Εν αναμονή της έκδοσης Φιλιππίδη στην Ελλάδα

Ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου στα κρατητήρια του κτιρίου της αστυνομίας, στην περιοχή Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης, μετά την εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης από τις τουρκικές αρχές.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης στην πλατεία Ταξίμ χθες στις 22.50 και αμέσως τον οδήγησαν στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας. Είχε προηγηθεί

ενημέρωση από ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι έφτασαν στα ίχνη του με τη βοήθεια της τεχνολογίας και συγκεκριμένα με το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ.

Τις τελευταίες ημέρες ο Άγγελος Φιλιππίδης χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο, από το οποίο παραχωρούσε συνεντεύξεις και επικοινωνούσε με τον δικηγόρο του και τους δικούς του ανθρώπους.

Έτσι, δεν ήταν δύσκολο μέσα από το σύστημα που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές να εντοπίσουν το στίγμα του και με τη βοήθεια των Τούρκων συναδέλφων τους να φτάσουν στη σύλληψή του.

Θρίλερ με την έκδοσή του στην Ελλάδα

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οδηγήθηκε σε μονομελές δικαστήριο της Τουρκίας, όπου και χαρακτήρισε απαράδεκτη την σύλληψη του, καθώς, όπως υποστήριξε, είχε εκδώσει για τη Δευτέρα το πρωί εισιτήριο με προορισμό την Αθήνα για να παρουσιαστεί στον ανακριτή. Παραιτήθηκε από κάθε ένδικο μέσο κατά της έκδοσής του και είπε στο τουρκικό δικαστήριο ότι η επιθυμία του είναι να οδηγηθεί άμεσα ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών

Τα τουρκικά δικαστήρια ενέκριναν τελικά την έκδοση του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Ελλάδα. Η εκτέλεση της απόφασης θα ολοκληρωθεί με την αποστολή από το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης των σχετικών εγγράφων. Η διαδικασία αυτή, λένε οι προξενικές αρχές, μπορεί να κρατήσει από 48 ώρες έως 40 μέρες. Στο ενδιάμεσο διάστημα ο κ. Φιλιππίδης θα κρατείται κατά πάσα πιθανότητα στις φυλακές του Μαλτεπέ, όπου συνήθως κρατούνται οι προς απέλαση ξένοι υπήκοοι.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οδηγήθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών της Κωνσταντινούπολης και, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκόμισε το εισιτήριο που είχε εκδώσει για τη Δευτέρα το πρωί με προορισμό την Αθήνα. Ισχυρίστηκε ότι επιθυμία του ήταν και είναι να παρουσιαστεί το συντομότερο στις Αρχές.

Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο της έκδοσης του κ. Φιλιππίδη, η περίπτωσή του εμπίπτει σε δύο συμβάσεις. Αυτές είναι η Πολυμερής Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Παρισιού περί εκδόσεως εγκληματιών, που υπογράφηκε στις 13/12/1957, και η Σύμβαση Στρασβούργου, η οποία είναι συμπληρωματική της πρώτης, αφορά αμοιβαία δικαστική αρωγή και διεθνή δικαστική συνεργασία και συνδρομή προς αποτελεσματική δίωξη του εγκλήματος, και υπογράφηκε στις 20/4/1959.

Μέχρι την υπογραφή των δύο παραπάνω συμβάσεων τα συγκεκριμένα ζητήματα ρυθμίζονταν μέσω διμερών επί τούτου συνθηκών, καθώς το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που θεσμοθετήθηκε επί Συνθήκης Σένγκεν ισχύει μόνο για χώρες μέλη της ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία δεν αποτελεί μια από αυτές.

Παρατίθεται η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του πρώην διοικητή του Τ.Τ.:

Συνελήφθη χθες το βράδυ (22.40 ώρα) στην Κωνσταντινούπολη – μετά από πληροφορίες που διαβίβασε η Ελληνική Αστυνομία στις τουρκικές Αρχές ασφαλείας – ο Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος αναζητείτο για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στην πλατεία Ταξίμ, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Κατά τη σύλληψη βρέθηκαν στην κατοχή του:

311 λίρες Τουρκίας

5.615 ευρώ

1.005 λίρες Αγγλίας,

18.090 δολάρια Χονγκ Κονγκ

220 φράγκα Ελβετίας

1.514 δολάρια ΗΠΑ

δύο κινητά τηλέφωνα κι ένα USB 2 GB

μπλοκ επιταγών και κάρτες τραπεζών

άδεια παραμονής στην Ελβετία και άδειες ικανότητας οδήγησης αλλοδαπών Αρχών

δύο διαβατήρια ελληνικών Αρχών, εκ των οποίων το ένα είχε λήξει, και

διάφορα έγγραφα.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης είχε μεταβεί από τη χώρα μας στην Κωνσταντινούπολη την 03-01-2014, όπου και παρέμενε μέχρι τη σύλληψή του.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
Ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κατηγορείται για απάτη και απιστία σε βαθμό κακουργήματος για δανειοδοτήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν από το ΤΤ προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως, Πόπης Παπανδρέου, οι πιστώσεις εγκρίθηκαν χωρίς εγγυήσεις, και τα δάνεια δεν αποπληρώθηκαν. Αντίθετα, τα χρήματα κατέληξαν σε λογαριασμούς των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών.
Παράλληλα, σε λογαριασμούς του κ. Φιλιππίδη βρέθηκαν καταθέσεις συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων του για την περίοδο 2008-2012. Σημειώνεται πως για το ζήτημα αυτό η κ. Παπανδρέου τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

Πηγή¨zougla.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα