Bloomberg: «Το ελληνικό πλεόνασμα “πόρτα” για την χρεοκοπία»

Η δημοσιογράφος Μέγκαν Μακ Αρντλ στο άρθρο της με τίτλο «Το ελληνικό πλεόνασμα “πόρτα” για την χρεοκοπία» σημειώνει μεταξύ άλλων πως «μια ενδεχόμενη άρνηση πληρωμών προς τους πιστωτές μπορεί να είναι και η καλύτερη λύση για την Ελλάδα αλλά και ένα εργαλείο για να ζητήσει ένα νέο κούρεμα του εξωτερικού της χρέους»

«Η Ελλάδα

έχει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να είναι ελλειμματικός, μετά και τις πληρωμές για την κοινωνική ασφάλιση, τους τόκους για το χρέος και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται για να καλύψει το χρέος της, αλλά τουλάχιστον δεν δανείζεται για την χρηματοδότηση νέων δαπανών. Η κυβέρνηση περιέκοψε τις δαπάνες κατά 8 δισ. ευρώ ή 20% για τους πρώτους επτά μήνες του έτους, ενώ τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί περίπου 11% σε 30,8 δισ. ευρώ. Ένα κενό ύψους 1,9 δισ. ευρώ υπάρχει μεταξύ των εκροών και των εισροών, αλλά αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα τελευταία χρόνια», αναφέρεται αρχικά στο κείμενο.

Στη συνέχεια η Αρντλ υπογραμμίζει πως «όσο καιρό η χώρα χρειαζόταν να δανείζεται χρήματα για να χρηματοδοτεί τις καθημερινές ταμειακές ανάγκες της, η χρεοκοπία ήταν πρακτικά αδύνατη αφού η άρνηση της πληρωμής των πιστωτών της θα σήμαινε, απλά, περισσότερη λιτότητα, καθώς η μοναδική εναπομείνασα πηγή χρημάτων ξαφνικά θα έλειπε. Εάν, ωστόσο, τα φορολογικά έσοδα του κράτους εξακολουθήσουν να είναι περισσότερα από τα έξοδα μια ενδεχόμενη άρνηση πληρωμών προς τους πιστωτές μπορεί να είναι και η καλύτερη λύση για την Ελλάδα αλλά και ένα εργαλείο για να ζητήσει ένα νέο κούρεμα του εξωτερικού της χρέους».

«Αν μάλιστα οι Γερμανοί συνεχίζουν να αρνούνται να διαπραγματευτούν ένα νέο κούρεμα ή και νέα οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα, θα περίμενα να ακούσω να ανοίγει σύντομα η συζήτηση για χρεοκοπία από την πλευρά του Αιγαίου», υποστηρίζει η αρθρογράφος.
Keywords
Τυχαία Θέματα