Διπλή νομοθετική παρέμβαση: Γενναία ρύθμιση «κόκκινων δανείων» και λιγότεροι φόροι

Του Χρήστου Κώνστα

Ενώ οι τελευταίες πινελιές και οι εξαντλητικές λεπτομέρειες του τελικού κειμένου της συμφωνίας με την τρόικα γράφονται ακόμη και αυτήν τη στιγμή, για να τεθούν υπόψη του Eurogroup που θα εγκρίνει την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση ετοιμάζει δυναμικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την «επανεκκίνηση της οικονομίας».

Η πρώτη αφορά τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την «ενιαία μεθοδολογία ρύθμισης των κόκκινων

δανείων», το οποίο θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

• Στόχος της παρέμβασης είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα υποχρεώνει όλες τις συστημικές τράπεζες της χώρας να ξεκαθαρίσουν αμέσως το χαρτοφυλάκιο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά μέσα σε ενιαίο πλαίσιο που θα αποτρέπει «χαριστικές ρυθμίσεις» και «ειδικές μεταχειρίσεις». Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών να προχωρούν ακόμη και «κούρεμα» δανείων, χωρίς τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν νομικές επιπλοκές, κάτω όμως από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ένα στα τρία δάνεια (31,2%) δεν εξυπηρετείται, ενώ στην καταναλωτική πίστη σχεδόν ένας στους δύο δανειολήπτες (45,8%) δεν πληρώνει τη δόση του. Ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων έχει εξαπλασιαστεί μέσα σε µία πενταετία. Τα στεγαστικά δάνεια εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό καθυστερήσεων (25,8%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα επιχειρηµατικά δάνεια είναι 31,2%.

Η συμφωνία-πλαίσιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα προβλέπει ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να απαιτήσει σθεναρά από τις τράπεζες να μετατρέψουν γρήγορα τα μεγάλα αποθέματα των προβληματικών περιουσιακών τους στοιχείων», ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται «να ενισχύσει το πλαίσιο διακανονισμού του χρέους του ιδιωτικού τομέα».

• Ηδη, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Π», η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ετοιμάσει ένα συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο για όλες τις τράπεζες και η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ώστε να καλύψει, αλλά και να υποχρεώσει ταυτόχρονα τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρούν γρήγορα, σε ρυθμίσεις ή ακόμη και «κούρεμα» δανείων. Γι’ αυτό, άλλωστε, η τρόικα επέμενε να διατηρηθούν ακέραια τα αποθεματικά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 10 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπιστούν τυχόν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες κάποιων τραπεζών.

Αμέσως μετά Σαμαράς και Βενιζέλος θα ανακοινώσουν από κοινού ένα νέο σχέδιο σταδιακής μείωσης των φόρων που βαραίνουν τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρώτο βήμα θα έχει ήδη γίνει με τη μείωση του φόρου υπεραξίας ακινήτων και τη μείωση των επιβαρύνσεων στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η μείωση της παρακράτησης φόρου των επιχειρήσεων θα δώσουν έμπρακτα το μήνυμα ότι «ξεκίνησε η μετά μνημονίου εποχή» για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σταδιακής μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος, των κερδών και των ακινήτων. «Το νέο φορολογικό θα περιλαμβάνει ελαφρύνσεις, αλλά και διατάξεις για πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών» αναφέρουν αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές….

Ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι κρίσιμοι μήνες για την αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας. Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελας Μέρκελ, στην Αθήνα, προς τα τέλη του επόμενου μήνα, θα επισημοποιήσει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και θα προαναγγείλει ουσιαστικά τη νέα διευθέτηση για το χρέος, αλλά και -το σημαντικότερο- ένα νέο πακέτο ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας χωρίς την υπογραφή μνημονίου.

• Η απόφαση που θα ληφθεί στο άτυπο Eurogroup των Αθηνών, της 1ης Απριλίου, θα «ανάβει το πράσινο φως» για την εκταμίευση των δόσεων συνολικού ύψους 10,1 δισ. ευρώ, αλλά κάθε εκταμίευση θα γίνεται εφόσον έχουν εκπληρωθεί συγκεκριμένα «προαπαιτούμενα».

Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας για την επικαιροποίηση του μνημονίου προβλέπονται «prior actions» πριν από την καταβολή κάθε υποδόσης. Για παράδειγμα, προβλέπεται η ψήφιση νέου νομοσχεδίου για τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ. «[...] Οι αρχές συμφώνησαν να δώσουν νέα ώθηση στην ιδιωτικοποίηση άλλων εταιρικών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που θα εξασφαλίσουν αναγκαία χρηματοδότηση για το κράτος, με ταυτόχρονη αποδέσμευση των επενδύσεων…» αναφέρεται στη συμφωνία-πλαίσιο.

• Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προβλέπει ότι στο εξής το ΤΑΙΠΕΔ θα τοποθετεί πρόσωπα δικής του επιλογής στα διοικητικά συμβούλια των υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμών με δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) σε κρίσιμες αποφάσεις. Θα μπορεί, επίσης, να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς την παρουσία του προέδρου, αλλά και να πραγματοποιεί συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.

• Για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης ως προαπαιτούμενο («prior action») έχει οριστεί η μεταβίβαση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του ΑΔΜΗΕ.

«Η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί περαιτέρω με μεταρρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας, όπως ο εξορθολογισμός των τιμολογιακών πολιτικών για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάκτηση του κόστους και να αποφευχθούν οι συγκαλυμμένες επιδοτήσεις, ο διαχωρισμός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε δύο φορείς πριν από την ιδιωτικοποίηση και η δρομολόγηση ουσιαστικής μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου…» αναφέρει το πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα…

The post Διπλή νομοθετική παρέμβαση: Γενναία ρύθμιση «κόκκινων δανείων» και λιγότεροι φόροι appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα