Ελπίδες για την ίαση του καρκίνου των πνευμόνων

Ερευνητές επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν σχεδόν πλήρως ποντίκια που είχαν πάνω από 200 όγκους στους πνεύμονές τους με τη χρήση μιας πειραματικής γονιδιακής θεραπείας. Τα πειραματόζωα πήραν ένα αντιβιοτικό, που ενεργοποίησε ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, το οποίο είχε εισαχθεί προηγουμένως στον οργανισμό τους.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αναστείλουν τη δράση μιας πρωτεΐνης που διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Οι όγκοι εξαφανίστηκαν από τα ποντίκια και μάλιστα χωρίς παρενέργειες, διαψεύδοντας τους φόβους

που είχαν εκφραστεί κατά το παρελθόν.

Η μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία ήταν αποτελεσματική ακόμα και μετά από αρκετές δόσεις, γεγονός ενδεικτικό ότι τα ζώα δεν ανέπτυσσαν αντίσταση σε αυτήν, ένα συχνό πρόβλημα στις σημερινές αντικαρκινικές θεραπείες, όπου η νόσος σε αρκετές περιπτώσει είναι πιθανό να επανέλθει δριμύτερη. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να προσαρμόσουν την τεχνική με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ασφαλής και κατάλληλος για τους ανθρώπους, για να μπορέσουν να αρχίσουν και οι σχετικές κλινικές δοκιμές.

Η πιθανή απενεργοποίηση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης θα έχει πολλαπλά οφέλη καθώς αυτή εμπλέκεται σε πολλαπλές μορφές καρκίνου όπως είναι αυτός του τραχήλου της μήτρας, του μαστού, του εντέρου, του στομάχου και των πνευμόνων.

Οι επιστήμονες από την πλευρά τους δήλωσαν ότι η νέα μέθοδος “θα αλλάξει την πορεία της θεραπείας του καρκίνου, παρόλο που ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα