Ντράγκι: Έτοιμη να δράσει η ΕΚΤ υπέρ της Ευρωζώνης

«Έτοιμη να δράσει» υπέρ της ενίσχυσης της ευρωζώνης, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Μάριο Ντράγκι, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα.

Σε συνέντευξη Τύπου, η οποία προγραμματίστηκε μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει τα βασικά επιτόκια αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, (σ.σ. από τα υψηλότερα επίπεδα στον κόσμο), ο Ντράγκι είπε ότι υπήρξε εκτενής συζήτηση κατά την διάρκεια της μηνιαίας συνεδρίασης της τράπεζας και ομοφώνως αποφασίστηκε να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά το οικονομικό κλίμα, διότι δεν είναι βέβαιο ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει.

«Τις επόμενες εβδομάδες, θα παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες για τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις και θα αξιολογούμε τις επιπτώσεις στις προοπτικές της σταθερότητας των τιμών», τόνισε σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, εξετάζονται νέα, μη καθιερωμένα μέτρα, όπως τις αγορές ομολόγων ή πράξεις χρηματοδότησης, όπως τα δίδυμα 3ετή δάνεια που προσέφεραν στις τράπεζες πριν από ένα περίπου χρόνο.

«Μελετούμε τόσο καθιερωμένα, όσο και μη καθιερωμένα μέτρα, και εξετάζουμε όλο το φάσμα των μη-καθιερωμένων μέτρων», είπε.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η ύφεση στην ευρωζώνη συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γαλλία.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και υπάρχουν κίνδυνοι, σημειώνοντας πως «η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα έχει επεκταθεί και στο πρώτο μισό του έτους και αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη στο δεύτερο μισό, η οποία υπόκειται σε καθοδικά ρίσκα», στα οποία περιλαμβάνεται η πιθανότητα ακόμα πιο αδύναμης εσωτερικής ζήτησης και η πιο αργή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τόνισε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει η διαδικασία βαθύτερης ενοποίησης της ευρωζώνης.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν συγκρατημένες και ότι το ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει κοντά στον στόχο του 2%.

Τέλος, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε τη θέση του ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, λέγοντας ότι όσοι κατασκευάζουν σενάρια για διάλυση της ευρωζώνης υποτιμούν σοβαρά το πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα