Το κρίσιμο διήμερο για Σαμαρά και Ελλάδα


Στα κρίσιμα ραντεβού που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς την Παρασκευή με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και το Σάββατο με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ στρέφονται τα βλέμματα όλων των Ελλήνων.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού κρίνονται βαρύνουσας σημασίας ενόψει της έκθεσης της τρόικας και του Eurogroup το Σεπτέμβριο που θα καθορίσουν αν η Ελλάδα

πάρει την υπερδόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο το ελληνικό πρόβλημα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ωστόσο η απόφασή του είναι να καταστήσει σαφές ότι διαθέτει σχέδιο για να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους και πηγές του Μαξίμου διευκρινίζουν ότι η συζήτηση με τους δύο ευρωπαίους ηγέτες θα είναι πρωτίστως πολιτική και όχι οικονομική.

Βασικά όπλα του πρωθυπουργού στις δύο αυτές συναντήσεις θα είναι:
1. Τα μέτρα των 11,5 δις. ευρώ που θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του.
2. Το επιχείρημα ότι η χώρα πρέπει να αναπνεύσει και δεν μπορεί να αντέξει άλλη ύφεση.
3. Πρέπει να παραμείνουν ισχυρές στην Ελλάδα οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις

Συνεργάτες του τονίζουν ότι δεν θα κάνει τη χάρη σε ευρωπαϊκά κέντρα να «χρεώσουν» στην Ελλάδα ένα ενδεχόμενο ντόμινο εξελίξεων εντός της ευρωζώνης με αποκορύφωμα τη διάλυση του κοινού νομίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα