H λύση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Με την εποχή των πλειστηριασμών να πλησιάζει απειλητικά και «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση αναζητά μία λύση ως δίχτυ ασφαλείας για όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την περίπτωση οι τράπεζες να νοικιάζουν στους δανειολήπτες τα σπίτια τους, με το κράτος να επιδοτεί το ενοίκιο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα». Συγκεκριμένα, συμπληρωματικά με τις ρυθμίσεις που

θα γίνουν από τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυτή τη λύση προκειμένου οι δανειολήπτες να μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους, τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι τράπεζες θα μπορούν- αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων- να τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματική μίσθωση, που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος. Στο ίδιο πλαίσιο, το κράτος θα παρεμβαίνει ένα δίχτυ προστασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών φτάνουν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 15 δισ. είναι προβληματικά, δηλαδή παρουσιάζουν καθυστερήσεις. Η εξεύρεση μίας λύσης στο θέμα είναι επιτακτική, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου σταματά η απαγόρευση των πλειστηριασμών και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η Τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει παράταση.

«Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα», δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα