Αύξηση των κρατήσεων για τα «μπλοκάκια» στο 26% ζητά η τρόικα

Η τρόικα ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να βάλει πιο βαθιά το μαχαίρι και να συνθλίψει με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν να αυξηθεί από το 20% στο 26% η παρακράτηση φόρου εισοδήματος για τους αμειβόμενους με μπλοκάκια, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις ή επιτηδευματίες.

Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που λαμβάνει 500 ευρώ μεικτά με μπλοκάκι σήμερα παίρνει 400 ευρώ στο χέρι. Με την αύξηση

που σχεδιάζεται θα χάσει ακόμη 30 ευρώ τον μήνα. Αν έχει συμφωνήσει μηνιαία φορολογητέα αμοιβή 1.000 ευρώ, τότε ο φόρος από 200 ευρώ θα αυξηθεί στα 260 ευρώ και ο εργαζόμενος αντί για 800 ευρώ τον μήνα θα λαμβάνει 740 ευρώ.

Ζητούν, επίσης, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι πολύ πιθανό να αποδεχθεί αυτά τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, τα οποία αναμένεται να αποδώσουν πρόσθετα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 ύψους 150-200 εκατ. ευρώ.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς επίσης και την αναμόρφωση των κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων. Οι εισηγήσεις για την επιβολή των νέων μέτρων έχουν ήδη διατυπωθεί από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τους εγχώριους συνεργάτες-συμβούλους της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα