Γάζα: Η 72ωρη εκεχειρία δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Στο κενό έπεσε για μία ακόμα φορά η εκεχειρία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς καθώς δύο ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ -σήμερα το πρωί, στις 08.00 ώρα Ελλάδας- το Τελ Αβίβ άρχισε να βομβαρδίζει θέσεις της Χαμάς απαντώντας, όπως είπε,στα πυρά της παλαιστινιακής οργάνωσης.Ο ισραηλινός στρατός πληροφόρησε τα Ηνωμένα Εθνη ότι η ισχύς της εκεχειρίας στη Γάζα έληξε, μετέδωσαν
τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης.

Όταν ρωτήθηκε αν τερματίστηκε η εκεχειρία, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ απάντησε: «Ναι. Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στο πεδίο».

Οι δηλώσεις αυτές του Λέρνερ γίνονται μετά τις πληροφορίες ότι 62 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της εκεχειρίας, που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ το Ισραήλ κατηγόρησε τους μαχητές από τη Γάζα ότι την παραβίασαν ρίχνοντας ρουκέτες και όλμους εναντίον του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ, την 72ωρη εκεχειρία ανθρωπιστικού χαρακτήρα, στην οποία είχαν συμφωνήσει Ισραήλ και Χαμάς μετά τις ασφυκτικές πιέσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, παραβίασε πρώτο το Τελ Αβίβ, όταν ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ κατά Παλαιστινίων, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων και τον τραυματισμό δεκάδων.

«Η Χαμάς παραβίασε την ανθρωπιστική εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ σήμερα το πρωί στη Γάζα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την «Jerusalem Post».

Εν τω μεταξύ, την αναστολή της έναρξης των συνομιλιών για εκεχειρία στη Γάζα ανακοίνωσε η και η Αίγυπτος προς Παλαιστίνιους αξιωματούχους, μετά την ενημέρωση από το Ισραήλ για την πιθανή απαγωγή ενός Ισραηλινού στρατιώτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισλαμικού Τζιχάντ.

«Οι Αιγύπτιοι επικοινώνησαν με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε ότι ένας στρατιώτης του αιχμαλωτίστηκε» δήλωσε ο Ζίαντ αλ Αάχλα. «Οι συζητήσεις αναβλήθηκαν» πρόσθεσε.

Ωστόσο, μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετέχει και η Χαμάς, θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο, για να συνομιλήσει με Αιγύπτιους αξιωματούχος σχετικά με την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, από τη Ραμάλα.

Ο Αμπάς «όρισε την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες», σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής προεδρίας.

Η αντιπροσωπεία αυτή αποτελείται από εκπροσώπους της Φατάχ, του κινήματος του Αμπάς, της Χαμάς, που κυβερνά στη Γάζα, και του συμμάχου της, της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης «πιθανόν αιχμαλωτίστηκε» στη Λωρίδα της Γάζας

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης αιχμαλωτίστηκε από Παλαιστίνιους μαχητές κατά τη διάρκεια μιας μάχης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας σήμερα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«(Ισραηλινές) δυνάμεις οι οποίες επιχειρούσαν για την καταστροφή μιας υπόγειας στοάς δέχθηκαν επίθεση. Κατά τις πρώτες ενδείξεις, ένας στρατιώτης απήχθη από τρομοκράτες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε την αιχμαλωσία του Ισραηλινού, όμως πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία», δήλωσε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς.

Μια εκεχειρία που ουσιαστικά δεν άρχισε ποτέ…

Η προσωρινή εκεχειρία παραβιάστηκε, ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Τελ Αβίβ κατά αμάχων και την Άγκυρα να κατηγορεί το Ισραήλ για χιτλερικό φασισμό μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία και σχολεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η τριήμερη εκεχειρία που συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς ανακοινώθηκε για να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός «διάδρομος» προκειμένου να παρασχεθεί ιατροφαρμακευτικό υλικό τους πληγέντες και δυστυχώς για άλλη μία φορά δεν εφαρμόστηκε.

Την ώρα που οι πιο αισιόδοξοι πίστευαν ότι η κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών είναι ένα «παράθυρο» για μία άνευ όρων εκεχειρία που ζητούν ΟΗΕ και ΗΠΑ, στο Κάιρο διεξάγονταν πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την εκτόνωση της κρίσης και την επίτευξη οριστικής κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές, οι νεκροί τους ανέρχονται σε 1.458 οι ενώ από την πλευρά του Ισραήλ, 61 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο.

Ο ρόλος της Αιγύπτου

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε αναλάβει πυροσβεστικό ρόλο, καθώς θεωρείτο πως έβαζε τις τελευταίες πινελιές στην αναθεωρημένη πρόταση περί οριστικής εκεχειρίας στη Γάζα. Στο Κάιρο είχαν σπεύσει αντιπροσωπείες των Παλαιστίνιων και των Ισραηλινών, ενώ παρών ήταν και ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Jerusalem Post», η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν ενήμερη από τον περασμένο Απρίλιο ότι η Χαμάς θα κηρύξει μέσα στο καλοκαίρι τον πόλεμο κατά του Τελ Αβίβ και είχε λάβει τα μέτρα της.

Σύμφωνα με μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, μέχρι τώρα οι ισραηλινές δυνάμεις έχει καταστρέψει το 85% των τούνελ που διαθέτει η παλαιστινιακή οργάνωση στη Γάζα.

Ανθρωπιστική κρίση

Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται ραγδαία και ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Κραενμπίλ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο πληθυσμός «βρίσκεται μπροστά στον γκρεμό».

Με πρωτοφανή σφοδρότητα καταδίκασε χθες εκ νέου ο Λευκός Οίκος τον προχθεσινό βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα από το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι έστειλε φορτία με πολεμοφόδια στον ισραηλινό στρατό.

To Πεντάγωνο επιβεβαίωσε χθες ότι στις 20 Ιουλίου το Ισραήλ είχε ζητήσει πυρομαχικά προκειμένου να αναπληρώσει όσα είχε ήδη εξαπολύσει στη Γάζα. Η προμήθεια εγκρίθηκε τρεις ημέρες αργότερα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα να βοηθήσουν το Ισραήλ να αναπτύξει και να διατηρήσει ισχυρές δυνάμεις αυτοάμυνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι. «Αυτή η προμήθεια πυρομαχικών υπηρετεί αυτούς τους στόχους».

Keywords
Τυχαία Θέματα