Πώς διαμορφώθηκαν οι βάσεις σε νομικές και ιατρικές σχολές

Από τα πιο δύσκολα θέματα των τελευταίων δεκαετιών θεωρούνται τα θέματα των Πανελλαδικών του 2013. Αποτέλεσμα είναι να πέσει ο μέσος όρος και μαζί να πέσουν οι βάσεις ακόμη και σε σχολές ιατρικής και νομικής.
Αντίθετα σε περιπτώσεις όπως οι στρατιωτικές σχολές η μείωση των εισακτέων αναμένεται να αυξήσει τις βάσεις. Μείωση αναμένεται

να έχουν και οι βάσεις των σχολών που πέρυσι κινήθηκαν μεταξύ 14.000 και 15.000 μορίων, ενώ οι βάσεις των σχολών που πέρυσι ήταν μεταξύ 12.000 και 14.000 μορίων αναμένεται να μείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα.

Στο πρώτο πεδίο τα δύσκολα αρχαία και η μείωση των αριστούχων αναμένεται να ρίξει τις βάσεις στα Νομικά, τα Φιλολογικά και τις σχολές Ψυχολογίας.
Οι μαθητές με βαθμολογία από 18 ως 20 στη θεωρητική κατεύθυνση ήταν φέτος λίγο πάνω από 2.200 ενώ πέρυσι περισσότεροι από 3.000. Έτσι αναμένεται και μια πτώση σε σχολές όπως η νομική σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη της τάξης των 200 μονάδων. Αντίθετα η σχολή της Κομοτηνής αναμένεται να μείνει στα ίδια επίπεδα ή να πέσει λιγότερο η βάση της.
Στο ίδο πεδίο ανάλογη αναμένεται να είναι η πτώση των βάσεων σε Φιλολογία και Ψυχολογία, ενώ οι βάσεις που πέρυσι κινήθηκαν από 12.000 ως 14.000 μόρια αναμένεται να μείνουν στα ίδια επίπεδα.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο οι υποψήφιοι έγραψαν κάπως καλύτερα σε σχέση με πέρυσι στη βαθμολογική κλίμακα από το 14 ως το 17 και έτσι οι βάσεις αναμένεται να μείνουν στα ίδια επίπεδα ή να υπάρξουν αυξομειώσεις ανάλογα με το που βρίσκεται η κάθε σχολή. Σε σχολές όπως Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας αναμένεται πάντως οι βάσεις να πέσουν κάπως καθώς αυξήθηκαν οι υποψήφιοι. Η μείωση ωστόσο δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο η μεγάλη πτώση της βαθμολογίας στα μαθήματα της Βιολογίας και της Χημείας αναμένεται να φέρουν μκαι μεγάλη πτώση των βάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά το 192 αναμένεται πτώση των βάσεων στις Ιατρικές σχολές, ακόμη και σε αυτή της Αθήνας κάτω από τα 19.000 μόρια.
Είναι χαρακτηριστικό οτι οι αριστούχοι, οι μαθητές δηλαδή που έγραψαν μεταξύ 19 και 20 είναι εφέτος 216 έναντι 509 πέρυσι.

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο μεγάλη αναμένεται να είναι η πτώση των βάσεων στις πολυτεχνικές σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βάση του ΕΜΠ μπορεί να πέσει κάτω από τα 18.000 μόρια, ενώ το πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης αναμένεται να πέσει κάτω από τις 17.450 μονάδες. Αντίθετα η μείωση στις βάσεις των ΤΕΙ του τέταρτου πεδίου δεν θα είναι μεγάλη.

Στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται κατάρρευση των βάσεων στις οικονομικές σχολές, σημαντική θα είναι η μείωση των βάσεων και στις σχολές με μεσαία βαθμολογία, όμως και εδώ η μείωση των θέσεων στα ΤΕΙ θα συγκρατήσουν τις βάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα