«Έστησαν κόλπο σε βάρος των πολιτών»

Στη ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, Φωτογραφίες: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Η Βαγγελίτσα δεν πεθαίνει!» είχε πει η Άννα Βαγενά στο βίαιο κλείσιμο της σατιρικής εκπομπής της «το κανάλι της Βαγγελίτσας» που προβαλλόταν από την ΕΡΤ2 την περίοδο 1987-1988. Αυτή την υπόσχεση έρχεται 24 χρόνια μετά να υλοποιήσει η σπουδαία αυτή ηθοποιός για να ταράξει τα νερά της σύγχρονης καθημερινότητας. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μίλησε έξω από τα δόντια, για το κέντρο της Αθήνας,

τα πάθη των Ελλήνων και έστησε στον τοίχο τους πολιτικούς που, όπως είπε, «έφτιαξαν ένα κόλπο για να οδηγήσουν τον κόσμο σε αυτό το αδιέξοδο και να τον υποδουλώσουν».

Κόντρα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του θεάτρου λόγω της οικονομικής κρίσης, ανεβάζετε μια σειρά παραστάσεων, ανάμεσά τους και την «Άλωση της Κωσταντίας» σε συνεργασία με την κ. Ελένη Γερασιμίδου. Μιλήστε μου λίγο για αυτό το νέο εγχείρημα.
Κατ’ αρχάς, είναι πολλές παραστάσεις, εναλλασσόμενο ρεπερτόριο. Αρχίζουμε με την «Τύχη της Μαρούλας», το κωμειδύλλιο, μετά είναι η επιθεώρηση «Όσα παίρνει ο άνεργος», η «Άλωση της Κωσταντίας» και το «Θα σου πω μια ιστορία». Η «Άλωση της Κωσταντίας» είναι μια ανατρεπτική κωμωδία με πολύ όμορφα μηνύματα. Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για δύο Ελληνίδες της Πόλης, αλλά σύγχρονες. Δύο Ελληνίδες που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη σχέση με τους Έλληνες, τους Τούρκους και με τα παιδιά τους.

Πώς κρίνετε τις κινήσεις των πολιτικών για «τσεκούρι» σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα και στα όνειρα των νέων ανθρώπων;
Νομίζω ότι αυτά που γίνονται είναι δολοφονικά. Είναι μια λαίλαπα που επιτίθεται στους φτωχούς ανθρώπους. Τα χαμηλά εισοδήματα είναι που πλήττονται συνεχώς. Δυστυχώς.

Στη βραχύβια θητεία σας ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν ενστερνιστήκατε την πολιτική που επιβάλλει το κόμμα. Πόσο δύσκολο ήταν να αντιταχθείτε σε αυτούς τους νόμους και να πείτε την αλήθεια έστω και αν αυτή σηκώσει θύελλα αντιδράσεων;
Ήταν και δύσκολο και εύκολο συγχρόνως, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου. Το δύσκολο θα ήταν να έκανα άλλα πράγματα από αυτά που πίστευα. Απλώς βρέθηκα απομονωμένη ως ανεξάρτητη βουλευτής στη συνέχεια και έπρεπε να αντιμετωπίσω πράγματα που δεν ήξερα, αλλά αυτά τα βρήκα σιγά σιγά και τα κατάφερα. Ήταν τόση η αποδοχή από τον κόσμο στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε μάλλον μια ευτυχισμένη στιγμή ήταν αυτή για εμένα.

Μάλιστα, έχετε πει πως έτυχε να γίνετε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Όταν λέτε έτυχε;
Ε, εντάξει δεν έτυχε. Απλώς δεν ήμουν ποτέ ούτε μέλος, ούτε κομματικό στέλεχος στο ΠΑΣΟΚ. Πίστεψα ότι μέσα από αυτήν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, γιατί έτσι εμφανιζόταν και έτσι ήταν το ΠΑΣΟΚ στο ξεκίνημά του και μέχρι πριν από κάποια χρόνια, ότι θα μπορούσε κάτι να γίνει. Ε… δεν έγινε.

Και, δηλαδή, τώρα θεωρείτε πως έπαψε να είναι δημοκρατική παράταξη;
Ναι. Τώρα ακολουθεί και αυτό τη σκληρή μοίρα του.

Πώς κρίνετε το πολιτικό περιβάλλον σήμερα;
Βλέπουμε καινούργια κόμματα να ανεβαίν

Keywords
Τυχαία Θέματα