«Η πιο δυνατή-Δεσποινίς Τζούλια» στο Διάχρονο

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στο Διάχρονο της Μαίρης Βιδάλη έκανε πρεμιέρα η Σπουδή 3 Στρίντμπεργκ με τα έργα “Η Πιο Δυνατή” – “Δεσποινίς Τζούλια”, σε μετάφραση Άκη Χαραλαμπίδη και σκηνοθεσία Ζαχαρία Ρόχα.

Η “Δεσποινίς Τζούλια” είναι το πιο πολυπαιγμένο έργο της νατουραλιστικής περιόδου του Στρίντμπεργκ. Η Τζούλια βρίσκεται σε θέση ισχύος, απέναντι στον υπηρέτη της, τον Ζαν. Η δεσποτική συμπεριφορά της, όμως, οδηγεί σε μια ακραία σύγκρουση ανάμεσά τους, στην οποία η ίδια θα νικηθεί κατά κράτος και θα πληρώσει με το πιο βαρύ τίμημα. Πρόκειται για μια αναμέτρηση, σπάνια σε ολόκληρο το έργο του Στρίντμπεργκ, όπου η γυναίκα ξεκινάει ως δήμιος, αλλά καταλήγει θύμα.

Στην “Πιο Δυνατή” τα πρόσωπα ανήκουν και τα δύο στο γυναικείο φύλο. Υπάρχουν, όμως, μεγάλες ομοιότητες στη δραματουργική σύγκρουση. Η παντρεμένη κυρία συναντάει και αντιμετωπίζει την ερωμένη του άντρα της και κάνει επίδειξη όλης της ισχύος που της παρέχει ο θεσμικός ρόλος της νόμιμης συζύγου. Παρόλο, όμως, που θεωρεί ότι η ίδια είναι η «πιο δυνατή» είναι, στην ουσία, ολοκληρωτικά ηττημένη.

Η ταυτόχρονη παρουσίαση αυτών των δύο έργων του Στρίντμπεργκ δίνει στο θεατή την ευκαιρία να δει τις δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος: Η φαινομενική εξωτερική υπεροχή μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στην απόλυτη εσωτερική ήττα. Περίπου έναν αιώνα μετά τη συγγραφή των έργων, ο Στρίντμπεργκ εξακολουθεί να συγκλονίζει τους θεατές με την εντυπωσιακή ακρίβεια των ψυχογραφιών του!
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση : Άκης Χαραλαμπίδης
Σκηνοθεσία : Ζαχαρίας Ρόχας
Μουσική : Θάνος Γεωργουλάς
Φωτισμοί : Γιώργος Δανεσής
Βοηθός σκηνοθέτη : Μαρία Μαλλούχου

ΠΑΙΖΟΥΝ :
“Η Πιο Δυνατή”
Νίτα Παγώνη (ντουμπλίρ Μαρία Μαλλούχου), Μυρτώ Μακαλιά

“Δεσποινίς Τζούλια”
Παύλος Ευαγγελόπουλος, Βάνα Βάσιου, Μυρτώ Μακαλιά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Σάββατο : 21:00
Κυριακή : 18:15

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ : 12 ευρώ γενική είσοδος

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 105΄

Στάση Μετρό : Άγιος Ιωάννης
Ειδικές τιμές Πάρκινγκ

Σχετικά άρθρα

Η επίσημη πρεμιέρα της «Κυράς της Θάλασσας»Το Διάχρονο θέατρο μπαίνει… Μέσα σου
Keywords
Τυχαία Θέματα