Υπογράφει την ανάκαμψη των ΑΝΕΛ ο Καμμένος

Του Θοδωρή Δαφέρμου

Στην πρόσφατη περιοδεία του στη Μεσσηνία ο Πάνος Καμμένος κήρυξε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα ενόψει των ευρωεκλογών, δηλώνοντας ότι «η μάχη των ευρωεκλογών είναι μια μάχη κατά του φεντεραλισμού της Ευρώπης». Το κόμμα της Χαροκόπου δουλεύει πλέον με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι έτοιμο το ευρωψηφοδέλτιο. Η μάχη των ευρωεκλογών, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία μέσω της «ζωντανής δημοσκόπησης», δηλαδή

της κάλπης, να μετρηθεί το εκλογικό μέγεθός του και να δώσουν μια απάντηση σε όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλη εκλογική καθίζηση του κόμματος. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαρακόπου ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Π» ότι «τα ίδια ποσοστά μας έδιναν και μια βδομάδα πριν από τις εκλογές του Μαΐου και εμείς καταγράψαμε διψήφιο ποσοστό».

Από την άλλη, μετά τις εξελίξεις στη Χρυσή Αυγή και την αποδόμηση που υφίσταται, πολλοί είναι εκείνοι που μέσα στους Ανεξάρτητους Έλληνες βλέπουν μια «χρυσή» ευκαιρία για ένα μεγάλο… come back του κόμματος. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίες οι επαφές του προέδρου του κόμματος με ανθρώπους που προέρχονται από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης -που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας ότι θα συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο- και ο άλλοτε αντιπρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος του πάλαι ποτέ ισχυρού Κινήματος Παναγιώτης Κρητικός.

Από εκεί και πέρα, τα στελέχη που ήδη έχουν «κλείσει» εισιτήριο για μια θέση στην ευρωλίστα είναι τα εξής: ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Ζησσιμάτος, ο εκκεντρικός συγγραφέας Κώστας Ζουράρης, ο οποίος έχει δώσει αγώνες όλα αυτά τα χρόνια για το Μακεδονικό, η πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ καθηγήτρια Ζώη Γεωργαντά, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης και η πρόεδρος της νεολαίας των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», ο Πάνος Καμμένος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μεσσηνία «έκλεισε» ένα πρόσωπο για το ευρωψηφοδέλτιο από τον τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού που πρόκειται ναν ανακοινώσει τις επόμενες μέρες. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει, προκειμένου να υπάρξει ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, διστακτικότητα υπάρχει από τους βουλευτές που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να διεκδικήσουν το … εισιτήριο για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.Έτσι, ο κ. Νότης Μαριάς, η κα Ελενα Κουντουρά και η κα Μίκα Ιατρίδη κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη συμμετοχή τους. Ο Πάνος Καμμένος ήταν πάντως ξεκάθαρος από την αρχή ότι δεν θα έθετε θέμα παραίτησης από τη βουλευτική έδρα σε κανέναν από τους βουλευτές που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο ευρωψηφόδελτιο, ωστόσο η απόφαση της κυβέρνησης δημιούργησε άλλα δεδομένα.

Το παρασκήνιο της παραίτησης Γιαταγάνα

Τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, την ηρεμία που επικράτησε από τη διαγραφή του Γιώργου Νταβρή τάραξε μια επιστολή που έστειλε η κ. Χρυσούλα Γιαταγάνα, η οποία γνωστοποιούσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από το εκτελεστικό γραφείο των ΑΝΕΛ. Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρόεδρο και δεν δόθηκε άλλη συνέχεια. Ολα, όμως, ξεκίνησαν από τις 22 Φεβρουαρίου, όταν η κα Γιαταγάνα έστειλε μια επιστολή προς όλα τα μέλη του εθνικού συμβουλίου του κόμματος από τα οποία ζητούσε να υπογράψουν να συγκληθεί το ανώτατο όργανο του κόμματος για να αποφασίσει εκείνο σχετικά με την υποστήριξη που δόθηκε στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα από τις συντονιστικές των ΑΝΕΛ στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και μετά από ομόφωνη απόφαση της ΚΟ. Η κα Γιαταγάνα, όμως, δεν κατάφερε να μαζέψει τον απαιτούμενο αριθμό. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο στην Κεντρική Μακεδονία, η κα Γιαταγάνα προχώρησε σε αυτή την κίνηση για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά τη συμμετοχή του γιου της στο ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζτικώστα ως υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη, τρώγοντας όμως «πόρτα» από τον υποψήφιο περιφερειάρχη και η δεύτερος αφορά την πρόθεσή της να κατέβει στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος και προσπαθεί να συσπειρώσει όλους εκείνους που αντιδρούν στη στήριξη Τζιτζικώστα.

Πάντως, στη συνεδρίαση της ΚΟ της Τετάρτης δεν δόθηκε συνέχεια. Το μόνο που είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι «ότι σεβόμαστε την άποψη των βουλευτών, ωστόσο, όλοι θα πρέπει να σεβόμαστε και τις συλλογικές αποφάσεις». Η κα Γιαταγάνα δεν σήκωσε το γάντι, όμως, ο κ. Κουίκ στον οποίο είχε επιτεθεί η βουλευτής Θεσσαλονίκης με δήλωσή της, λέγοντας ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος με τις επισκέψεις του στην Ανατολική Θράκη, περιφέρεια η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία της, δημιουργεί προβλήματα. Ο κ. Κουίκ, ωστόσο, πρότεινε στην κα Γιαταγάνα να κατέβει υποψήφια περιφερειάρχης Ανατολικής Θράκης, πράγμα που η βουλευτής αρνήθηκε.

The post Υπογράφει την ανάκαμψη των ΑΝΕΛ ο Καμμένος appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα