Γ. Αποστολάκος: Ξεκινάει η διάθεση πληρωμών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους για το 2013

Εκκαθαρίστηκε η πληρωμή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2013, συνολικού ποσού 2.016.424.528 ευρώ ( γεωργοί και κτηνοτρόφοι), σύμφωνα με τον Γρηγόρη Αποστολάκο, πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πρώτη καταβολή έγινε τέλος Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται με μια δεύτερη καταβολή πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η εν λόγω πληρωμή

αφορά 671.378 δικαιούχους και είναι διαθέσιμη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων από την Παρασκευή 20/12/2013.

Ανάσα για γεωργούς και κτηνοτρόφους

Συνολικά λοιπόν και μέχρι τέλος του χρόνου, καταβάλλονται 2.016.424.528 ευρώ ήτοι το 96,1 % από το ποσό που αναλογεί στην χώρα μας για την Ενιαία Ενίσχυση. Το υπόλοιπο 4% θα καταβληθεί μέσα στον Φεβρουάριο του 2014. Σε ότι αφορά στους Έλληνες κτηνοτρόφους, πληρώνονται 550.046.000 ευρώ ήτοι 94,84% από το ποσό που αναλογεί στους κτηνοτρόφους από το ύψος της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Στο σημείο αυτό, ο Αποστολάκος υπογράμμισε ότι «η ένταση η οποία δημιουργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα και η οποία στηριζόταν κατά πολλοίς σε αντικειμενικούς λόγους, κατορθώσαμε να την ‘’αντιστρέψουμε’’ και να αποδείξουμε εμπράκτως ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την στήριξη του πρωτογενή τομέα τηρούνται στο έπακρο». Πρόσθεσε: «θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι ο Οργανισμός μέχρι και πέρυσι εκκαθάριζε μέχρι τον Ιούνιο του επομένου έτους πληρωμής. Η Κυβέρνηση λοιπόν επέτυχε την επιτάχυνση.(4 μήνες νωρίτερα ) των διαδικασιών για την πληρωμή των παραγωγών».

Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει, παρότι η καταβολή της «Ενιαίας Ενίσχυσης», είναι απολύτου ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του Έλληνα παραγωγού, το να καταβληθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των παραγωγών είναι μάλλον τεχνική διαδικασία.

Αυτά που σημειώνει είναι:

τα ποσά που καταβάλλονται να είναι αυτά που πραγματικά δικαιούνται οι παραγωγοί και,να μην αμφισβητηθεί η καταβολή τους ή το ύψος της επιδότησης από τους Κοινοτικούς Ελέγχους και οδηγηθεί η χώρα στην επιβολή δημοσιονομικών διορθώσεων (έχυμε φθάσει τα 2 δις συνολικά πρόστιμα για την περίοδο 2002-20010-όπως γινόταν δυστυχώς μέχρι σήμερα.

Ο Αποστολάκος συνέχισε λέγοντας ότι «Ο Οργανισμός κατέβαλε κάθε δυνατή και αδύνατη προσπάθεια για να μειώσει στο ελάχιστο την πιθανότητα καταβολής καταλογισμών, αλλά και να καταβληθούν οι επιδοτήσεις που δικαιούται ο κάθε παραγωγός. Η όλη διαδικασία ήταν εξαιρετικά δύσκολη και αυτό διότι ως Διοίκηση του Οργανισμού που αναλάβαμε τον Ιανουάριο του 2013, βρήκαμε δεσμεύσεις της χώρας [οι οποίες είχαν αναληφθεί από την προηγούμενη Διοίκηση και το ΥΠΑΑΤ από τον Οκτώβριο του 2012]. Από τα αποτελέσματα του Κοινοτικού Ελέγχου τον Μαΐου του 2013 , η ΕΕ μας γνώρισε ότι θα προχωρούσε σε αναστολή πληρωμών της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013. Γεγονός που θα επέσυρε καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο εις βάρος των ελλήνων παραγωγών αλλά και επί του συνόλου της ελληνικής οικονομίας».

Ως προς το τι κατάφερε ο Οργανισμός στον αγροτικό τομέα, ο Αποστολάκος, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εκπονήσαμε νέο Σχέδιο δράσης Βοσκήσιμων Γαιών εξασφαλίζοντας από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (Ψηφιακή Σύγκλιση -ΕΣΠΑ ) έργο 700.000 ευρώ, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν επιτόπιοι έλεγχοι στο 100% της χώρας για τα βοσκοτόπια, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ.Εξασφαλίσαμε 3 δις και , μετά την σύμφωνη γνώμη της ΕΕ , ήδη βρισκόμαστε σε φάση υλοποίησης, του έργο της ανανέωσης του ‘’Συστήματος Διαχείρισης Αγροτεμαχίων’’ Το έργο καλύπτει το 30% της επιφάνειας της χώρας. Σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ και προς αποφυγή διπλής πληρωμής του ίδιου αντικειμένου, εκχωρήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έπειτα από αίτημά μας, η δυνατότητα, να προχωρήσει στην κάλυψη του 100% της χώρας, με επιπλέον χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων είναι, αυστηρή Κοινοτική προϋπόθεση, καταβολής κάθε είδους επιδότησης της χρονικής περιόδου 2013-2020.Μια εξίσου αυστηρή Κοινοτική. προϋπόθεση για την καταβολή των πληρωμών είναι η διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων . Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην πίεση της ΕΕ επειδή το ΥΠΑΑΤ δεν προχώρησε σε πρόσληψη εποχιακών όπως έκανε κάθε χρόνο για τις ανάγκες των Οργανισμών ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και ΕΛΓΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με πρωτοβουλία του υπέβαλλε πρόταση στο Υπουργείο Εργασίας και ενεκρίθη από το ΕΣΠΑ η απασχόληση 445 ανέργων επιστημόνων (ΠΕ) κυρίως Γεωτεχνικών . . Η απασχόληση αυτή των 6 μηνών συμβάλει στη μείωση του δείκτη ανεργίας και ενισχύει την απορροφητικότητα Κοινοτικών πόρων κατά 2.150 εκ. ευρώ. Χωρίς το προσωπικό αυτό, ήταν αδύνατον ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει επιτόπιους ελέγχους και να πληρωθεί η Ενιαία Ενίσχυση.Εξασφαλίσαμε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (Ψηφιακή Σύγκλιση- ΕΣΠΑ ) έργο 1.500.000 ευρώ, για τη μέτρηση της βοσκοϊκανότητας των βοσκοτόπων, απαραίτητο έργο, για την χάραξη μιας εθνικής πολιτικής στην κτηνοτροφία, την προστασία του περιβάλλοντος και των Δασών».

Οι παραπάνω ενέργειες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελούν ένα σύνολο ενεργειών το οποίο έπρεπε να είχε εκτελεσθεί από την χώρα προκειμένου να καταβληθεί η Ενιαία Ενίσχυση. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η Ενιαία Ενίσχυση θα μπορούσε ίσως, να καταβληθεί, χωρίς όμως την έγκριση της ΕΕ, γεγονός το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο την ομαλή ροή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την χώρα.

Όλα τα παραπάνω, συνέβαλαν στο να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της παύσης πληρωμών, να δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από την ΕΕ και να καταβληθεί η Ενιαία Ενίσχυση του 2013 και οι λοιπές επιδοτήσεις (συνολικά 3,5 δις) και δημιουργώντας παράλληλα ‘’σοβαρά θεμέλια’’ για την καλή και ορθή λειτουργία της νέας ΚΑΠ 2013-2020.

The post Γ. Αποστολάκος: Ξεκινάει η διάθεση πληρωμών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους για το 2013 appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα