Κερδίζει πόντους η ιδιωτική ασφάλιση

Του Τάσου Ντούβλη

Η ανεργία, η απώλεια εισοδημάτων και η οικτρή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία προκαλούν… τσουνάμι ανασφάλειας στην κοινωνία. Το ποσοστό των ανασφάλιστων πολιτών (ανέργων ή εργαζομένων) αυξάνεται δραματικά.

Η ταλαιπωρία, που περνά κάποιος στις ουρές των ασφαλιστικών ταμείων με την αναμονή να διαρκεί συνήθως αρκετές ώρες, τα… άδεια ταμεία, οι περικοπές, οι καθυστερήσεις, η γραφειοκρατία και άλλα πολλά αποτελούν το ελληνικό δράμα των ασφαλιστικών δημόσιων φορέων. Ενα εκρηκτικό «κοκτέιλ», το οποίο σε

συνδυασμό με την ανασφάλεια, την αδήλωτη εργασία και την κρίση, οδηγεί ολοένα και περισσότερους Ελληνες στην ιδιωτική ασφάλιση.
Το μεγάλο «στοίχημα» όμως και το αγωνιώδες ερώτημα είναι το εξής: Μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να αντεπεξέλθει στις υπάρχουσες ανάγκες και στις απαιτήσεις της αγοράς;
Τα Ταμεία βρίσκονται στο… κόκκινο και αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία των ασφαλιστικών εταιρειών για να κάνουν το μεγάλο άλμα, να «χτίσουν» επιτέλους τον τρίτο πυλώνα. Ο χρόνος θα δείξει εάν θα αδράξουν την ευκαιρία ή αν θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Η ασφάλεια και η υγεία χιλιάδων ανασφάλιστων Ελλήνων κρέμεται από μια κλωστή.
«Βρισκόμαστε περίπου στο 1/3 με ¼ του μέσου όρου του ευρωπαϊκού ποσοστού εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και εταιρειών», παραδέχεται μιλώντας στο «Π» ο συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων, Ιωάννης Τοζακίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη εμπιστοσύνης οφείλεται σε δύο παράγοντες:
- Οι γενναιόδωρες παροχές που μέχρι σήμερα προσέφερε «δωρεάν» το κράτος πρόνοιας. Μείωναν κατά πολύ τον ρόλο ύπαρξης της ιδιωτικής ασφάλισης, διότι κάποιος μπορούσε να έχει σε έναν καλό βαθμό κοινωνικές παροχές.
- Η αναξιοπιστία που υπήρχε στην ασφαλιστική αγορά. Κάτι που υπήρχε διότι, όπως πολλά πράγματα στην Ελλάδα, ήταν ένας χώρος ο οποίος μεγάλωσε και αυξήθηκε λίγο… άναρχα και, παράλληλα, με μειωμένη εποπτεία.
Ομως, σύμφωνα με τον κ. Τοζακίδη, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχει ήδη αρχίσει να «χτίζεται» η εμπιστοσύνη και η φερεγγυότητα που απαιτείται. «Με αξιοπιστία, σοβαρότητα και πολλή δουλειά θεωρώ ότι μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της εποχής και αντίστοιχα του κόσμου. Η ασφαλιστική αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις και όλα τα προσόντα, ούτως ώστε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά».
Με την εγγύηση της ΤτΕ
Οι ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Ηταν κάτι το πολύ δύσκολο πρακτικά, όπως μας εξηγούν παράγοντες της αγοράς, διότι έπρεπε να εφαρμοστούν –όσον αφορά τον έλεγχο και τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών– νέα πρότυπα. Τόσο από τη ΤτΕ όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Κάτι που μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί σε μεγάλο ποσοστό και έχει βοηθήσει πάρα πολύ, ούτως ώστε η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία να είναι στον μέγιστο βαθμό ασφαλής, όσον αφορά τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει για το μέλλον», τονίζει ο κ. Τοζακίδης. Με λίγα λόγια, πρέπει να υπάρχει φερεγγυότητα και ο βαθμός αυτής υπολογίζεται βάσει των αποθεμάτων και των περιθωρίων, αλλά και της κεφαλαιακής επάρκειας της κάθε εταιρείας.

Πιστοποιημένοι επαγγελματίες
Στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες-σύμβουλοι, οι οποίοι μεσολαβούν δηλαδή, προκειμένου να προσεγγίσουν τους πολίτες και να τους φέρουν σε επαφή με την εκάστοτε εταιρεία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πλέον διπλά πιστοποιημένοι. «Πιστοποιούνται από την ΤτΕ, ενώ κατέχουν και πιστοποιητικό τύπου Δ», υπογραμμίζει ο κ. Τοζακίδης, ο οποίος συνεχίζει και λέει ότι «έχει δημιουργηθεί ήδη ένα λιθαράκι και γίνονται σημαντικά βήματα, όσον αφορά την εκπαίδευση, την επιμόρφωση των συμβούλων και των υπαλλήλων των εταιρειών. Παράλληλα, γίνονται και εξετάσεις υψηλού επιπέδου από την ΤτΕ τέσσερις φορές τον χρόνο, με αποτέλεσμα σήμερα η νεότερη γενιά των επαγγελματιών, που επιλέγουν να κάνουν καριέρα σε αυτόν τον χώρο, να έχουν πολύ καλύτερο επίπεδο μόρφωσης. Αρκεί κάποιος να είναι σωστός στη δουλειά του, επαγγελματίας, ειλικρινής και τίμιος».
Επίκεινται συγχωνεύσεις

Κορυφαίοι παράγοντες στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, μιλώντας στο «Π», στην πλειονότητά τους συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι σύντομα θα υπάρξουν συγχωνεύσεις, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της αγοράς που προκύπτουν από τη… στροφή του κόσμου στην ιδιωτική ασφάλιση.
Τέσσερις με πέντε εταιρείες είναι έτοιμες να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών τους, όσον αφορά το να είναι σωστές και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις ανάγκες της αγοράς, απορροφώντας άλλες μικρότερες εταιρείες. Την ίδια ή παρόμοια άποψη φαίνεται πως έχει και ο Ανδρέας Μανταδάκης, συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων, ο οποίος μιλώντας στο «Π» προβλέπει ότι «στον χώρο μας οι συγχωνεύσεις πλέον θεωρούνται σίγουρες και, μάλιστα, θα γίνουν και σχετικά άμεσα».

Ποιοι επιλέγουν ιδιωτική ασφάλιση

«Προ κρίσης οι περισσότεροι άνθρωποι που επέλεγαν να συνάψουν συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλειας Υγείας ήταν κατά μέσο όρο άνθρωποι της μεσαίας κοινωνικής τάξης», αναφέρει ο ασφαλιστής, Αλέξανδρος Κοντινόπουλος.
«Ουσιαστικά, ήταν άνθρωποι με σταθερό εισόδημα, οι οποίοι έτσι μπορούσαν να προγραμματίσουν τα έξοδά τους και να ‘‘απολαμβάνουν’’ την ιδιωτική ασφάλιση», συνεχίζει ο ίδιος καταρρίπτοντας έτσι τον «μύθο» πως η ιδιωτική ασφάλιση ήταν προνόμιο των πλουσίων.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντινόπουλο, πλέον, δεν υπάρχει προφίλ των ανθρώπων που στρέφονται προς την ιδιωτική ασφάλιση. «Γενικώς, η κρίση και οι δυσκολίες έχουν δημιουργήσει ανασφάλεια. Μια ανασφάλεια που έχει μεγαλώσει τον φόβο και από την άλλη την ανάγκη να προστατευθεί ακόμη περισσότερο ο κόσμος».
Ωστόσο, όπως ο ίδιος λέει, εκ των πραγμάτων αρχίζει και οδηγείται ο κόσμος –γιατί η ανάγκη δεν αλλάζει όσον αφορά τον τομέα της Υγείας– στην ιδιωτική ασφάλιση. «Βλέπει, δηλαδή, ότι μπορεί να συνδυάσει την κοινωνική και την ιδιωτική παροχή (με ελάχιστο κόστος) και να φτιάξει μία ασπίδα προστασίας, προκειμένου να έχει την καλύτερη διασφάλιση. Κάτι που βοηθάει σε όλο αυτό είναι ότι έχει αρχίσει και ήδη έχει μειωθεί αρκετά το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης», αναφέρει ο κ. Κοντινόπουλος και παραθέτει ένα ενδεικτικό παράδειγμα: «Οταν, λοιπόν, ένας ενήλικας, για παράδειγμα, μπορεί να διασφαλίσει ένα πρόγραμμα υγείας με ένα ευρώ την ημέρα, συμπληρωματικά με την κοινωνική ασφάλιση, είναι κάτι πολύ προσιτό στον πολίτη. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν πλέον και ιδιωτικά προγράμματα συνταξιοδότησης, προκειμένου να συμπληρώνουν τις «ψαλιδισμένες» συντάξεις από το κράτος».

Πλέον, όμως, δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ. Ανθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων σιγά-σιγά στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση, αφού αυτή είναι μία λύση στο αδιέξοδό τους, που έχει δημιουργηθεί από την κρίση, καθώς και από την απελπιστική εικόνα που… παρουσιάζει η κοινωνική ασφάλιση.

Αύξηση πελατολογίου


Παρατηρώντας κανείς τα γραφήματα που παρουσιάζει σήμερα το «Π», μετά από έρευνα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, εύκολα διακρίνει την ποσοστιαία αύξηση που υπάρχει στις Ασφαλίσεις Υγείας κατά 13,7% για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012. Σχολιάζοντας στο «Π» τα γραφήματα αυτά, η Βίλλυ Κωνσταντακοπούλου, βοηθός συντονιστή ασφαλιστικών συμβούλων, επισημαίνει ότι δεν ανταποκρίνονται πάντα οι έρευνες στην πραγματικότητα, αλλά πολλές φορές για διάφορους λόγους είναι «εικονικές». Αυτό συμβαίνει διότι, λόγω της οικονομικής κρίσης και συνεπώς της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί, πολλοί από τους πελάτες «σπάνε» τα συμβόλαια και τα αναπροσαρμόζουν ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα που έχει ο καθένας.
Ως εκ τούτου, πολλές φορές στα στοιχεία που υπάρχουν δεν φαίνεται η αναπροσαρμογή αυτή και δείχνουν ότι ο κόσμος απλά «σπάει» τα συμβόλαια και… αφήνει την ιδιωτική ασφάλιση. Κάτι που, ως επί το πλείστον, δεν ισχύει, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντακοπούλου, αφού όπως η ίδια υπογραμμίζει «όχι απλώς δεν σπάει ο κόσμος τα συμβόλαια, αλλά υπάρχει και αύξηση του πελατολογίου».

Ετσι, γίνονται προσφορές από τις εταιρείες και οι πελάτες κάνουν αναπροσαρμογή στα συμβόλαιά τους (με χαμηλότερο κόστος), προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και να μη μείνουν ανασφάλιστοι, εφόσον δεν βλέπουν «φως» από τα κρατικά ταμεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα