Αναστάτωση προκαλεί η απόφαση για «λουκέτο» στα Πανεπιστήμια

Πληθαίνουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας που προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας. Ακολουθώντας το «παράδειγμα» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανακοίνωσαν επίσης την αναστολή λειτουργίας τους.

Αιτία για αυτή την αντίδραση των πρυτανικών αρχών είναι

η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι από 8 πανεπιστήμια. Από το μέτρο αυτό θίγονται τα πανεπιστήμια: Αθηνών (ΕΚΠΑ), Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Αριστοτέλειο (ΑΠΘ), Κρήτης, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Πατρών.

Ωστόσο, ευνοημένα από τη διαδικασία αυτή θα είναι 25 πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπου το υπουργείο Παιδείας διαπιστώνει πραγματικό έλλειμμα προσωπικού και τα οποία θα στελεχωθούν με 646 υπαλλήλους, από αυτούς που τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας από τα 8 παραπάνω ΑΕΙ.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενημερώνει για την προσφυγή του στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενο τα συνταγματικά του δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Επισημαίνουμε ότι τη Δευτέρα οι πρυτανικές αρχές είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Φώτη Κουβέλη που τάχθηκαν στο πλευρό των πανεπιστημίων για τα ζητήματα της κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων και της χρηματοδότησης.

Σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει πως «με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του».

Όσον αφορά το Εθνικό Μετσώβιο Πολυτεκνείο η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος και την επανασύγκληση της Συγκλήτου την Τετάρτη για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως εγκρίνεται η προσφυγή ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του παρακολουθεί στενά το ζήτημα, ενώ υπηρεσιακοί του παράγοντες υποστηρίζουν με νόημα ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανακατανομή των διοικητικών υπαλλήλων δεν θα έπρεπε να δυσαρεστεί πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ΤΕΙ, καθώς βρέθηκαν ευνοημένα με απορρόφηση υπαλλήλων που τέθηκαν σε καθεστώς κινητικότητας.

Με αγωνία περιμένουν την έναρξη των εγγραφών οι νεοεισαχθέντες φοιτητές
Η απόφαση των Πανεπιστημίων να προχωρήσουν σε αναστολή των λειτουργιών τους βάζει στον «πάγο» τόσο την εγγραφή των νεοεισαχθέντων φοιτητών, την ορκωμοσία των πτυχιούχων, όσο και τη διεξαγωγή των εξετάσεων των σπουδαστών.

Ιδιαίτερα, για το πανεπιστήμιο Αθηνών τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα μιας και η εβδομάδα που διανύουμε είναι η τρίτη συνεχόμενη που δεν λειτουργεί, καθώς είχαν προηγηθεί δυο εβδομάδες απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Η επαναληπτική εξεταστική του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ δεν έχουν γίνει και οι εγγραφές των νεοεισερχόμενων φοιτητών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρος ο ακαδημαϊκός προγραμματισμός.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βάζει «λουκέτο» επ΄ αόριστον

Στο ίδιο κλίμα και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, που προχωρούν σε αναστολή όλων των λειτουργιών τους.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην πρώτη σειρά της διαθεσιμότητας και από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται σε κλοιό κινητοποιήσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του prismanews, οι πρυτάνεις διαμηνύουν ότι δεν θα ανοίξει το Πανεπιστήμιο μέχρι να ξεκαθαρίσει το μείζον θέμα της διαθεσιμότητας.

Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να πάει πίσω το χειμερινό εξάμηνο, ενώ η τάση για επ΄ αόριστον λουκέτο βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στις τάξεις του ακαδημαϊκού ιδρύματος του νησιού.

Άλλωστε, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης έχει υποστεί τρομερές απώλειες. Αν κρίνουμε μάλιστα από τα στοιχεία που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 49 διοικητικοί του υπάλληλοι περιλαμβάνονται στη λίστα των συνολικά 1655 διοικητικών υπαλλήλων που θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Η απάντηση του υπουργείου

Το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του κάνει λόγο για αναγκαίες και απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες έγιναν με γνώμονα το πλεονάζον προσωπικό των Ιδρυμάτων. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ασπάζονται ούτε οι Πρυτάνεις, αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα