Eδιμβούργο…ταξίδι στην πρωτεύουσα της Σκωτίας

To πανέμορφο Eδιμβούργο, είναι η πρωτεύουσα της Σκωτία από το 1437 και είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός μετά το Λονδίνο, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο. Μπορείτε να φανταστείτε πως έχετε ανοίξει ένα βιβλίο ιστορίας του Μεσαίωνα και ταξιδεύετε μέσα από τις σελίδες του στη χώρα των λιμνών, της ομίχλης, του ουίσκι, των θρύλων και των παραδόσεων. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, είναι χωρισμένο στο παλιό (μεσαιωνικό) και το νέο κομμάτι (γεωργιανό, που οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1767-1830), και διατηρεί αναλλοίωτη

την παλιά αίγλη του Εδιμβούργου και περιλαμβάνεται από το 1995 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι άλλο από το επιβλητικό κάστρο του Εδιμβούργου. Το υπέροχο φρούριο πάνω σε ένα βράχο, είναι ορατό από ένα μίλι μακριά και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και έχει εξυπηρετήσει διαφόρους σκοπούς κατά τη διάρκεια των αιώνων που ανήλθε πάνω από την πόλη. Η υψηλή του θέση του έδινε σε διάφορες εποχές στρατιωτικό πλεονέκτημα και επίσης υπήρξε η κατοικία πολλών βασιλικών οικογενειών της Σκωτίας. Το φρούριο αποτελούν μικρά και μεγαλύτερα κτίρια που χρονολογούνται από τον 12ο έως και τον 20ο αιώνα. Ξεχωρίζουν το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας, τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα και η αίθουσα με τα κοσμήματα του στέμματος. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε και το Νational War Museum. Κάθε μέρα στη 1 το μεσημέρι ένα κανόνι ρίχνει μία βολή από το κάστρο, μια παράδοση που ξεκίνησε και κρατά από το 1861.

Κατηφορίζοντας από το Κάστρο θα περπατήσετε στο «Βασιλικό Μίλι», τον δημοφιλέστερο πεζόδρομο του Εδιμβούργου που συνδέει το κάστρο με το παλάτι Holyrood, τη χειμερινή κατοικία των βασιλιάδων του παρελθόντος και την επίσημη κατοικία της Βασίλισσας στη Σκωτία σήμερα. Το Royal Mile είναι μια εντυπωσιακή οδός με πολλά κτίρια και μαγαζιά όλων των ειδών που λειτουργούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η εντυπωσιακή οδός χωρίζεται σε τέσσερα μέρη : Castle hill, Lawn market, High Street και Canon gate. Θα συναντήσετε τον καθεδρικό ναό St. Giles και το Μουσείο του Ουίσκι. Σταματήστε μπροστά στην καρδιά του Midlothian, ένα μωσαϊκό σε σχήμα καρδιάς ενσωματωμένο στον πεζόδρομο. Καταγράφει τη θέση του Tolbooth του Εδιμβούργου του 15ου αιώνα, που κατεδαφίστηκε το 1817 και ήταν το διοικητικό κέντρο της πόλης, η φυλακή και σημείο δημόσιας εκτέλεσης. Θα παρατηρήσετε συχνά τους περαστικούς να φτύνουν πάνω στην καρδιά. Με τον τρόπο αυτό καταδικάζουν το σημείο των εκτελέσεων και θεωρείται καλή τύχη. Στο τέλος του Royal Mile θα συναντήσετε το παλάτι του Holyrood στην άκρη του Holyrood Park. Ιδρύθηκε ως μοναστήρι το 1128. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα Βασιλικά Διαμερίσματα όταν η Βασίλισσα δεν είναι στην κατοικία, καθώς και επίσκεψη στην Πινακοθήκη που φιλοξενεί εκθέσεις από τη βασιλική συλλογή.

Το Εδιμβούργο είναι κτισμένο πάνω σε μια σειρά από χαμηλούς λόφους ανάμεσα στους οποίους περνάει ο ποταμός Leith. Ανηφορίστε ως την κορυφή του λόφου Calton Hill, και θαυμάστε την πανοραμική θέα του Εδιμβούργου. Στη βορινή πλευρά του λόφου θα συναντήσετε το μνημείο Nelson Monument, το οποίο χτίστηκε το 1807 για τη νίκη των Άγγλων στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, ενώ στην κορυφή ορθώνεται το National Monument, ένας ημιτελής ναός με 12 κολώνες που στόχευε να γίνει μια πιστή αντιγραφή του δικού μας Παρθενώνα.

Κάτω από τον λόφο θα συναντήσετε την Princess street, τον κεντρικότερο και εμπορικό δρόμο της πόλης. Σημείο αναφοράς στην οδό αυτή αποτελεί το Scott Monument, ένας μαρμάρινος γοτθικός πυλώνας ύψους 55 μέτρων, αφιερωμένο στον μεγάλο Σκοτσέζο συγγραφέα Sir Walter Scott. Επίσης, η Princess street αποτελεί το όριο ανάμεσα στην Παλιά και τη Νέα πόλη. Στα όρια της Νέας πόλης αξίζει να κάνετε μια στάση στο Georgian House, μία εκπληκτικά διατηρημένη συνοικία του 1796 ανοιχτή για το κοινό, στο Royal Museum of Scotland, στη γκαλερί National Portrait Gallery, και στην Bute House την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού της Σκωτίας.

Για τα ψώνια σας πέρα από την Princess street, μπορείτε να επισκεφθείτε και την George street θα βρείτε τα πιο κομψά και ακριβά μαγαζιά και την Victoria street με πιο εναλλακτικές προτάσεις. Για τα ελληνικά δεδομένα, βραδινή ζωή δεν παρουσιάζει κάτι ιδιαίτερο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μέρη για να διασκεδάσετε. Στη Rose street συγκεντρώνονται οι παμπ της πόλης ενώ στην George street τα μπαρ και τα κλαμπ. Οι επιλογές σας για φαγητό είναι πολλές καθώς στην πόλη υπάρχουν πολλά εστιατόρια για να γευθείτε την βρετανική κουζίνα, βασισμένη στα φρέσκα σκοτσέζικα προϊόντα.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
σκωτια πρωτευουσα, σκωτια μαγαζια
Τυχαία Θέματα