Σκέψεις για αναγραφή ανώτατης τιμής πώλησης τσιγάρων

Γίνονται σκέψεις για να επεκταθεί η παράταση της χρονικής περιόδου, μετά το τέλος της οποίας θα καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή ανώτατης τιμής πώλησης σε καπνικά προϊόντα, μέχρι την 1η Αυγούστου, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών ΝικόλαςΠαπαδόπουλος.

Η επιτροπή συνέχισε τη Δευτέρα τη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με την οποία προτείνεται η τροποποίηση του περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου, ώστε να παραταθεί η χρονική περίοδος από έξι μήνες σε εννέα μήνες(από τη ψήφιση του σχετικού νόμου).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επειδή η οικονομική κρίση έχει μειώσει αισθητά τις πωλήσεις τσιγάρων, υπάρχει αρκετό απόθεμα που δεν έχει αναγραμμένη την ανώτατη τιμή πώλησης. Για το λόγο αυτό, προστίθεται, κρίνεται σκόπιμο να μετατεθεί η εφαρμογή του νόμου για αναγραφή της λιανικής τιμής πώλησης από την 1η Ιουνίου 2013 στην 1η Σεπτεμβρίου 2013, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να πωληθούν τα υφιστάμενα αποθέματα, τα οποία δεν έχουν αναγραμμένη την ανώτατη τιμής πώλησης.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το Τμήμα Τελωνείων, εκπρόσωπος του οποίου ήταν παρών στη σημερινή συνεδρία, θεωρεί λογικό το αίτημα για παράταση της χρονικής περιόδου «γιατί όντως παρουσιάζεται μια σημαντική μείωση στην κατανάλωση των καπνικών προϊόντων και θεωρούν μια τέτοια παράταση μπορεί να διακυμαίνεται μεταξύ του 1 μηνός μέχρι 3 μήνες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη συνεδρία για το πρώτο τετράμηνο του 2013, η κατανάλωση των τσιγάρων έχει μειωθεί σε ποσοστό 20.68% ενώ τα έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης έχουν μειωθεί κατά 16.24% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε ότι αφορά στην κατανάλωση του καπνού, αυτή μειώθηκε κατά 56%, όμως τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης του κράτους αυξήθηκαν κατά 6,24%.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε επίσης λόγος για αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων από τα κατεχόμενα.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών εισαγωγής τσιγάρων και καπνικών προϊόντων συμφωνούν στην ανάγκη να δοθεί παράταση της χρονικής περιόδου μετά την οποία θα πρέπει να αρχίζει να εφαρμόζεται η αναγραφή της ανώτατης τιμής πώλησης στα καπνικά προϊόντα, ωστόσο διαφωνούν με τη χρονική διάρκεια αυτής της παράτασης.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα συναινετικό κλίμα ανάμεσα στις εταιρείες όπως δοθεί μια παράταση λιγότερη από 3 μήνες όπως ήταν η αρχική πρόταση», ξεκαθαρίζοντας ότι το κράτος δεν χάνει οποιαδήποτε έσοδα απ΄αυτή την πρόταση νόμου.

Σκοπό έχει, είπε, «να βοηθούν κάποιες εταιρείες έτσι ώστε να διαθέσουν το στοκ τους».

Είπε ότι «επαναλήφτηκε η ένσταση των εκπροσώπων των περιπτερούχων που θεωρούν ότι η αναγραφή της τιμής στα κουτιά και στα πακέτα των τσιγάρων τους εμποδίζει να βάζουν δικές τους τιμές και να καθορίζουν το δικό τους κέρδος».

Όπως είπε, «αυτό το ζήτημα ενδεχομένως να ξανασυζητηθεί σε άλλη συνεδρία της επιτροπής, ωστόσο ο νόμος έχει ήδη ψηφιστεί και προνοεί την αναγραφή των τιμών και αυτό γίνεται για σκοπούς πάταξης της φοροδιαφυγής έτσι ώστε το κράτος να εισπράττει όλα τα έσοδα από τους νενομισμένους φόρους από την πώληση των τσιγάρων και του καμνού γενοικότερα».

Ο Εκπρόσωπος των περιπτερούχων εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του κλάδου με την αναγραφόμενη τιμή πώλησης στα τσιγάρα γενικά, χαρακτηρίζοντας την ως «καταστροφική».

«Δεν μπορούν οι μικρές επιχειρήσεις να είναι έρμαιο στη τιμολογιακή πολιτική των καπνοβιομηχανιών», είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε καταγγείλει στην ευρωπαϊκή επιτροπή την πρόνοια της νομοθεσίας που απαγορεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό ανάμεσα στα καταστήματα».

Πηγή: kathimerini.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα