Φοβούνται πυρκαγιές, φίδια και τρωκτικά στο Αγρίνιο

Η παρουσία ενός φιδιού την περασμένη Τρίτη σε διαμέρισμα φοιτήτριας στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στην οδό Καζαντζή, προβληματίζει τους αρμοδίους που φοβούνται πως ειδικά φέτος το καλοκαίρι αυτού του είδους οι απρόσκλητοι επισκέπτες, ακόμη και μέσα σε σπίτια ή καταστήματα θα πληθύνουν επικίνδυνα.

Οι συνθήκες είναι αυτές που ευνοούν φέτος μια άνευ προηγουμένου υπερβλάστηση παντού, αφού μετά τον πολύ υγρό χειμώνα, ήρθαν οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, που συνοδεύτηκαν

από ένα «ξέσπασμα» της φύσης που είναι ορατό παντού. Έτσι, όπως παρατηρήθηκαν φαινόμενα υπερτροφισμου στην θάλασσα, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην ξηρά.

Κάπου εδώ όμως, όταν μιλάμε για χωράφια, οικόπεδα κλπ που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές, αρχίζουν και τα προβλήματα, που σχετίζονται τόσο με την δημόσια υγεία όσο και με την ασφάλεια από πυρκαγιές, όταν βέβαια συνδυάζονται και με την απροθυμία των ιδιοκτητών αυτών των χώρων να προχωρήσουν σε κάποιες προληπτικές παρεμβάσεις.

Όπως έχει διαπιστωθεί από κάποιες πρώτες αυτοψίες δεκάδες είναι τα ακαθάριστα οικόπεδα μέσα στην πόλη του Αγρινίου και ήδη αποτελούν εστίες συγκέντρωσης τρωκτικών και φιδιών, αφού εκτός από μεγάλη βλάστηση σε αρκετές περιπτώσεις έχουν και όγκους σκουπιδιών. Το φαινόμενο αυτό βέβαια, παρατηρείται κάθε χρόνο, αλλά φέτος εξαιτίας των συνθηκών που ευνόησαν, είναι πολύ έντονο και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Έτσι, πριν από λίγες μέρες σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο του Αγρινίου, το πρόβλημα εθίγη από αρμοδίους και αποφασίστηκε να ληφθούν κάποιες άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε να περιοριστεί. Αυτό που επισημαίνουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι πως το καλοκαίρι, μόλις τα χόρτα ξεραθούν , τα οικόπεδα αυτά θα μετατραπούν σε χώρους που θα είναι πολύ εύκολη η εκδήλωση και η εξάπλωση μιας πυρκαγιάς με απρόβλεπτες επιπτώσεις, αφού μιλάμε για κατοικημένες περιοχές.

Επειδή συνήθως η στάση των ιδιοκτητών αυτών των οικοπέδων είναι απρόθυμη και αδιάφορη, δήμος Αγρινίου και Πυροσβεστική προτίθενται να προχωρήσουν καταρχήν στην ειδοποίηση των ατόμων αυτών ώστε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε με βάση τον νόμο και με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου, οι δημοτικές υπηρεσίες, μπορούν να αναλάβουν αυτόν τον καθαρισμό μόνες τους ακόμη και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

«Δεν θέλουμε να φτάσουμε στην διαδικασία της επιβολής των προστίμων και γι αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ώστε οι ιδιοκτήτες να αντιληφθούν τους κινδύνους που υπάρχουν από τα ακαθάριστα οικόπεδα μέσα στην πόλη, αλλά και την περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να περιορίσουμε το φαινόμενο που ειδικά φέτος είναι ακόμη πιο έντονο.» λένε χαρακτηριστικά αρμόδιοι στο «Γεγονός».

Keywords
Τυχαία Θέματα