Πρωθυπουργός: Χωριστά κόμματα Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ, χωριστά και στις εκλογές

Τι μπορεί να σημαίνει η φράση του Πρωθυπουργού, στην χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο MEGA, «…Δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα»…, η επί πλέον διευκρίνιση…, «…, ούτε υπάρχει σχέδιο κοινών καθόδων στις εκλογές μεταξύ ημών και του ΠΑΣΟΚ…»;

Σε

μια απλή ανάγνωση, συνάγεται το απλό συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός «υπέκυψε» σε ένα σκληρό κομματικό ρεύμα υπέρ αυτόνομης καθόδου στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Ποιο όμως, μπορεί να είναι το πολιτικό παρασκήνιο της ως άνω πρωθυπουργικής δήλωσης;

Όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει η στήλη, στην Νέα Δημοκρατία υπάρχει ένα δυνατό και πολυάριθμο ρεύμα υπέρ της ανεξάρτητης καθόδου του κόμματος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Κορυφαίοι αυτοδιοικητικοί, με κορυφαίες θέσεις στη κρατική διοίκηση, δεν εξαιρούν από την εν λόγω πολιτική θέση, την Περιφέρεια Αττικής. Προτείνουν, δε, να μην στηριχθεί η υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού από κοινού με το ΠΑΣΟΚ αλλά να στηριχθεί γαλάζια υποψηφιότητα στην μεγαλύτερη διοικητική περιφέρεια της χώρας. Προς τούτο, δε, έχουν πέσει στο τραπέζι και συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων.

Σε αντίθετη τροχιά δείχνει να κινείται το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πνεύμα…, « να μην διαταραχθεί η συγκυβέρνηση… », άρα…., « κι οι σχέσεις Σαμαρά – Βενιζέλου…», σε μια εποχή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβητείται πανταχόθεν, έχουν γίνει συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής για κοινή κάθοδο στις εκλογές για τις περιφέρειες.

Η στήλη γνωρίζει, - πληροφορίες από υψηλές κυβερνητικές πηγές και ταυτόχρονα από την Χαριλάου Τρικούπη το επιβεβαιώνουν – , ότι έχει υπάρξει μια κατ αρχήν συμφωνία για κοινή στήριξη 4 πράσινων περιφερειαρχών και όλων των υπολοίπων γαλάζιων.

Οι πράσινοι περιφερειάρχες, που προτείνονται για κοινή γαλαζοπράσινη στήριξη, είναι ο Γιάννης Σγουρός στην Αττική, ο Άρης Γιαννακίδης στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ο Γιάννης Μαχαιρίδης στην περιφέρεια Νότιου Αιγαίου κι ο Σταύρος Αρναουτάκης στην περιφέρεια Κρήτης.

Το παραπάνω «σχέδιο κορυφής» δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό από την Συγγρού και την γαλάζια αυτοδιοικητική ομάδα. Τις απόψεις της γαλάζιας αυτοδιοικητικής ομάδας ασπάζεται πλήρως κι ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Παράλληλα, η κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας βράζει και διαμαρτύρεται γιατί δεν μπορεί να κατανοήσει πως είναι δυνατόν 2 στις 3 θέσεις να τις παίρνει το ΠΑΣΟΚ με τα μηδαμινά ποσοστά. Το παραπάνω κλίμα δείχνει να επηρεάζει και τις όποιες αποφάσεις εν όψει και των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι προσπάθειες που τις τελευταίες ώρες καταβάλλονται με στόχο πάντα να καταλαγιάσουν τα οξυμένα πολιτικά πνεύματα είναι να…, « να μην πολιτικοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές…». Αυτή η πολιτική έχει διπλό στόχο. Από την μια να ηρεμήσουν οι σκληροί κομματικοί κι από την άλλη να αποτραπεί, ή έστω να είναι πιο χαλαρή, η όποια πολιτική εκμετάλλευση ενός αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος από την αντιπολίτευση. Σ αυτό το πνεύμα εντάσσεται κι η δήλωση του Ανδρέα Παπαμιμίκου, γραμματέα της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, στο πρωινό MEGA…, ότι, το κομματικό χρίσμα είναι μιας άλλης εποχής…!!!

Γ. Σπ. Π.

The post Πρωθυπουργός: Χωριστά κόμματα Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ, χωριστά και στις εκλογές appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα