«Συναγερμός» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ανησυχία επικρατεί στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης προκειμένου να βγουν αλώβητα από την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ στο Μαξίμου εκεί ήταν τόσο ο Γ. Στουρνάρας όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να χαράξουν την

στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τη Real, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ο Α. Σαμαράς ενημερώνει διαρκώς για όλες τις εξελίξεις τον Ευ. Βενιζέλο. Ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Αφήνοντας να εννοηθεί πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τις συντεχνίες. Είναι κάτι άλλωστε που το έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Α. Σαμαράς στις ομιλίες του.

Ο προβληματισμός που επικρατεί είναι έντονος καθώς αρχίζουν να βγαίνουν πλέον στο προσκήνιο οι αντιδράσεις των βουλευτών των δύο κομμάτων και η κοινοβουλευτική δύναμη συνολικά των δύο κομμάτων είναι 155 βουλευτές. Στο ΠΑΣΟΚ η ανησυχία είναι πιο έντονη απ’ ότι στη ΝΔ μετά και τις δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλου στον Real Fm 97.8 αλλά και του Μ. Κασσή που εξέφρασε επιφυλάξεις.

Από την άλλη πλευρά ο Ν. Κακλαμάνης έχει δηλώσει ότι θα το ψηφίσει επί της αρχής καθώς συμφωνεί με αρκετές από τις διατάξεις αλλά θα καταψηφίσει την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.

Χθες συνεδρίασε ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Έλεγχου Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ, όπου διατυπώθηκαν και πάλι ενστάσεις ως προς τις συγκεκριμένες διατάξεις, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Β. Βενιζέλος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της έντασης. Επίσης βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν την σύγκληση του Εθνικού Συμβούλιο Μεταρρύθμισης κάτι που επιθυμεί να γίνει άμεσα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και για τα δυο κυβερνητικά κόμματα εστιάζεται – κυρίως – στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Συνεργάτες του Α. Σαμαρά και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει τις τελευταίες ημέρες το «πολιτικό μασάζ» με στόχο να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις που εκφράζονται, σημειώνοντας πως ο μεγαλύτερος αριθμός των δημοτικών αστυνομικών θα απορροφηθεί από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ στην θέση των σχολικών φυλάκων θα προσληφθούν στελέχη σε υπηρεσίες που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Στη ΝΔ υποστηρίζουν πως η ΚΟ θα κατέβει συντεταγμένα και επισημαίνουν με νόημα πως λόγω της κρισιμότητας της συγκεκριμένης ψηφοφορίας δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις θέτοντας – εμμέσως πλην σαφώς – και θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Στις 10 το πρωί θα αρχίσει η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα