Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τεθούν οι βασικοί άξονες της κυβέρνησης σχετικά με το αναπτυξιακό πλάνο έως το 2020.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφεραν ότι ουσιαστικά τέθηκαν τρία βασικά ερωτήματα: Πώς θέλουμε να είναι η οικονομία το 2020 με βάση

τα μακροοικονομικά στοιχεία, με ποιον τρόπο θα φτάσουμε στην ανάπτυξη και πώς θα συνδυαστούν αυτά με βάση το ΕΣΠΑ και το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης 2014- 2020.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, προκειμένου αυτό να στηρίζεται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και την τόνωση των εξαγωγών και να έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Κομβικής σημασίας είναι ο ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και οι προτεραιότητες για το νέο κοινοτικό πακέτο στήριξης 2014- 2020. Όπως, χαρακτηριστικά ανέφεραν οι δύο υπουργοί, «δεν θα υποδείξουμε στους επιχειρηματίες, δεν είμαστε διευθυνόμενη οικονομία, αλλά κοιτάμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα διοικητικής φύσης προβλήματα που δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις και πώς θα αξιοποιήσουμε τα «εργαλεία» που έχει στην διάθεση του το κράτος, όπως είναι το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, κ.λπ».

Στη σύσκεψη ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να καταθέσουν ολοκληρωμένα σχέδια και προτάσεις για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου. Αποφασίστηκε να ανατεθεί στο ΚΕΠΕ και στο ΙΟΒΕ η διενέργεια ολοκληρωμένης μελέτης (με 5μηνο ορίζοντα για την ολοκλήρωσή της), ενώ αμέσως μετά θα υπάρξει διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα