«Η Ναυς των ονείρων»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε ερωτικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη [Ηχητικό]

«H NΑΥΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ»

μουσικοθεατρική παράσταση

βασισμένη σε ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Συνάντηση ενός ελληνικού κειμένου

με σύγχρονες μουσικές αναφορές ηλεκτροακουστικής μουσικής

και διαδραστικότητα μουσικής-λόγου επί σκηνής

Πρεμιέρα: Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Στον ΚΕΝΟ ΧΩΡΟ

Αγησιλάου 77Α, Κεραμεικός, τηλ: 6989-455.965

Τρέιλερ της παράστασης: http://vimeo.com/89039114

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 η μουσικοθεατρική παράσταση «H Nαυς των Ονείρων» ξεκινά το ταξίδι της στον ΚΕΝΟ ΧΩΡΟ (Αγησιλάου 77Α, Κεραμεικός, τηλ: 6989-455.965), σε σκηνική σύνθεση-ερμηνεία από την Eυαγγελία Θαλασσινή και μουσική σύνθεση της Γεωργίας Καλοδίκη.

«H Nαυς των Ονείρων» αποτελεί μια σκηνική σύνθεση 7 εικόνων βασισμένη σε αποσπάσματα ερωτικών διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, συγκεκριμένα: «Όνειρο στο Κύμα», «Έρωτας στα Χιόνια», «Η Φαρμακολύτρια» και «Υπό την Βασιλικήν Δρυν». Τα αποσπάσματα αυτά έχουν αντληθεί από την Ανθολόγηση ερωτικών διηγημάτων του Χριστόφορου Λιοντάκη «Ερωτικός Παπαδιαμάντης» (εκδόσεις Πατάκη). Στην παράσταση ακούγεται επίσης το «Γράμμα στον κυρ-Αλέξανδρο» (κείμενο: Ευαγγελία Θαλασσινή).

Αξίζει να σημειωθεί ότι «H Nαυς των Ονείρων» αποτελεί το πρώτο εγχείρημα στον θεατρικό χώρο σύνθεσης κειμένων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ηλεκτροακουστικής μουσικής.

Γιατί Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη:

«Όπου και να σας βρίσκει το κακό αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» Άξιον Εστί, Οδυσσέας Ελύτης

Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, κοινωνικού και πολιτισμικού αποπροσανατολισμού, κείμενα σαν του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ενδυναμώνουν την αναζήτηση του θεατή για το θαύμα που λέγεται ζωή.

«Η ΝΑΥΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ», ως σύνθεση αποσπασμάτων ερωτικών διηγημάτων του Παπαδιαμάντη, δίνει έμφαση στον έρωτα και τη φύση, αγαπημένα θέματα του συγγραφέα, τα οποία και επιλέχθηκαν προκειμένου να υπενθυμίσουμε στον σημερινό θεατή πως το θαύμα δεν χάθηκε, αλλά είναι παρόν και δίπλα μας, αρκεί να θέλουμε να το ατενίσουμε.

Η γλώσσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μοναδική στη μουσικότητα της, είναι το μέσο για να εκφράσουμε την ερευνητική μας διαδικασία και αναζήτηση όσον αφορά τη σχέση μουσικής και λόγου στα ελληνικά κείμενα.

Σημείωμα Σκηνοθέτη:

Στόχος μας, μέσα από αυτή την σύνθεση με κεντρικό θεματικό άξονα τον έρωτα, είναι η ανάδειξη του ηχοποιητικού υλικού της γλώσσας του Παπαδιαμάντη πέραν του νοήματος του κειμένου, μέσω της διαδραστικότητας φωνής και ηλεκτροακουστικής μουσικής επί σκηνής. Οι ηχητικές αναφορές μας εμπεριέχουν την αναζήτηση της σχέσης ήχου και λόγου, έτσι όπως προκύπτει στο μουσικό θέατρο και την σύγχρονη φωνητική μουσική του 20ου και 21ου αιώνα. Βασικός άξονας της ερευνητικής διαδικασίας του project είναι η μουσικότητα του λόγου ως καθαρό ηχητικό συμβάν και πέραν του νοήματος των λέξεων (Ευαγγελία Θαλασσινή).

Η μουσικότητα του λόγου στα ελληνικά κείμενα

ως βασικός άξονας της θεατρικής μας έρευνας:

Ο πολιτιστικός χώρος ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ -στον οποίο ανήκει και η ομάδα ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ- είναι στενά συνδεδεμένος με την ελληνικότητα και την προώθηση της Ελληνικής παράδοσης, με στόχο τη συνάντηση παρόντος και παρελθόντος μέσα από μια ματιά που να αναφορά τον σύγχρονο θεατή. Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ήδη πραγματοποίησε το 2013 το Φεστιβάλ «ΑΕΙΔΕ», με βασικό άξονα την Μουσικότητα του Λόγου στα Ελληνικά Κείμενα (περισσότερα στο link: http://www.kenosxoros.com/#!-e–/c7ai

H «NAYΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ» αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην έρευνά μας πάνω στην σχέση λόγου και μουσικής στα ελληνικά κείμενα και είναι το πρώτο εγχείρημα στον θεατρικό χώρο σύνθεσης κειμένων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ηλεκτροακουστικής μουσικής. Αυτή την φορά, μας ενδιαφέρει η συνάντηση ενός ελληνικού κειμένου με σύγχρονες μουσικές αναφορές ηλεκτροακουστικής μουσικής. Στο μουσικό θέατρο έχουμε πολλά παραδείγματα μεγάλων ελλήνων συνθετών που ασχολήθηκαν με το πάντρεμα σύγχρονης μουσικής και ελληνικού λόγου (Ι. Ξενάκης, Γ. Χρήστου κ.λπ.).

Ταυτότητα της Παράστασης

«H NΑΥΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ»

μουσικοθεατρική παράσταση

Σκηνική σύνθεση -ερμηνεία: Eυαγγελία Θαλασσινή

Μουσική σύνθεση: Γεωργία Καλοδίκη

Φωτογραφία – φωτισμοί: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Βίντεο: Τζένη Κοντοπούλου

Παραγωγή: Ομάδα ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραστάσεις: Από Παρ. 28 Μαρτίου έως Σάβ. 31 Μαΐου 2014

Ημέρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ώρα 9.30μμ.

Πρεμιέρα: 28/3/2014

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Εισιτήριο: 8 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι). Προσφέρεται κρασί.

Πολιτιστικός χώρος ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aγησιλάου 77Α, Κεραμεικός, τηλ. κρατήσεων: 6989-455.965

Θέσεις: 50

Τρέιλερ της παράστασης: http://vimeo.com/89039114

Eυαγγελία Θαλασσινή: CV: www.kenosxoros.com/#!-/ce22 & «Η Μπέμπα» http://vimeo.com/60875898

Γεωργία Καλοδίκη, http://www.gkalodiki.gr

Πολιτιστικός χώρος ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χώρος πειραματικών παραστάσεων -μουσικών δρώμενων-σεμιναρίων τέχνης

«Ο χώρος είναι οι άνθρωποι που τον κατοικούν.

Ο κενός χώρος δημιουργεί την προϋπόθεση συνάντησής τους».

Πληροφορίες: Web: www.kenosxoros.com | Facebook: KEΝΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χορηγοί επικοινωνίας:

ertopen.com | mind radio | artistbook | Artic | independent | skywalker | all4fun

alter vita | θεατρομάνια | ego.gr | art.mag | flow magazine

Ευχαριστούμε για τη Δημοσίευση

Για τον ΚΕΝΟ ΧΩΡΟ, Ευαγγελία Θαλασσινή

τηλ: 6989-455.965, email: [email protected]

Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου, τηλ: 6944-613.607

Your browser does not support the audio element.

The post «Η Ναυς των ονείρων»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε ερωτικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη [Ηχητικό] appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα