Συνετρίβη το αεροσκάφος της Air Algerie (Bίντεο)

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, το αεροπλάνο της Air Algerie, το οποίο είχε απογειωθεί τα ξημερώματα από την Μπουρκίνα Φάσο και είχε προορισμό το Αλγέρι φαίνεται πως συνετρίβη κοντά στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι. Στην πτήση AH 5017 επέβαιναν 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στον τόπο της συντριβής. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν χάσει την επαφή με το πιλοτήριο

50 λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους.

Το ιδιωτικό αλγερινό τηλεοπτικό κανάλι Elnahar μετέδωσε πως το αεροπλάνο συνετρίβη αφού πέρασε στον εναέριο χώρο του Νίγηρα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο για την πληροφορία αυτή.

Η πόλη δεν περιλαμβάνεται στη διαδρομή της πτήσης, αλλά τοπικά μέσα μεταδίδουν ότι, το αεροσκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει την πορεία του, για να αποφύγει σύγκρουση με άλλο αεροπλάνο, που πετούσε από το Αλγέρι στο Μπαμάκο του Μάλι.

Ένα άλλο σενάριο, είναι ότι το αεροσκάφος έπεσε, λόγω σφοδρής θύελλας. Το Μάλι είναι στο τέλος της ξηρής περιόδου, κατά την οποία ο χάρματαν, ένας ξηρός ζεστός άνεμος που πνέει από την ανατολική Σαχάρα σαρώνει το έδαφος και δημιουργεί ανεμοστρόβιλους με σκόνη, ενώ η θερμοκρασία την ημέρα φτάνει τους 40-45 βαθμούς κελσίου.

Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για ένα ναυλωμένο αεροπλάνο της ισπανικής Swiftair, τύπου MD83, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι. Πληροφορίες ανέφεραν πως λίγο πριν το αεροσκάφος προσεγγίσει τον εναέριο χώρο της Αλγερίας, δόθηκε εντολή για αλλαγή πορείας λόγω χαμηλής ορατότητας και υψηλού κινδύνου για ενδεχόμενη σύγκρουση με διερχόμενο αεροσκάφος.

Η Swiftair ξεκαθάρισε, μάλιστα, με ανακοίνωσή της ότι το αεροσκάφος ήταν ένα McDonnell Douglas MD-83 κι όχι ένα Airbus A320, όπως είχαν μεταδώσει αρχικά διεθνή ΜΜΕ.

Πρόκειται για την πτήση AH5017 με τουλάχιστον 116 επιβάτες, αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για 119 άτομα τα οποία επέβαιναν στο αεροπλάνο. Για την ώρα έχει γίνει γνωστό ότι μετέφερε 50 έως 80 Γάλλους επιβάτες και πως τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί.

Την πτώση του αεροσκάφους επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, αναφέροντας πως προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία.

Στο μεταξύ, Γάλλοι αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι αντάρτες στο Μάλι εμπλέκονται στην πτώση του αεροσκάφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα