Κουβέλης: Είναι πάρα πολλά εκείνα που πρέπει να γίνουν

Την ανάγκη «η χώρα να βρεθεί στο μέσο της διαδρομής της για να βγει από την κρίση», επεσήμανε ο Φώτης Κουβέλης, από το Βόλο, στην κάμερα του e-Volos.gr, αφού ολοκλήρωσε την συνάντησή του με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας.

Ο ίδιος τόνισε πως «έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο ελληνικός λαός, η μεγάλη πλειονότητά του, έχει δεχθεί βάρη πολύ μεγάλα στις πλάτες του. Αλλά γνωρίζουμε τώρα και τα σημάδια του πόνου και περπατάμε

τον δρόμο για να φύγουμε από την κρίση. Γλιτώσαμε τη χρεωκοπία, καταφέραμε να μην τεθούμε εκτός ευρωζώνης, αλλά είναι πολλά, πάρα πολλά εκείνα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου η ελληνική κοινωνία να σηκωθεί».

Ο κ. Κουβέλης βρέθηκε στο Βόλο ως κεντρικός ομιλητής της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Βιομηχάνων της Θεσσαλίας, από το βήμα της οποίας υπογράμμισε ότι «επιχειρεί την οικονομική σταθεροποίηση, την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ανάκαμψη. Και μπορεί πάλι να ελπίζει. Υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει για πρώτη φορά μετά από χρόνια η πεποίθηση πως μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει την χρεωκοπία και ήδη καταγράφονται οι πρώτες θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας και ότι τα μεγέθη φανερώνουν μία αντιστροφή της πορείας. «Τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Έχουν μπει, όμως, σε έναν δρόμο αντιμετώπισης. Έχουν γίνει αρκετά. Πρέπει, όμως, να γίνουν πολύ περισσότερα και αυτό είναι υπόθεση όλων μας» σημείωσε και εξήγησε ότι η Δημοκρατική Αριστερά ανέλαβε εθνική ευθύνη με τη στήριξή της στην κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς μετέβαλε τα δεδομένα και ενίσχυσε την διαπραγματευτική θέση τής κυβέρνησης και θα συνεχίσει τις υπερβάσεις για καλύτερο μέλλον στον τόπο.

Ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη περιέγραψε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, το μεταρρυθμιστικό πνεύμα και τη πολιτική βούληση αλλαγών, το εθνικό σχέδιο προσαρμογής, που να περιλαμβάνει, πέραν των δεσμεύσεων της χώρας, την προώθηση της ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας, καθώς και τις επιβεβλημένες αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας ότι όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη ζητούν να τελειώσουν οι πολιτικές της λιτότητας. Επισήμανε, ωστόσο, πως για την Ελλάδα, μια επιπόλαιη αποκήρυξη του προγράμματος προσαρμογής είναι καταστροφική. «Πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013, χωρίς νέα μέτρα μείωσης των εισοδημάτων και να προετοιμάσουμε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας στις αρχές του 2014. Μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και της κοινωνικής πολιτικής και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τροποποίησης για το οποίο πρέπει να επιμείνουμε» ανέφερε.

«Η έξοδος της χώρας από την κρίση» συνέχισε «απαιτεί όλο το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό σημαίνει πολιτική αντιπαράθεση γόνιμη και αποτελεσματική. Αντιπαράθεση προγραμματική και επί της ουσίας και όχι επικοινωνιακή. Όχι τοποθέτηση των μικροκομματικών συμφερόντων υπεράνω του γενικού συμφέροντος της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

Κατά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα πρέπει να βασίζεται στην εξωστρέφεια, να αυξηθεί η παραγωγικότητα τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, στην έρευνα και καινοτομία, στο νέο βελτιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αυξημένη συμμετοχή νέων με αξιοπρεπείς απολαβές και στην αλλαγή της αντιεπιχειρηματικής κουλτούρας, που επικράτησε κατά τη μεταπολίτευση. Επιπλέον χρειάζονται, κατά τον κ. Κουβέλη, νέοι κανόνες σεβαστοί από όλους, σεβασμός του περιβάλλοντος, δίκαιη συμμετοχή στα βάρη και τις ωφέλειες, που θα προκύψουν, και στη μεταρρύθμιση του κράτους. Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος, διοικητική μεταρρύθμιση, δικαστική μεταρρύθμιση, χωροταξική πολιτική και φορολογική μεταρρύθμιση είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλλαγή της σχέσης του κράτους με την επιχειρηματικότητα. Κάλεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν την ρευστότητα στην αγορά και ζήτησε να αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ από τις περιφέρειες με παραγωγικό τρόπο που θα ενισχύσει την οικονομία.

Πηγή:e-volos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα