Επανέρχονται οι φόβοι για έξοδο από το ευρώ

“To σκάνδαλο της λίστας Lagarde είναι ικανό να φέρει την Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και μάλιστα πολύ πιο σύντομα από ότι αναμενόταν”, προειδοποιεί σε εκτενές της άρθρο για όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα η Megan Greene, επικεφαλής οικονομόλογος της Maverick Intelligence και πρώην διευθύντρια Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών στη Roubini Global

Economics.

Tελικά πόσο ασφαλές ήταν για όλους μας να ξεχάσουμε για λίγο την Ελλάδα και τα όσα συμβαίνουν στη χώρα; διερωτάται η ίδια και απαντά: Ας το ξανασκεφτούμε!
“Πριν από τα Χριστουγέννα, συναντήθηκα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών στην Ελλάδα Γ. Παπακωνσταντίνου... Ήταν πολύ ενθουσιασμένος που θα περνούσε τις διακοπές του στο εξωτερικό. Αλλά οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές του δεν εξελίχθηκαν όπως ο ίδιος θα ήθελε… Στις 28 Δεκεμβρίου κατηγορήθηκε ότι αλλοίωσε τη λίστα Lagarde, αφαιρώντας από αυτήν ονόματα συγγενικών του προσώπων. Από ώρα σε ώρα η ελληνική Βουλή θα αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να ξεκινήσει προανακριτική εξέταση για τον Γ. Παπακωνσταντίνου…”, περιγράφει χαρακτηριστικά η Greene.
Και προειδοποιεί: Οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί τι μπορεί να σηματοδοτήσει για την επόμενη μέρα της Ελλάδας η υπόθεση της λίστας Lagarde. To σκάνδαλο με τη λίστα δεν σηματοδοτεί απλά την αποτυχία βασικών θεσμών στην ήδη προβληματική Ελλάδα, αλλά μπορεί μάλιστα να σημάνει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση συνασπισμού και επομένως την αρχή του τέλους για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
“Τι έκανε από το 2010 μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτική ηγεσία αναφορικά με τη διαχείριση της λίστας Lagarde; Το σίγουρο είναι πως οι Έλληνες πλέον δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους πολιτικούς τους…”, σχολιάζει με νόημα η Megan Greene.
Kαι συνεχίζει: Αλλά η εμπλοκή του ονόματος του Γ. Παπακωνσταντίνου στο σκάνδαλο της λίστας δεν είναι το σημαντικότερο γεγονός. Η εμπλοκή του ονόματος του Ευ. Βενιζέλου, που είναι ο ένας από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους είναι πολύ πιο σημαντική…
Κατά τη Megan Greene, η πραγματική όμως απειλή για την τρικομματική κυβέρνηση έρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί, όπως η ίδια εξηγεί, ανεξάρτητα από το σε ποιους θα αποδοθούν ευθύνες, το σκάνδαλο της λίστας Lagarde δίνει “πόντους” στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποτελεί τον έτερο ισχυρό πόλο του ελληνικού πολιτικού σκηνικού….
“Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση συνασπισμού έχει κατορθώσει να παραμείνει στην εξουσία, γιατί κανείς δεν ανέλαβε πρωτοβουλία να την ρίξει… Αλλά αυτό τώρα αλλάζει… Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να εκμεταλλευτεί το σκάνδαλο της λίστας Lagarde, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν” υποστηρίζει η Greene.
Kαι καταλήγει: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί κυβέρνηση, μπορεί να τα καταφέρει ή μπορεί και όχι… Είναι όμως ορατή η αλλαγή που επιχειρεί στη στάση του το τελευταίο διάστημα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό και από το πρόσφατο ταξίδι του επικεφαλής του, του Αλ. Τσίπρα, στο Βερολίνο….

πηγή: http://mail.bankingnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα