήμια μαζί την Τρίτη ή θα κινηθούμε μόνοι μας. Δεν θα ήθελα, όμως, να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» υπογράμμισε ο κ. Σιμόπουλος.

Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τριήμερη συμβολική αναστολή των λειτουργιών του Ιδρύματος μέχρι και την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, καθώς και την μετάθεση κατά μία εβδομάδα έναρξης μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου , αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών, λόγω της διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ

Σύμφωνα με την απόφαση της συγκλήτου αποφασίσθηκε:

1. Να υπερασπιστεί, το μέλλον του Ιδρύματος και γενικότερα του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, προσφεύγοντας σε συνεργασία με τα άλλα θιγόμενα ΑΕΙ της χώρας, στο ΣτΕ για την ΚΥΑ και να καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της, καθώς αυτή αντίκειται σε βασικές αρχές του Συντάγματος.

2. Δηλώνει απερίφραστα ότι συμπαραστέκεται αμέριστα στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, αγώνα που στις παρούσες περιστάσεις είναι αγώνας για την επιβίωση του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Αναβλήθηκε η έναρξη του χειμερινού εξαμήνου

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης διαπιστώνει ότι το υπουργείο Παιδείας με τις ενέργειές του οδηγεί σε πλήρη αδυναμία διοικητικής και ακαδημαϊκής λειτουργίας το Ίδρυμα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Και τονίζεται:

«Σε αντίθεση με τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας που ουσιαστικά αναστέλλουν τη διοικητική και ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το προσωπικό θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των άμεσων φοιτητικών προβλημάτων που προκύπτουν από την προαναφερόμενη κατάσταση» τονίζουν τα μέλη της Συγκλήτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα