Εισαγγελέας καλεί Πελεγρίνη

Τη Δευτέρα καλείται με την ιδιότητα του υπόπτου να δώσει εξηγήσεις στον εισαγγελέα ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, για παράβαση καθήκοντος.

Η κλήση του εστάλη μετά την πρώτη αναφορά του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ότι δεν έκανε τίποτα για να ορίσει προσωπικό ασφαλείας διοικητικών υπαλλήλων, έτσι ώστε να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς το Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο εισαγγελέας

καλεί τη Δευτέρα τον Θεοδόση Πελεγρίνη να εκφράσει τη δική του θέση για τις απεργίες των διοικητικών, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το αν προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες από τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως ο Θεοδόσης Πελεγρίνης δεν καλείται να καταθέσει ως απλός μάρτυρας, αλλά ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινης πράξης. Ανάλογα με τις εξηγήσεις που θα δώσει ο πρύτανης, σε συνδυασμό και με τα άλλα στοιχεία της δικογραφίας, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει για το αν στοιχειοθετείται κάποιο αδίκημα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, ο σχετικός φάκελος θα τεθεί στο αρχείο.

Με νέα του δήλωσή πάντως, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε λόγο για «αήθη επίθεση».

«To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια. Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή μου, εκεί που κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της».

Σε αναμμένα κάρβουνα η Σύγκλητος

Εν τω μεταξύ σκληρή ανακοίνωση, κατά της παραπομπής του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων κάνοντας λόγο για «κλίμα εκφοβισμού και διώξεων».

Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρύτανη ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου, Γ. Μυλόπουλο, τον πρύτανη Χαροκοπείου, Δ. Αναγνωστόπουλο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Π. Τσάρτα, οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή» την απόφαση του κ. Αρβανιτόπουλου, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι επιμένει «στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων».

«Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία απερρίφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, είναι άδικη και αβάσιμη. Επιπλέον, επιτείνει την κρίση γιατί πυροδοτεί την ένταση και διαμορφώνει κλίμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης», υπογραμμίζουν οι πρυτάνεις.

Εκτιμούν επίσης ότι η πειθαρχική δίωξη του πρύτανη του ΕΚΠΑ «επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μέτρου της διαθεσιμότητας».

Τέλος ζητούν την άμεση ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης από τον υπουργό και τη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο.

Ανοίγει το Μετσόβιο

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους κι έτσι θα επιστρέψουν στην εργασία τους από τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι στο ΕΜΠ λειτουργούν ήδη οι έξι από τις εννέα σχολές του ιδρύματος.

Άγνωστη παραμένει, ωστόσο, η τύχη του εξαμήνου. Τον τελευταίο λόγο ως προς αυτό έχουν οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων, που θα αποφασίσουν σχετικά βάσει και του προγράμματος σπουδών κάθε τμήματος.

Στο τραπέζι η επιστράτευση

Σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να σωθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές, το υπουργείο Παιδείας εξέταζε μέχρι πρότινος το ενδεχόμενο επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ωστόσο, η πρόταση αυτή απερρίφθη τελικά κατηγορηματικά.

Για το θέμα αυτό είχαν έκτακτη συνάντηση σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Η κυβέρνηση πλέον προσανατολίζεται -προς το παρόν- στη λύση της συνέχισης του διαλόγου με τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα, 48ωρη, απεργία. Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου γενική συνέλευση για τον καθορισμό της στάσης τους.

Πηγή:zougla.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα