Γνώριζε ο Παπανδρέου για την απόπειρα δολοφονίας Καραμανλή

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Η εικόνα του χαλαρού Κώστα Καραμανλή την ώρα που έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας στο μέχρι τότε γραφείο του τον Γιώργο Παπανδρέου, διαβάστηκε με πολλούς τρόπους από τους αυτόπτες μάρτυρες της σκηνής και ερμηνεύτηκε με άλλους τόσους που γεννούσαν μια εικονική πραγματικότητα.
Λίγους μήνες μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας και την αποχώρησή του από το νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης, ο τέως πρωθυπουργός έλεγε σε συνομιλητές

του πως δεν έχει καμία καλή διάθεση απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος πάσχισε να τον κλείσει φυλακή για ανύπαρκτα σκάνδαλα. Φαίνεται, όμως, πως αυτή δεν ήταν η μοναδική σκιά στις σχέσεις των δύο ανδρών που άλλοτε τις χαρακτήριζε η ευγένεια και η καλή συναναστροφή. Ο Καραμανλής φαίνεται πως γνώριζε ότι το σχέδιο ανατροπής του, που ήταν «σκαρωμένο» πολύ νωρίτερα από τότε που ειδοποιήθηκε, το γνώριζαν αρκετοί εξωχώριοι, αλλά και εγχώριοι παράγοντες.
Οταν ήρθε στο φως η υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας του Καραμανλή με το κωδικό όνομα «Πυθία», ο τέως πρωθυπουργός μιλούσε γι’ αυτό πολύ ψύχραιμα. Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της εποχής, Προκόπης Παυλόπουλος, τον είχε ενημερώσει για τις αναφορές των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά όπως φαίνεται και για το ότι κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου γνώριζαν αυτό το σχέδιο.
Την περασμένη εβδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας η εμπλοκή του Μιχάλη Καρχιμάκη στην υπόθεση των υποκλοπών και «ξαναπερπάτησε» το όνομα του Αλεξ Ρόντου που κυκλοφορούσε στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο με την ιδιότητα του συμβούλου του πρωθυπουργού επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και κυριαρχίας των «κηπουρών» του. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε σήμερα στο «Π» πως υπήρξε μάρτυρας, ο οποίος στο πλαίσιο της κατάθεσής του για το ζήτημα των υποκλοπών στο κινητό τηλέφωνο του πρώην πρωθυπουργού και ανθρώπων του περιβάλλοντός του, προς τον εισαγγελέα που συνέδεσε την εν λόγω δικογραφία με την υπόθεση του σχεδίου της δολοφονίας Καραμανλή, έριξε μια «βόμβα». Είπε, δηλαδή, πως οι σχέσεις του Αλέξανδρου Ρόντου με τον Γιώργο Παπανδρέου και ο ρόλος που διαδραμάτιζε δίπλα στον πρωθυπουργό που έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο ήταν τέτοιος ώστε αποκλείεται ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ να μη γνώριζε μια τόσο σοβαρή υπόθεση που ήταν σε γνώση του μυστικοσυμβούλου του. Μπορεί, δε, ο μυστικός αυτός σύμβουλος να έγινε γρήγορα πιο φανερός και από τον ήλιο στο ξημέρωμα μιας μέρας, ο ακριβής ρόλος του, όμως, δεν διευκρινίστηκε ποτέ από κανέναν.
Το «Π» σήμερα αποκαλύπτει μερικά μόνο περιστατικά, τα οποία ίσως για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν μια από τις πιο σκοτεινές και περίπλοκες περιόδους της μεταπολιτευτικής Ιστορίας.
Στη διάρκεια της πρώτης πρωθυπουργικής θητείας του Κώστα Καραμανλή, την περίοδο 2004-2007, υπήρχαν πολλές και ποικίλες προειδοποιήσεις από τους εχθρούς του για θέματα που ξεκινούσαν από την κατάργηση του μαθηματικού τύπου στα δημόσια έργα και κατέληγαν στο «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν, όταν αυτό κουρελιάστηκε σε απομονωμένο ξενοδοχείο τής κάθε άλλο παρά ανοιξιάτικης Λουκέρνης, ένα μήνα μετά την πρώτη εκλογική νίκη του Καραμανλή.
Η περίφημη εμπλοκή και αψιμαχία Ρώσων πρακτόρων με κάποιους μυστήριους τύπους που έδειχναν να παρακολουθούν τον τότε πρωθυπουργό στα Μεσόγεια ήταν ένα περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αργότερα. Πολύ πριν από αυτό, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2002, ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε με Σινούκ περιοδεία στις Κυκλάδες. Κατά τη διάρκεια της πτήσης που θύμιζε μικρό θρίλερ διαπιστώθηκε ότι το Σινούκ πετούσε με βλάβη.
Στο ταξίδι αυτό βρίσκονταν εκτός από τους δημοσιογράφους μεταξύ άλλων και οι τότε βουλευτές της ΝΔ Πέτρος Μαντούβαλος και Πάνος Καμμένος. Ο Πέτρος Μαντούβαλος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος την επαύριον της συντριβής του Σινούκ που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο Αγιο Ορος διατύπωσε την άποψη ότι ο Κώστας Καραμανλής και οι άνθρωποι που τον ακολουθούσαν πέταξε για λίγες στιγμές με το ίδιο Σινούκ με κατεύθυνση τη Σύρο το 2002.
Την ίδια ώρα ρωσικές πηγές με τις οποίες μίλησε το «Π» αποκαλύπτουν ότι εκείνη την εποχή μετατέθηκε χωρίς να πάρει μεγάλη δημοσιότητα κατά μια εβδομάδα επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Αγιο Ορος. Κίνησε πολύ νερό στο αυλάκι στη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός στοχοποιήθηκε και πιέστηκε διά των συγγενικών του προσώπων. Λέγεται ότι τη στιγμή κατά την οποία αποκαλύφθηκε πως παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού τόσο η σύζυγός του Νατάσα όσο και τα παιδιά του βιώσαν ένα πραγματικό θρίλερ. Ετρεξε πολύ νερό στο αυλάκι έως την ώρα που κορυφαίο στέλεχος του «γαλάζιου» κομματικού μηχανισμού προειδοποίησε φίλα προσκείμενο προς τον Κώστα Καραμανλή δημοσιογράφο ότι για πολύ λίγο καιρό ακόμα ο ηγέτης της ελληνικής Κεντροδεξιάς θα προηγείτο στις δημοσκοπήσεις του Γιώργου Παπανδρέου.
Οταν δημοσιογράφος ζήτησε να μάθει περισσότερα γι’ αυτό, το εν λόγω κορυφαίο στέλεχος απάντησε ότι «είναι μερικά πράγματα που δεν μπορούν προληφθούν». Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι κατά τις μέρες της ευφορίας λίγο πριν και λίγο μετά τις εκλογές του 2004 το συγκεκριμένο κομματικό στέλεχος είχε αποκαλύψει στον εν λόγω δημοσιογράφο ότι συνεργάζεται στο πλαίσιο εταιρείας δημοσκοπήσεων με τον Κώστα Λαλιώτη.
Το ίδιο στέλεχος είχε υποβάλει την παραίτησή του μετά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κώστα Καραμανλή στο Πεδίο του Αρεως το 2007, παραίτηση η οποία δεν έγινε δεκτή και το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν, αφού το γνώριζε μόνο ένας δημοσιογράφος γιατί το εν λόγω στέλεχος μιλούσε στην άλλη γραμμή έχοντας ξεχάσει ανοικτή τη συσκευή του κινητού του τηλεφώνου.
Κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, που είναι και σήμερα εκ των πιο δραστήριων υπουργών της κυβέρνησης, αποκάλυψε έναν χρόνο μετά την εκλογική συντριβή της ΝΔ πως «πέσαμε για το ‘‘South Stream’’». Στις εκλογές του 2009, και αφού κάποιοι φρόντισαν να παγιδεύσουν τον πρώην πρωθυπουργό με υποθέσεις τύπου Ζαχόπουλου και Βατοπεδίου, φτάσαμε πνιγμένοι στη σεναριολογία. Την ώρα που ο Κώστας Καραμανλής σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Αιγάλεω πέταγε τον καθωσπρεπισμό της γραβάτας τονώνοντας το ηθικό των απογοητευμένων νεοδημοκρατών, με τη φράση «τώρα θα δουν πώς δίνονται οι αγώνες», τότε κορυφαίο «γαλάζιο» στέλεχος που -εδώ και καιρό έχει μετακομίσει στους ΑΝΕΛ- ανέλυε σε αρχισυντάκτη μικρομεσαίας καθημερινής εφημερίδας ένα σενάριο που θα θύμιζε χιτσχοκικό θρίλερ, αλλά είχε πολλά στοιχεία που στο τέλος βγήκαν αληθινά. «Τούτη την ώρα ο Καραμανλής είναι τελειωμένος, ο Παπανδρέου βρίσκεται στην Αμερική και συζητάει τις λεπτομέρειες με υψηλόβαθμους της Ουάσινγκτον. Θα χάσουμε με δέκα μονάδες διαφορά και η Ντόρα δεν θα είναι όπως πιστεύουμε όλοι ακλόνητο φαβορί στην κούρσα της διαδοχής. Ο Καραμανλής θα αναγκαστεί σε μακρά αφωνία». Ο εν λόγω λίγο αργότερα παραιτήθηκε και σταδιακά αποχώρησε από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Σχετική εικόνα, όμως, είχαν πολλοί και ειδικά ο Κώστας Καραμανλής που φέρεται τον Απρίλιο του 2010 να έχει κατονομάσει βουλευτή, ο οποίος υποκινείτο από τις ΗΠΑ.
Το τοπίο είναι ακόμη ομιχλώδες. Είναι, δε, βέβαιο πως ο Καραμανλής έχει πια δικό του το μαχαίρι και το καρπούζι. Είναι σίγουρο πως κάποτε, σύντομα, θα μιλήσει για όλα αυτά. Σήμερα, άλλωστε, έχει απελευθερωθεί από το χρονικό άγχος των αποκαλύψεων όσο και από την πίεση που άλλοτε του ασκείτο από θεσμικούς και μη κύκλους.

Ρεπορτάζ από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

The post Γνώριζε ο Παπανδρέου για την απόπειρα δολοφονίας Καραμανλή appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
παπανδρεου, το φως, εν λόγω, αγιο ορος, ευγένεια, φως, αλεξ, μνημονιο, ΠΑΣΟΚ, καμμενος, ορος, δημοσκοπηση, εκλογες, συγκεκριμένο, ηπα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, κωστας καραμανλης, βουλευτες, γνωση, ηγετης, ηπα, ηττα, θριλερ, κυκλαδες, πιεση, πλαισιο, ραδιοφωνο, τηλεφωνο, φως, ωρα, αγιο ορος, αγχος, αιγαλεω, αλεξ, αμερικη, βρισκεται, εγινε, ειπε, εβδομαδα, εν λόγω, εργα, εποχη, εσωτερικων, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υποθεση, ηθικο, εικονα, κινητο, λεπτομερειες, μαξιμου, μηνες, μικρο, νερο, νικη, ντορα, ξενοδοχειο, ξημερωμα, ονομα, ορος, παιδια, πεδιο, πουτιν, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμένο, συντομα, συγκεντρωση, συρο, σχεδιο, σχεδιο αναν, τεως, το φως, φυλακη, φορα, ευγένεια, χωρα, κωστας, πηγες, ταξιδι, ουασινγκτον, θεματα
Τυχαία Θέματα