Σύνταξη – εξπρές με 10 βήματα

Δέκα απλά βήματα μπορούν να σας οδηγήσουν στην έξοδο από τον… λαβύρινθο της αναμονής για συνταξιοδότηση.

Πρόκειται για οργανωτικού και διοικητικού χαρακτήρα πράξεις που προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνταξιοδότηση, με στόχο να εξοικονομήσετε κόπο και χρόνο για την… πολυπόθητη σύνταξη, σε ένα συνταξιοδοτικό τοπίο που διαρκώς μεταβάλλεται.

Ηδη, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, περίπου 360.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και 30.000 εφάπαξ παραμένουν σε εκκρεμότητα,

ενώ εκτιμάται ότι το κονδύλι που απαιτείται για την καταβολή μετά την απονομή των συντάξεων αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες αιτήσεις βρίσκονται στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 12 έως 24 μήνες. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε συνδυασμό με την αυξημένη υποβολή αιτήσεων από εργαζόμενους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και επιλέγουν τη λύση της συνταξιοδότησης, μπροστά στον κίνδυνο νέας αύξησης του ορίου ηλικίας, λειτουργούν ως τροχοπέδη στην εξέταση και ικανοποίηση των αιτήσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, εξυπακούεται ότι κινήσεις σας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την τελική υποβολή των εγγράφων και των αιτήσεων προς συνταξιοδότηση ή το αργότερο στους πρώτους μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος στον ή στους ασφαλιστικούς σας φορείς.

Σύνταξη βήμα προς βήμα

Ειδικότερα:

1ο βήμα: Ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης. Εφόσον είστε ασφαλισμένος σε ένα ταμείο, μπορείτε περίπου έναν χρόνο (τόσο απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας) πριν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης να ζητήσετε την ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισής σας.

2ο βήμα: Εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης. Σε χρονικό διάστημα έξι-οκτώ μηνών πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να υποβάλετε στο ταμείο σας αίτημα για την έκδοση αποφάσεων εξαγοράς ή αναγνώρισης πλασματικών ετών. Η διαδικασία εξαγοράς θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης.

3ο βήμα: Βεβαιώσεις επιδοτούμενων χρόνων ασφάλισης (ανεργία, ασθένεια). Η έκδοση βεβαιώσεων επιδότησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης, ώστε να μην αναζητούνται έγγραφα κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του φακέλου.

4ο βήμα: Πιστοποιητικά χρόνου ασφάλισης. Σε περίπτωση που έχετε χρόνο ασφάλισης σε περισσότερα από ένα Ταμεία είναι απαραίτητη η έκδοση βεβαιώσεων. Με αυτόν τον τρόπο πιστοποιείται ο χρόνος που έχετε διανύσει σε άλλα Ταμεία -πλην εκείνου προς το οποίο έχετε υποβάλει το αίτημα συνταξιοδότησης-, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη έκδοση της προσωρινής σύνταξης και την ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης χρόνου, καθώς θα έχει ήδη προσμετρηθεί.

5ο βήμα: Τακτοποίηση οφειλών. Σας αφορά κυρίως αν είστε ή αν υπήρξατε για κάποια περίοδο ασφαλισμένος τον ΟΑΕΕ και πρέπει να έχετε τακτοποιήσει τις όποιες ασφαλιστικές ή φορολογικές σας εκκρεμότητες. Μπορείτε να ζητήσετε την έκδοση σχετικού πιστοποιητικού από τα αρμόδια Επιμελητήρια.

6ο βήμα: Φάκελος παραίτησης (μόνο για δημόσιους υπαλλήλους). Καλό θα ήταν η προετοιμασία του φακέλου να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή της πρώτης παραίτησης.
Ετσι, εφόσον πληροίτε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας κατά περίπτωση), θα πρέπει να εξασφαλίσετε βεβαιώσεις από τους φορείς ασφάλισης που συμμετέχουν στη θεμελίωση του δικαιώματος. Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε βεβαιωθεί αν λείπει ή όχι χρόνος για τη συνταξιοδότηση από το ΤΕΑΔΥ (επικουρικό) ή το Μετοχικό Ταμείο, ώστε αν απαιτείται να προχωρήσετε στην εξαγορά του.

7ο βήμα: Αιτήσεις προτίμησης για λόγους υγείας ή λόγω δανειακών υποχρεώσεων. Αν αντιμετωπίζετε ιδιαίτερα βαριές παθήσεις και δεν μπορείτε να λάβετε σύνταξη λόγω αναπηρίας, έχετε δικαίωμα να υποβάλετε τις λεγόμενες αιτήσεις προτίμησης, ώστε να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα η περίπτωσή σας. Οι αιτήσεις για λόγους υγείας είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από γνωμάτευση δημόσιου νοσοκομείου και να περιγράφουν πλήρως την αδυναμία του ασφαλισμένου. Επίσης, ανάλογη αίτηση μπορείτε να υποβάλετε λόγω υποχρεώσεων προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή, οφείλετε να προσκομίσετε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη και επίκειται πλειστηριασμός.

8ο βήμα: Συγκέντρωση εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών. Ο φάκελός σας πρέπει να είναι πλήρης εξαρχής, ώστε να αποφύγετε τη γραφειοκρατική διαδικασία αναζήτησης δικαιολογητικών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει προηγηθεί η σχετική προετοιμασία πριν από την κατάθεση. Ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επαγγελματίες οδηγοί θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τα απαιτούμενα -κατά περίπτωση- έγγραφα από την αρμόδια ΔΥΟ, ενώ οι οδηγοί να καταθέτουν και το δίπλωμά τους και να εκδίδεται ερασιτεχνικό.

9ο βήμα: Βεβαίωση ασφάλισης σε συγχωνευθέντα Ταμεία. Αν έχετε χρόνο ασφάλισης σε Ταμεία που συγχωνεύθηκαν στο ΙΚΑ (Μετάλλου, Τυπογράφων κ.λπ.) είναι σημαντικό να έχετε ζητήσει εκ των προτέρων την πράξη αναγνώρισης του χρόνου χωρίς να περιμένετε τη διαδικασία ανακεφαλαίωσης, προκειμένου να αποφύγετε καθυστερήσεις.

10ο βήμα: Προσωρινή σύνταξη, τη χορήγηση της οποίας μπορείτε να αιτηθείτε. Με βάση τη νομοθεσία, η σύνταξη στα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλεται μέσα σε 45 ημέρες, όταν όλα τα ένσημα είναι στον ίδιο φορέα και μέσα σε 75 ημέρες, όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση (δηλαδή, σε περισσότερα από ένα Ταμεία). Το ποσό της προσωρινής σύνταξης στα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοιχεί στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, ενώ προωθείται ρύθμιση για την αύξησή του στο 95%.

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Παρασκήνιο» που κυκλοφορεί

The post Σύνταξη – εξπρές με 10 βήματα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα