Σουφλέ τυριών

ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ

Υλικά:

25 γρ. βούτυρο

25 γρ. αλεύρι

250 ml γάλα

2 κρόκους αυγών

5 γρ. βούτυρο

2 κρόκους αυγών

80 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο

5 ασπράδια αυγού

20 γρ. βούτυρο

20 γρ. αλεύρι

Αλάτι

Πιπέρι

Μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνετε τα φορμάκια με τα 20 γρ. βούτυρο και πασπαλίζετε με τα 20 γρ. αλεύρι έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια στρώση η οποία θα βοηθήσει να μην κολλήσει το σουφλέ στα σκεύη μας και να βγαίνει εύκολα.

Σε μια κατσαρόλα με πολύ

χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύεται 25 γρ. βούτυρο με 25 γρ. αλεύρι χωρίς να πάρουν χρώμα  μέχρι να λιώσει. Αφού γίνει ένα μείγμα το βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.

Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζετε το γάλα να βράσει και μόλις πάρει μία βράση το ρίχνετε στο προηγούμενο μείγμα που έχει κρυώσει. Ανακατεύετε καλά με το σύρμα και το αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση. Όταν πήξει και γίνει μπεσαμέλ χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε τους 2 κρόκους και τους ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε στο μίξερ  5 ασπράδια αυγού και τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν μια ελαφριά μαρέγκα (όχι πολύ σφιχτή), μετά προσθέτετε το αλάτι και σιγά -σιγά τους 2 χτυπημένους κρόκους.

Επόμενη κίνηση είναι αρχικά να ρίξετε τη μισή χτυπημένη «μαρέγκα» στο μείγμα της μπεσαμέλ, μετά το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε ελαφρά, συνεχίζετε με την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύετε πολύ ελαφρά τόσο ώστε να μη χάσει το φούσκωμά της.

Προσθέτετε το μείγμα στα φορμάκια λίγο πιο κάτω από το χείλος του σκεύους (αυτό γίνεται για να έχει περιθώριο το μείγμα μας, να φουσκώσει)

Ψήνετε για 20-25 λεπτά χωρίς να ανοίξετε καθόλου το φούρνο, στον αέρα, στους 180ο C.

Καλή επιτυχίαTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα