Τετ-α-τετ Άδωνι με την τρόικα για τη φαρμακευτική δαπάνη

Τα πάντα γύρω από τα φάρμακα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην κρίσιμη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με την τρόικα. Από τις δαπάνες και τη συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία μέχρι τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜηΣυΦα) και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, θα μονοπωλήσουν τη σημερινή συνάντηση υπουργού και τρόικας στο υπουργείο – συνάντηση που θα προετοιμάσει
ουσιαστικά και την επίσημη επίσκεψη της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου την ερχόμενη εβδομάδα.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να πείσει τον επικεφαλής του κλιμακίου, κ. Τζουζέπε Καρόνε, ότι η φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να διατηρηθεί και το επόμενο έτος, το 2014, στα 2,2 με 2,3 δισ ευρώ. Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της τρόικας αναμένεται να επιμείνουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από 2 δισ ευρώ, δηλαδή στο 1% του ΑΕΠ, για το 2014 εκτός εάν αποδεχτούν τις «αντισταθμιστικές» προτάσεις του υπουργείου Υγείας για την εξοικονόμηση πόρων.
Εξοικονόμηση με τα γενόσημα

Το βασικό «ατού» του υπουργείου Υγείας είναι τα κίνητρα που θεσπίζονται για τη συνταγογράφηση γενόσημων, με απώτερο στόχο την αύξηση του ποσοστού χρήσης τους στην ελληνική αγορά έως και 60% από 19,8% που είναι σήμερα, και κατά συνέπεια την εξοικονόμηση σημαντικού ποσού από τη δαπάνη για το φάρμακο. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει από όλους τους θεσμικούς φορείς στο πεδίο του φαρμάκου την στήριξη της προώθησης των γενοσήμων.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η υπουργική απόφαση που θεσπίζει κίνητρα και «αντικίνητρα» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Έτσι, εάν ο ασφαλισμένος επιλέγει ακριβότερο φάρμακο, παρότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία του, τότε θα πρέπει ο ίδιος να πληρώνει τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, ενώ μέχρι τώρα πλήρωνε αυτός τα μισά και το άλλο μισό της διαφοράς, ο ΕΟΠΥΥ. Αντιστοίχως, ο ασφαλισμένος που θα επιλέγει γενόσημο φθηνότερο από την ασφαλιστική τιμή, τότε θα «πριμοδοτείται» από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς θα πληρώνει μόνο το 50% της συμμετοχής του.

Ανάλογα κίνητρα δίνει το υπουργείο Υγείας και στους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση γενοσήμων φαρμάκων, καθώς καταργεί το rebate, την υποχρεωτική έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ ανάλογα με τον τζίρο των φαρμάκων, στις πωλήσεις γενοσήμων.

Συσσώρευση χρεών στον ΕΟΠΥΥ

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, υπηρεσίες κ.α. που συσσωρεύονται με αμείωτο ρυθμό αναμένεται να βρεθούν επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης με τα στελέχη της τρόικας. Το 2013 ο Οργανισμός έχει πληρώσει μόνον τους φαρμακοποιούς και χρωστάει 26 εκατ. ευρώ στους γιατρούς (έχει πληρώσει μόνο τον Ιανουάριο), 200 εκ. στους εργαστηριακούς γιατρούς και 200 εκατ. στις ιδιωτικές κλινικές (σύνολο 426 εκ. ευρώ).Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το 2011 και το 2012 ανέρχονται σε περίπου 2 δισ ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει θέσει ως στόχο να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα έως το τέλος του έτους, ωστόσο η γρήγορη εκκαθάριση των παραστατικών από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και συνεπώς η διασφάλιση των εσόδων παραμένουν στον αέρα.

Στο «στόχαστρο» το κέρδος των φαρμακοποιών

Τα ΜηΣυΦα καθώς και τα ακριβά φάρμακα περιλαμβάνονται επίσης στην ατζέντα των αξιωματούχων της τρόικας, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ετοιμάζεται να δώσει μια ακόμη μάχη ώστε αυτά να διατίθενται από τα φαρμακεία και μόνον.

Έτσι, η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, αυτά δηλαδή για τα οποία δεν αποζημιώνεται ο ασφαλισμένος, πρέπει να διατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δηλαδή μέσω του φαρμακείου αλλά ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με το 100% της τιμής τους. Πρόκειται για θέση βεβαίως που ελάχιστα προσεγγίζει τη μνημονιακή απαίτηση για πώληση των ΜηΣυΦα κι εκτός των φαρμακείων, σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.

Ανάλογη «απόσταση» καταγράφεται ανάμεσα στη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από το 23% που ισχύει σήμερα, με την ελληνική πλευρά να αντιτάσσει ότι εάν τα φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση (bluebox) χορηγούνται μόνο από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, υπερκαλύπτεται η μνημονιακή οδηγία για το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων στο 15%.

«Κόκκινες γραμμές» από τους γιατρούς

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των γιατρών βάζουν «κόκκινες γραμμές» στις αλλαγές, που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, τρία ζητήματα θεωρούν οι ιατροί αδιαπραγμάτευτα, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) με τον υπουργό Υγείας. Πρόκειται για τα εξής:

- Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας των ιατρών που απασχολούνται στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιοργάνωσής του.

- Την κατάργηση του νόμου Λοβέρδου, που αφαιρεί από τους ιατρούς την ευθύνη της θεραπείας του ασθενή και την αντικατάστασή του από νέο νόμο, που θα δίνει στους γιατρούς το δικαίωμα να συνταγογραφούν το εμπορικό σκεύασμα (γενόσημο ή πρωτότυπο), το οποίο εκείνοι κρίνουν ότι εξατομικευμένα είναι καταλληλότερο για τη θεραπεία του ασθενή.

- Τη διασφάλιση ότι η επίτευξη του στόχου για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων στο 60%, δεν θα γίνει σε βάρος της υγείας των ασθενών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα