Ρωσία: Η Κάτω Βουλή έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία

Το πράσινο φως για την ενσωμάτωση της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ρωσία έδωσε η Κάτω Βουλή της χώρας, με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς μόνο ένα μέλος της καταψήφισε τη συνθήκη.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγες ώρες αφού ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τους νομοθέτες να επικυρώσουν συνθήκη για την ένταξη της Κριμαίας στην ρωσική επικράτεια.

Ο Λαβρόφ είχε τονίσει πως η Μόσχα

θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ρώσων που ζουν στο εξωτερικό, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις από την πλευρά της ΕΕ, επισημαίνοντας: «Θα επιμείνουμε ώστε τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους να γίνουν σεβαστά στις χώρες όπου ζουν οι συμπατριώτες μας».

Την ίδια ώρα, είχε δηλώσει πως η νομική διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, που θα συμπεριλάβει συμφωνία σχετικά με την ένταξη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη ρωσική ομοσπονδία.

Μάλιστα, αύριο Παρασκευή αναμένεται να υιοθετήσει ανάλογη νομοθεσία και η Άνω Βουλή, ώστε η Σεβαστούπολη και Κριμαία να γίνουν περιοχές της Ρωσίας.

«Από εδώ και στο εξής η Δημοκρατία της Κριμαίας και η Σεβαστούπολη θα ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο φιλορώσος νομοθέτης Λεονίντ Σλάτσκι, στην ομιλία του πριν την ψηφοφορία.

Βέβαια, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για την υπερψήφιση της συνθήκης, έπειτα από την υπογραφή του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, της συνθήκης προσάρτησης της «Δημοκρατίας της Κριμαίας» με τους αποσχιστές ηγέτες των τοπικών αρχών της χερσονήσου, παρόντων των βουλευτών και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου (Κρατική Δούμα και Συμβούλιο της Ομοσπονδίας).

«Είμαι βέβαιος ότι η έγκριση θα αποτελέσει σημείο καμπής για την τύχη των πολιτών της Κριμαίας και της Ρωσίας, που συνδέονται με στενούς δεσμούς ιστορικής αλληλεγγύης», επισήμανε ο Λαβρόφ πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Περιγράφοντας την προσάρτηση της Κριμαίας ως απαραίτητη για την προστασία των Ρωσόφωνων, πρόσθεσε ότι ανομία εξακολουθεί να υπάρχει, με καθημερινές βίαιες ενέργειες εθνικιστών και άλλων εξτρεμιστών, «από τους οποίους εξαρτώνται οι νέες ουκρανικές αρχές». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η ενσωμάτωση των περιοχών θα προωθήσει την ευημερία και θα υπηρετήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε Ρωσία και Ουκρανία, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του στον Βλάντιμιρ Πούτιν για τις εξελίξεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, καλώντας για «ειρηνική λύση».

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό κοινοβούλιο διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και πως θα συνεχίσει τον αγώνα για την απελευθέρωση της περιοχής.

Νωρίτερα, είχε αφεθεί ελεύθερος ο διοικητής του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, υποναυάρχου Σεργκέι Χαϊντούκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη βάση του ουκρανικού στόλου στην Κριμαία.

The post Ρωσία: Η Κάτω Βουλή έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα