Πόρος… το σμαράγδι του Σαρωνικού!

Ο Πόρος, είναι ένα μικρό και καταπράσινο νησί του Σαρωνικού όπου η συνύπαρξη του πράσινου με το μπλε, του πεύκου με τη θάλασσα, σε συνδυασμό με το άσπρο και την ώχρα των σπιτιών χαρακτηρίζουν το νησί ως το «σμαράγδι του Σαρωνικού». Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά, 200 μέτρα απέναντι από την ακτή της Τροιζηνίας και συγκεκριμένα ακριβώς απέναντι από την καταπράσινη κωμόπολη του Γαλατά με την οποία συνδέεται με πολλά δρομολόγια θαλάσσιων

ταξί και φεριμπότ. Η μικροσκοπική χώρα, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, διατηρεί ατόφια τη γοητεία της, με τα λιτά νεοκλασικά κτίρια, τα στενά γραφικά δρομάκια, και την ομορφιά του τόπου θα σας κάνουν να αισθανθείτε ότι το νησί αυτό αποτελεί αγαπημένο τόπο διακοπών.

Στον παραδοσιακό οικισμό του Πόρου, που έχει κηρυχθεί διατηρητέος, τα πρώτα σπίτια του γραφικού οικισμού χτίστηκαν το 1463 στην περιοχή γύρω από το ρολόι της πόλης. Το ιστορικό ρολόι που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου και αποτελεί σύμβολο της πόλης, κατασκευάσθηκε το 1927 και αναπαλαιώθηκε το 2002. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε πανοραμική θέα σε όλο το λιμάνι, τις απέναντι ακτές και το λεμονόδασος.
Κάνοντας μία βόλτα στην πόλη από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια του Πόρου θεωρούνται η Βίλα Γαλήνη του 1892, που έχει φιλοξενήσει διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών όπως τον Χένρι Μίλερ το 1939, τον Γιώργο Σεφέρη το 1946 κ.ά. Επίσης το κτίριο του Δεϊμέζη, χτισμένο με γκρίζα και κόκκινη πέτρα και το νεοκλασικό κτίριο, αρχιτεκτονικό και διατηρητέο μνημείο κατασκευασμένο σε σχέδια του Ερνέστο Τσίλλερ, όπου στεγάζεται η συνεδριακή αίθουσα του Πόρου. Ιδιαίτερα γραφική είναι η μικρή πλατεία, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του Παρθένη, και το παλιό υδραγωγείο. Το Αρχαιολογικό μουσείο, εκθέτει ευρήματα που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή, τα οποία προέρχονται από τις ανασκαφές στο ναό του Ποσειδώνα, την αρχαία Τροιζήνα, τους βασιλικούς τάφους της Μαγούλας και της Απάθειας, το Μόδι και τον Άγιο Κωνσταντίνο Μεθάνων.
Πεντέμισι χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης, στα Παλάτια, θα βρείτε ερείπια του ναού του Ποσειδώνα (520π.Χ.). Ο κυρίως ναός ήταν δωρικού ρυθμού, ορθογώνιος περίπτερος με έξι και δώδεκα κίονες στις πλευρές του. Ο ναός βρισκόταν μέσα σε ορθογώνιο περίβολο και χρησίμευε ως ιερό άσυλο για φυγάδες και ναυαγούς. Σώζονται η τάφρος θεμελίωσης του αρχαϊκού ναού, οι στοές της αγοράς και το βουλευτήριο.
Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής του 18ου αιώνα, είναι χτισμένο πάνω σε μία καταπράσινη πλαγιά με θέα τη θάλασσα και αποτελεί δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Στην είσοδο Μονής υπάρχει η φημισμένη πηγή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, από την οποία πήρε το όνομά της η Μονή στην πλευρά ενός χειμάρρου πάνω από τη θάλασσα, κάτω από πανύψηλα πλατάνια. Το μοναστήρι περιτριγυρίζεται από ψηλά και ισχυρά τείχη χωρίς ανοίγματα και υπάρχει μόνο η κεντρική πύλη και οι πολεμίστρες. Στον ορθογώνιο περίβολο βρίσκεται ο ναός, το καθολικό και οι οικογενειακοί τάφοι του Τομπάζη, του Ν.Αποστόλη και του ναυάρχου Αν.Μιαούλη. Στο ναό κυριαρχεί η απλότητα χωρίς πολλές τοιχογραφίες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζει το πολύτιμο ξυλόγλυπτο τέμπλο που κατασκευάσθηκε στην Καππαδοκία το 17ο αιώνα, το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι και ο επιβλητικός επισκοπικός θρόνος.
Κοντά θα βρείτε και το Μπούρτζι το νησάκι ανατολικά του λιμανιού, με το κάστρο του Έιντεκ, κτίσμα του 1827 για την προστασία του νησιού. Σήμερα είναι ακατοίκητο και μπορεί κανείς να το επισκεφθεί και κολυμπώντας.
Ο Πόρος από παραλίες προσφέρει πολλές επιλογές με άμμο, με βότσαλα και απομονωμένες. Το Ασκέλι, λίγα χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι είναι το πιο τουριστικό θέρετρο. Με μεγάλη οργανωμένη, αμμουδερή παραλία με τα θαλάσσια παιχνίδια, προσελκύει κόσμο και είναι περιτριγυρισμένη από ταβέρνες και καφετέριες. Ο ίδιος δρόμος σας οδηγεί και στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, με μία οργανωμένη πλαζ με πεντακάθαρα νερά και γραφικά ταβερνάκια, κάτω από το λόφο που είναι κτισμένο το μοναστήρι, δίπλα σε πευκόφυτο δάσος και πολυτελή ξενοδοχεία.
Από την άλλη πλευρά του νησιού, επίσης σε μικρή απόσταση από τη χώρα βρίσκεται το Νεώριο με την οργανωμένη παραλία με τα θαλάσσια σπορ και μία από τις καλύτερες σχολές θαλάσσιου σκι, και τα πεύκα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Μετά το Νεώριο θα συναντήσετε την παραλία του Ρώσικου Ναύσταθμου, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο λόγω του μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Δίπλα του είναι ένας από τους ωραιότερους αμμουδερούς κολπίσκους, το Λιμανάκι της Αγάπης, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το πράσινο και τα γαλαζοπράσινα νερά. Λιγότερο γνωστή είναι η παραλία της Βαγιωνιάς, βόρεια του νησιού, μία οργανωμένη παραλία με άμμο και βότσαλα, που προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και κάθε είδους ψάρεμα, ειδικά για υποβρύχιο. Εδώ υπάρχει η βυθισμένη πολιτεία και στο βυθό διακρίνονται ακόμη πλακόστρωτοι δρόμοι και θεμέλια από αρχαίες κατοικίες.

Ο Πόρος από… ψηλά!

Πηγή: inews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα