«Αν έχεις φίλο διάβαινε και Παπανδρέου περπάτει»

Του ΝΤΙΝΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

Η αποθέωση του Γιώργου Παπανδρέου στο Συνέδριο δημιούργησε τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην ελληνική κοινωνία που παρακολούθησε αποσβολωμένη μια μερίδα κομματικών στελεχών να επευφημούν έναν άνθρωπο που είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι έβαλε τη χώρα σε σοβαρές περιπέτειες. Η θερμή αυτή υποδοχή της οποίας έτυχε ο Παπανδρέου

δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού μια πολύ μεγάλη μερίδα του κομματικού μηχανισμού ευνοήθηκε τα μάλα από τη διακυβέρνηση ΓΑΠ.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει ότι στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έκαναν δειλά – δειλά την εμφάνισή τους και ορισμένα από τα λεγόμενα «ορφανά του Γιώργου». Στελέχη και φίλοι του πρώην πρωθυπουργού που βρέθηκαν δίπλα του κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τοποθετήθηκαν από τον ίδιο σε κρίσιμες θέσεις και υπουργεία, με βασικό κριτήριο επιλογής τους τη γνωριμία με τον πρόεδρο. Κάποιοι βέβαια από αυτούς δεν τόλμησαν να περάσουν ούτε από έξω από το ΣΕΦ.
Το «Π» σας αποκαλύπτει σήμερα πού βρίσκονται όλα αυτά τα στελέχη που μέχρι χθες ήταν στο πλευρό του Παπανδρέου και υπερασπίστηκαν ως γνήσιοι «ταλιμπάν» όλες τις μνημονιακές επιλογές του πρώην πρωθυπουργού. Τώρα πια αρκετοί από αυτούς αναζητούν μια πολιτική στέγη είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στον υπό διαμόρφωση χώρο της νέας Κεντροαριστεράς.
Σήμερα, μετά την κατάρρευση του κ. Παπανδρέου, οι λεγόμενοι «κηπουροί» βρίσκονται κυριολεκτικά σε κενό αέρος! Αρκετοί από αυτούς απομακρύνθηκαν από τον «κήπο» του κ. Παπανδρέου, άλλοι προσπαθούν να επιβιώσουν και να αποκτήσουν δίαυλο επικοινωνίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλοι βρίσκονται στα πρόθυρα κατάθλιψης βλέποντας ζοφερό το μέλλον τους στην πολιτική.
Μέχρι στιγμής δίπλα στον ΓΑΠ βρίσκονται ως σύμβουλοί του στο πολιτικό του γραφείο ο Νίκος Αθανασάκης, η Ρεγγίνα Βαρτζελή, ο Γιώργος Πετρουλάκης, ο Νίκος Ζιώγας και ο Γιώργος Ελενόπουλος. «Ορφανοί» είναι πλέον οι ευρωβουλευτές που συνδέθηκαν με τον Γιώργο Παπανδρέου και επιβλήθηκαν «δημοκρατικά» στο κόμμα. Πρόκειται για τη Μαριλένα Κοππά, την Άννυ Ποδηματά, τον Σπύρο Δανέλλη και τον Δημήτρη Δρούτσα, που έχουν από εδώ και πέρα αμφίβολο πολιτικό μέλλον, αφού ήδη ο Βενιζέλος τούς έδειξε τον δρόμο της εξόδου. Στον ίδιο δρόμο της «πολιτικής αβύσσου» βρίσκεται και ο επίσης φίλος του ΓΑΠ ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης (ο άνθρωπος «πράσινη ανάπτυξη»).
Πλην του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του οποίου η τύχη είναι προδιαγεγραμμένη και το παρελθόν του γνωστό, αφού έχουν ήδη χυθεί τόνοι μελάνης, οι υπόλοιποι πρώην ισχυροί υπουργοί του περιβάλλοντος Παπανδρέου αναζητούν στο σύνολό τους μια σανίδα σωτηρίας.

Παύλος Γερουλάνος
Στενός φίλος του Παπανδρέου, έπαιξε τον ρόλο του «γκουρού της επικοινωνίας» που είχε παλαιότερα ο κ. Κώστας Λαλιώτης. Μπήκε στη Βουλή μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και αμέσως μετά ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Πολιτισμού. Ο κ. Παύλος Γερουλάνος ταξίδεψε συχνά στο εξωτερικό με την ιδιότητα του αρμόδιου υπουργού για τον Τουρισμό, ενώ οι επιδόσεις του στον τομέα του Πολιτισμού δεν ήταν ενθαρρυντικές. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και φίλος του Νικολάου (του γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου), δεν είναι φτιαγμένος για τη σκληρή και αδυσώπητη μάχη του σταυρού (οι άσπονδοι εσωκομματικοί του αντίπαλοι τον αποκαλούν «πρίγκιπα Παύλο»). Σήμερα προσπαθεί να κρατηθεί στο ΠΑΣΟΚ, αφού εξελέγη μέλος της Κ.Ε. και είναι ένας από τους ανθρώπους που μαζί με τον Χάρη Παμπούκη ήταν πάντα οι γέφυρες μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου.

Γιώργος Πεταλωτής
Βρέθηκε από το τίποτα στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, ενώ αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου τού εμπιστεύθηκε τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης, προσπαθεί να κρατηθεί στο ΠΑΣΟΚ, αφού εξελέγη με δυσκολία στην ΚΕ, δεν έχει όμως ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του κινήματος.

Πάνος Μπεγλίτης
Άνθρωπος που βρέθηκε πολύ κοντά στον Παπανδρέου πριν ακόμα ο Γιώργος γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο Πάνος Μπεγλίτης υπηρέτησε πιστά τον πρώην πρωθυπουργό, άλλαξε όμως στάση εγκαίρως και τώρα είναι «βενιζελικότερος του Βενιζέλου».

Τίνα Μπιρμπίλη
Η φίλη του Γιώργου από το γυμναστήριο και κολλητή του Νίκου Παπανδρέου, που έφτασε να γίνει μέχρι και υπουργός Περιβάλλοντος. Βεβαίως, ο κ. Παπανδρέου δεν άφησε χωρίς δουλειά την κ. Μπιρμπίλη. Την τοποθέτησε εκπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Η θητεία της κ. Μπιρμπίλη είναι πενταετής, κάτι που της επιτρέπει να απολαμβάνει εργασιακή ασφάλεια για τα επόμενα πέντε χρόνια και μάλιστα έναντι ενός μηνιαίου μισθού που ξεπερνά τις 6.000 ευρώ. Μακριά από την Αθήνα, στην πόλη του φωτός. Η επανάκαμψη της κ. Μπιρμπίλη στην κεντρική σκηνή είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Χάρης Παμπούκης
Ο άνθρωπος του «fast track» που δεν έγινε ποτέ. Εξ απορρήτων συνεργάτης, καθηγητής, μεγαλοδικηγόρος, άνθρωπος που συνδέθηκε στενά με τον κ. Γ. Παπανδρέου και τα αδέλφια του. Ήταν ίσως το πιο ισχυρό πρόσωπο της πρώτης κυβέρνησης που σχημάτισε ο κ. Παπανδρέου. Ορίστηκε υπουργός Επικρατείας αλλά ουσιαστικά «πρωθυπουργεύων», αφού είχε την αρμοδιότητα συντονισμού ολόκληρης της κυβέρνησης. Εμπνευστής του περίφημου fast track, βγήκε στο σεργιάνι με τον αδερφό του Παπανδρέου να μαζέψουν επενδύσεις με τα γνωστά αποτελέσματα. Παραιτήθηκε μόνος του από την κυβέρνηση και τώρα δικηγορεί με επιτυχία.

Γιάννης Ραγκούσης
Ο δήμαρχος Πάρου που εντυπωσίασε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια κάποιων θερινών διακοπών του στο νησί και έφτασε να γίνει υπερ-υπουργός. Με τις πλάτες του προέδρου, βρέθηκε από το πουθενά εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Επικρατείας, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών. Συγκέντρωσε μεγάλες αντιπάθειες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ λόγω της ταχείας ανέλιξής του, αλλά και του χαρακτήρα του.
Ο κ. Ραγκούσης, χρησιμοποιώντας τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, θέλησε να ανοίξει τη δική του περπατησιά και να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό του «κηπουρού». Διείδε έγκαιρα την ταχύτατη προσωπική φθορά του κ. Παπανδρέου και σχημάτισε, μαζί με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο και την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, την ομάδα των «τριών» που τάραξε, αρχικά, τα νερά, αλλά στη συνέχεια αυτοδιαλύθηκε. Οι σχέσεις του με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο είναι ακόμα εχθρικές. Προς το παρόν, ψαρεύει στην Πάρο, όπως ακούγεται στα δημοσιογραφικά γραφεία, χωρίς πολιτικό αντικείμενο.

Σπύρος Κουβέλης
Η πολιτική καριέρα του Σπύρου Κουβέλη απογειώθηκε μετά τη γνωριμία του, σε ένα αεροπορικό ταξίδι, με τον κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον τοποθέτησε, σε εκλόγιμη θέση, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του 2007. Προερχόμενος από τον χώρο της Οικολογίας, ο κ. Κουβέλης κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του κ. Παπανδρέου. Στις εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών, αλλά δεν ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ανέμεναν αρκετοί. Ο τότε πρωθυπουργός του ανέθεσε τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών. Στην ψηφοφορία για το μνημόνιο ο Σπύρος Κουβέλης ψήφισε «όχι», με αποτέλεσμα να διαγραφεί. Σήμερα αναζητεί τις προϋποθέσεις της πολιτικής του επιβίωσης μέσα από το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ηλίας Μόσιαλος
Πρώην αριστερός, από τα πρόσωπα που πίστεψε και προώθησε ο Γιώργος Παπανδρέου τοποθετώντας τον σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στην πρώτη κυβέρνηση που σχημάτισε δεν τον συμπεριέλαβε, στον ανασχηματισμό όμως του ανέθεσε τα καθήκοντα του υπουργού Επικρατείας και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μετά την κατακρήμνιση του ΠΑΣΟΚ, έφτιαξε μια πολιτική κίνηση, τη «Δημιουργική Ελλάδα», με την οποία προσπαθεί να εμφανιστεί ως συνομιλητής της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Οι «πόρτες» του Βενιζέλου δεν φαίνεται να έχουν κλείσει οριστικά για τον κ. Μόσιαλο.

Γιάννης Πανάρετος
Εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Παιδείας στην πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου, με στενούς δεσμούς με την οικογένεια. Θεωρείται ο εμπνευστής του Open.gov που όμως γρήγορα μπήκε στο «ράφι». Μνημειώδεις έμειναν οι συγκρούσεις του με την υπουργό Παιδείας, κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Πανάρετος δεν ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε εμπλοκή του στον πολιτικό στίβο.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Άνθισε και αυτή στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Εξελέγη ευρωβουλευτής τα ανέφελα χρόνια, όταν ο τότε πρόεδρος εμφανιζόταν καινοτόμος και μοντέρνος. Το 2009, ανέλαβε υπουργός Υγείας και σχεδόν έναν χρόνο μετά ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών. Στο μεταξύ, πάντως, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου χειροκροτούσε όλες τις επιλογές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Τώρα αναζητεί επιμόνως πολιτική στέγη, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε με άρθρο στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σωκράτης Ξυνίδης
Ο άνθρωπος που έγινε γνωστός για τη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Εύας Καϊλή αποκαλώντας την «καλτσοδέτα», ο Σωκράτης Ξυνίδης, ανακαλύφθηκε από τον Παπανδρέου στις εκλογές του 2007, οπότε και τον ενέταξε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση. Δύο χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2009, εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης και έναν μήνα αργότερα το ΠΑΣΟΚ σοκάρεται όταν ακούει τον Γιώργο Παπανδρέου να τον προτείνει για γραμματέα του κόμματος. Σήμερα η πολιτική του τύχη αγνοείται, αν και οι πληροφορίες λένε ότι δικηγορεί στην Ξάνθη.

Φίλιππος Πετσάλνικος
Πρώην πρόεδρος της Βουλής, φανατικός Παπανδρεϊκός και… παρολίγον πρωθυπουργός, η τύχη του οποίου, επίσης, αγνοείται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποσύρθηκε οριστικά από την κεντρική πολιτική σκηνή προκειμένου, ως συνταξιούχος πλέον, να απολαύσει την οικογενειακή γαλήνη μετά από τόσα χρόνια εργασίας.

Keywords
παπανδρεου, γιώργος παπανδρέου, σπυρος κουβελης, υφυπουργός παιδείας, ευα καιλη, ΠΑΣΟΚ, γαπ, σεφ, συριζα, βενιζελος, υπουργοι, βουλη, γερουλανος, γιου, σταυροι, ελλαδα, οοσα, αθηνα, track, ραγκουσης, εκλογες, ψηφοφορία, μνημονιο, φλερτ, gov, ξυνίδης, ξανθη, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, ηλιας μοσιαλος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, πετσαλνικος, φίλιππος πετσάλνικος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, μνημονιο 3, κοινωνια, αποτελεσματα, κουβελης, δουλεια, ηγεσια, θητεια, καριερα, νησι, οοσα, σεφ, σημερινη, σωκρατης, τυχη, φλερτ, αρθρο, ανθρωπος, αννα διαμαντοπουλου, αννα, βρισκεται, γαπ, γινει, γιου, γιώργος παπανδρέου, γνωριμια, γραφεια, δικη, εγινε, ευρω, εκτιμηση, εμειναν, εμφάνιση, επενδυσεις, επιτυχια, εσωτερικων, εφημεριδα, ζιωγας, ζοφερο, ιδιο, υφυπουργος, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κομμα, λαλιωτης, μακρια, μπιρμπιλη, ξυνίδης, ομαδα, παντα, οικογενεια, ουσιαστικα, παπακωνσταντινου, παρισι, ρεγγινα, ρεγγίνα βάρτζελη, ρολο, συνεχεια, σπυρου, τεως, υφυπουργός παιδείας, φθορα, ψηφοφορία, ασφαλεια, φιλοι, gov, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, παυλος, πληροφοριες, σκηνη, σπυρος, ταξιδι, track, θεσεις, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα