Σύντομα στα φαρμακεία το πρώτο ατομικό τεστ για το AIDS

Ένα κατ’ οίκον τεστ για τον ιό HIV αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τους προσεχείς μήνες, μετά και την επίσημη έγκρισή του από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της χώρας.

Το OraQuick ελέγχει την παρουσία του ιού HIV σε δείγμα σιέλου που παίρνει ο ίδιος ο άνθρωπος από την στοματική κοιλότητά του με ειδική μπατονέτα και εντός 20-40 λεπτών προκύπτει το

αποτέλεσμα της εξέτασης.

Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι μόνο στις ΗΠΑ 1,2 εκατομμύρια άτομα είναι θετικά στον ιό HIV, αλλά μόνο το 20% αυτών το γνωρίζει.

Ο FDA σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ευελπιστεί πως το πρώτο αυτό ατομικό τεστ θα δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους να ελεγχθούν για τον ιό HIV, κάμπτοντας τις όποιες αναστολές τους.

Το OraQuick αναμένεται αν είναι διαθέσιμο προς πώληση σε περισσότερα από 30.000 φαρμακεία και εμπορικά καταστήματα, όπως επίσης και μέσω διαδικτύου.

Η παρασκευάστρια εταιρεία  OraSure  δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν την τιμή πώλησης του τεστ, αλλά επιβεβαιώνει ότι θα στοιχίζει λιγότερο από 60 δολάρια.

«Πιστεύουμε ότι όλα τα κεντρικά σημεία μεταπώλησης θα έχουν το προϊόν, ενώ σκοπεύουμε να κάνουμε και μια ‘επιθετική’ εμπορική προώθηση του τεστ», εξηγεί ο Δρ Ντάγκλας Μίτσελς εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας.

Η είδηση της κυκλοφορίας του πρώτου ατομικού τεστ για το AIDS έγινε δεκτή με αρκετό ενθουσιασμό από τις διάφορες ομάδες ενημέρωσης για τον HIV/Aids. «Το τεστ θα επιτρέψει στον καθένα να μάθει αν πάσχει από τον HIV και να μοιραστεί αυτή την πληροφορία μόνο με αυτούς που θέλει εκείνος», εξηγεί με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ο Τομ Ντοναχιου ιδρυτής της ομάδας Who’s Positive.

Πάντως ο FDA υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι το τεστ δεν παρέχει ακρίβεια 100% και επισημαίνει την ανάγκη για επιπρόσθετο έλεγχο από επαγγελματίες υγείας προς επιβεβαίωση του αρχικού αποτελέσματος.

Η OraSure αντιτείνει ότι οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το τεστ ανιχνεύει σωστά τον ιό HIV μεταξύ των ατόμων που είναι φορείς του, στο 92% των περιπτώσεων. Επίσης ήταν 99% ακριβές ως προς τα αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή την αναγνώριση των ατόμων που δεν είναι φορείς του ιού.

Εν τω μεταξύ ο Δρ Τζόναθαν Μερμιν, διευθυντής της Μονάδας HIV στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, διευκρινίζει ότι ακόμη και τα άτομα που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο OraQuick θα πρέπει να επαναλαμβάνουν το τεστ μετά από τρεις μήνες, επειδή μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι είναι ανιχνεύσιμα τα αντισώματα του HIV.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν μια κλινική εκδοχή του OraQuick από το 2002.

Πηγή: health.in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα