Για τις μίζες από τα εξοπλιστικά δικάζονται Σμπώκος και Κάντας

Η υπόθεση για τις μίζες από την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής 2» εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων , χωρίς την παρουσία του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος δεν κάθεται στο εδώλιο λόγω παραγραφής του αδικήματος της απιστίας με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Για άμεση συνέργεια σε απιστία κατηγορούνται οι δύο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας και Γιάννης Σμπώκος.

Να

σημειωθεί ότι ο Αντώνης Κάντας έχει ομολογήσει ότι δωροδοκήθηκε για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, ενώ ο άλλοτε προϊστάμενός του κ. Σμπώκος, αρνείται την κατηγορία. Συγκατηγορούμενοι είναι τα πρώην στελέχη της Διεύθυνσης Εξοπλισμών οι Νίκος Λεονταρίτης και Ζαχαρίας Ανδρουλάκης.

Η δίκη ξεκίνησε πριν έναν μήνα, με ενστάσεις από την πλευρά των κατηγορουμένων περί απαράδεκτου της δίωξης, που αφορούσε τον μη έλεγχο του θεωρούμενου φυσικού αυτουργού της απιστίας πρώην υπουργού, οι οποίες απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο.

Η διαδικασία σήμερα ξεκίνησε με την κατάθεση του μάρτυρα Διονύσιου Φραγκιαδάκη, συνταγματάρχη ε.α., ο οποίος διατέλεσε την επίμαχη περίοδο πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και διαπραγματεύθηκε τη μείωση του κόστους του προγράμματος.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως πράγματι το κόστος για το «ΕΡΜΗΣ» μειώθηκε, αλλά τελικώς ο Στρατός προμηθεύτηκε ένα «μη λειτουργικό σύστημα» καθώς αφαιρέθηκαν υλικά με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να λειτουργήσει.

Ο μάρτυρας υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η εντολή που είχε λάβει τότε η Επιτροπή από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ήταν να γίνει αξιολόγηση της προσφοράς. «Εμείς είπαμε, τελικά, ως Επιτροπή, να γίνει η σύμβαση. Το κόστος μειώθηκε κατά 21,5 δισ. δραχμές, τα οποία τελικά δεν εκταμιεύτηκαν και παρέμειναν στο Δημόσιο» ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Πρόεδρος: Κύριε μάρτυρα δεν καταλαβαίνω τη μείωση. Μειώθηκε το κόστος και πήραμε κάτι ημιτελές. Πετύχατε τη μείωση αλλά δεν λειτουργούσε το σύστημα…

Μάρτυρας: Για να λειτουργήσει χρειαζόταν να συμπεριληφθούν κάποια υλικά. Ναι, μειώθηκε η προσφορά, αλλά δεν μπήκαν κάποια υλικά. Συνολικά η μείωση ήταν πάνω από 20 δισ. δραχμές. Η αξία των υλικών που αφαιρέθηκαν ήταν 7,5 δισ., ενώ 12,3 δισ. ήταν η μείωση των τιμών από κόστος και υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η Επιτροπή διαπραγματεύθηκε με εταιρείες που δεν θεωρήθηκε πως είχαν πρόθεση να βλάψουν το Δημόσιο συμφέρον και πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα για τα δεδομένα που είχαν ορισθεί: «Δεν γνωρίζαμε τότε να υπήρχαν μεθοδεύσεις» είπε.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης κατέθεσε, επίσης, ότι δεν γνωρίζει για ποιον λόγο επιλέχθηκε ως πρόεδρος τη ς Επιτροπής Αξιολόγησης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα αν είχε προσωπική επαφή με τον κ. Σμπώκο απάντησε: «Όταν ήθελα να τον δω ανέβαινα στο γραφείο του και το έλεγα στη γραμματέα του, και αν είχε χρόνο με φώναζε. Μια δυο φορές τον είχα δει».

The post Για τις μίζες από τα εξοπλιστικά δικάζονται Σμπώκος και Κάντας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα