Τι θα πει ο Σταύρος Θεοδωράκης σήμερα για τις πολιτiκές του θέσεις

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Τον παλμό της κοινωνίας επιχειρεί να πιάσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, και μέσα από το κοινωνικό δίκτυο που αποτελεί και αμφίδρομη ενημέρωση του κόμματος του με τους πολίτες και τα προβλήματα τους παρουσιάζει σήμερα τις πολικές του θέσεις για μια σειρά καίριων ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία και την καθημερινότητα του.

Οι προγραμματικές θέσεις του κ. Θεοδωράκη είναι βγαλμένες μέσα από τις ερωτήσεις πολιτών στα social media. Με αυτές ξεκινάει τη συζήτηση με τους πολίτες με τις απαντήσεις

που δίνει και με αυτές θα καταλήξει μαζί τους. Και είναι αλήθεια πως οι ερωτήσεις είναι πολύ εύστοχες που φαίνονται από το περιεχόμενο τους. Είναι σαν μια συνέντευξη μόνο που εδώ ρωτούν οι πολίτες απ’ ευθείας τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά.

Αναφέρουν λοιπόν στο Ποτάμι :

Κάποιες από τις απαντήσεις που θα διαβάσετε είναι καινοτόμες. Κάποιες τις έχουν δώσει ήδη άλλοι. Μερικές έχουν ήδη γίνει νόμοι που ωστόσο δεν εφαρμόζονται. Οι καλές ιδέες δεν είναι μονοπώλιο κανενός, ούτε χρειάζεται να είναι – ούτε θα έπρεπε να είναι, αναφέρουν συνεργάτες του, αλλά και ο ίδιος όλες φορές.

Το ίδιο και η πολιτική. Για αυτό στο «Ποτάμι» μιλάμε για «Πολιτική για όλους» εννοώντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στεγανά στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, καθώς και ότι οι πολιτικές μας προτάσεις αφορούν όλους, ανεξαρτήτως από τη θέση που έχουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε επιδιώκουμε να γίνουμε. Είμαστε όμως επαγγελματίες και πολίτες. Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα σφαιρικά και πρακτικά, με αφετηρία τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισονομίας και ισότητας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής προόδου, της συμμετοχικότητας και της συνεργατικότητας.

Έχουμε επίγνωση ότι η σωστή υλοποίηση των καλών ιδεών έχει την ίδια σημασία με τις ίδιες τις προτάσεις. Η αλλαγή της κατάστασης στη χώρα μας είναι μια ευθύνη που μας βαραίνει όλους, τόσο συλλογικά, όσο και ατομικά.

Άλλωστε σε μια δημοκρατία το υψηλότερο αξίωμα, είναι αυτό του πολίτη.

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα;

- Δεν είναι εύκολο αλλά υπάρχουν λύσεις. Θα πρέπει αμέσως να περιορίσουμε τις κομματικές επιχορηγήσεις κατά 50%. Να περιορίσουμε τις αποσπάσεις δημόσιων υπαλλήλων σε κομματικά γραφεία. Να μειώσουμε τους βουλευτές σε 200. Να κάνουμε ακόμη πιο αυστηρό το πλαίσιο προεκλογικών εκστρατειών για να περιοριστεί η ρύπανση, η γενικότερη όχληση αλλά και η σχετική δαπάνη. Κολλάς αφίσες; Μετά θα πρέπει να τις ξεκολλάς. Ανεβάζεις πανό; Μετά θα τα κατεβάζεις. Και βέβαια να σταματήσουμε τη ροή μαύρου πολιτικού χρήματος.

Υπάρχει ακόμη και σήμερα μαύρο πολιτικό χρήμα;

- Μα είπαμε, τα ίδια κάνουν με λιγότερα ίσως λεφτά. Η ημερομηνία των εκλογών είναι το μεγάλο στοίχημα όλων όσοι τζογάρουν στο πολιτικό παιχνίδι. Κάποιοι «τα δίνουν όλα» για να κρατηθεί όπως όπως η κυβέρνηση και κάποιοι «πιέζουν» για να πέσει. Εδώ δεν υπάρχουν αρχές παρά μόνο συμφέροντα. Σκεφθείτε μόνο πόσες εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα ξεπηδούν για να στηρίξουν ή για να ρίξουν την κυβέρνηση. Η μόνη λύση λοιπόν είναι να αποφασίσουμε ότι πρόωρες εκλογές δεν υπάρχουν. Εκλογές γίνονται κάθε 4 χρόνια.

Με απλή αναλογική;

Ναι θέλουμε ένα αναλογικότερο, δικαιότερο αλλά και πιο πλουραλιστικό εκλογικό σύστημα. Η χώρα να χωριστεί σε πολλές μικρές μονοεδρικές περιφέρειες και οι πολίτες να μπορούν να μπορούν να ψηφίζουν το κόμμα τους αλλά και τον τοπικό υποψήφιο ανεξαρτήτως κόμματος που θεωρούν ότι τους αντιπροσωπεύει. Μια ελληνική παραλλαγή δηλαδή του γερμανικού συστήματος με τις διπλές κάλπες.

Επίσης θα θέλαμε λιγότερους βουλευτές με μικρότερες διακοπές, και προφανώς χωρίς μπόνους γιατί παρακολουθούν «θερινά τμήματα».

Κυβέρνηση πόσων ατόμων;

- Το ανώτερο είκοσι. Να καταργήσουμε τις θέσεις υφυπουργών, αναπληρωτών υπουργών ώστε να πάψουν να μετακυλίονται οι ευθύνες. Τα υπουργεία να καλύπτουν συγκεκριμένους τομείς και όχι της φιλοδοξίες υπουργών και κομματικής ιεραρχίας. (π.χ. τομέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας – τομέας σχολείων και παιδικής μέριμνας – τομέας υγείας – τομέας γεωργίας &κτηνοτροφίας – τομέας εσόδων – τομέας κοινωνικής ασφάλισης &μέριμνας ηλικιωμένων – τομέας εξωτερικού εμπορίου και διεθνών οικονομικών σχέσεων). Σε κάθε τομέα υπάρχει ένας πολιτικός προϊστάμενος – υπουργός μαζί με έναν διοικητικό γενικό γραμματέα πενταετούς θητείας ώστε το κράτος να έχει συνέχεια.

Οι Γερμανοί μας χρωστάνε λεφτά; Θα τα διεκδικήσετε;

- Για κάποιους λαϊκιστές η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να ζει μόνο με τα λεφτά που τις χρωστάνε. Τα κόμματα έχουν μπει σε ένα παιχνίδι πλειοδοσίας ως προς τα χρήματα που διατείνονται πως θα διεκδικήσουν. Είναι σημαντικό οι προσπάθειες της Ελλάδας να επικεντρωθούν στη διεκδίκηση συγκεκριμένων και πιο απτών πραγμάτων:

- Το Κατοχικό Δάνειο, το οποίο ακόμα και το ναζιστικό καθεστώς είχε αναγνωρίσει ως συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας

- Αποζημιώσεις και αντισταθμιστικά μέτρα για θύματα ή μαρτυρικές κοινότητες, ιδίως εάν δεν καλύφθηκαν από την γερμανοελληνική συμφωνία του 1960

- Εντοπισμός και επαναπατρισμός συγκεκριμένων κλεμμένων αρχαιοτήτων που δεν έχουν επιστραφεί ακόμα

Υπάρχουν απλοί τρόποι να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία;

- Ναι, απλώς μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί για όλους τους λάθος λόγους. Για παράδειγμα από το 1986 υπάρχει νόμος που προβλέπει τη χρήση ενός μοναδικού αριθμού ανά πολίτη και ενοποίηση των επιμέρους μητρώων: Σήμερα κάθε πολίτης έχει ΑΔΤ, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμό διπλώματος οδήγησης και ειδικό εκλογικό αριθμό, ενώ πρόσφατα προσετέθει και ο κλειδάριθμος του ΟΑΕΔ αυξάνοντας τη γραφειοκρατία και εμποδίζοντας τη διασταύρωση στοιχείων. Έτσι και οι πολίτες ταλαιπωρούνται και το κράτος ζημιώνεται.

Δεν είναι δουλειά των πολιτών να μεταφέρουν χαρτιά και πιστοποιητικά από τη μία δημόσια υπηρεσία στην άλλη, ούτε είναι παραγωγικό να περνάνε τις ώρες τους μπροστά σε ουρές. Για τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα η τεχνολογία προσφέρει απλές και ασφαλείς λύσεις.

Τι πιστεύετε για τις σχέσεις Ελλάδας – ΕΕ

- Είναι λίγο σαν αυτούς που στο facebook γράφουν για τη σχέση τους πως «η κατάσταση είναι περίπλοκη». Η οικονομική κρίση στην αρχή και μετά η διαχείρισή της με τα λάθη που έγιναν εκατέρωθεν έχουν δημιουργήσει ένα ρήγμα. Η Ελλάδα εμφανίζεται τόσο στα ευρωπαϊκά όργανα όσο και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης άλλοτε σαν κακομαθημένο, απείθαρχο παιδί και άλλοτε σαν επαίτης, σπανίως όμως ως ισότιμος συνομιλητής. Παράλληλα, ο ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα έχει αυξηθεί. Εμείς επιμένουμε ότι η Ευρώπη είναι μονόδρομος. Η απομόνωση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Συνεργασία δεν σημαίνει υποτέλεια.

Είστε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων;

- Ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων σπουδάζει εκτός Ελλάδας ή σε ιδιωτικές σχολές στην Ελλάδα οι οποίες λειτουργούν σε ένα ημιπαράνομο καθεστώς. Αν δεν θέλουμε να συζητήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων απλώς εθελοτυφλούμε, δεν λύνουμε κανένα πρόβλημα. Η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων δίπλα σε καλά δημόσια πανεπιστήμια, μέσα σε ένα σαφώς προσδιορισμένο πλαίσιο και βάσει ξεκάθαρων κριτηρίων δεν αποτελεί απειλή. Με ποια λογική εξάλλου προβλέπονται ιδιωτικά σχολεία και όχι ιδιωτικά πανεπιστήμια

The post Τι θα πει ο Σταύρος Θεοδωράκης σήμερα για τις πολιτiκές του θέσεις appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
θεοδωρακης, θεσεις, media, συμμετοχή, λύση, εκλογες, σχολεια, ελλαδα, αφμ, αμκα, κλειδαριθμος, οαεδ, facebook, σημαίνει, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αμκα μου, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, ημερομήνια, οικονομικη κριση, αποσπασεις, αφμ, δημοκρατια, δουλεια, ιδιωτικα σχολεια, πλαισιο, σχολες, γινει, γινονται, γραφεια, δανειο, δωσει, δικτυο, ευκολο, ειλικρινα, υπαρχει, ενημερωση, επρεπε, ευθυνη, ευρωπη, τεχνολογια, ιδεες, ιδια, ιδιο, εικοσι, υπηρεσια, κακομαθημενο, κυβερνηση, κομμα, λαθη, λαθος, λεφτα, λειτουργια, λύση, μαυρο, νομοι, παιδι, ροη, προβληματα, ρυπανση, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, υλοποιηση, φαινονται, ωρες, ειπαμε, ερωτησεις, χωρα, media, μπροστα, οργανα, παιχνιδι, ρηγμα, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα