Με τη νέα BMW Χ3 στα χιόνια!

Όπως ίσως φαντάζεστε πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο SUV που μπορεί άνετα να σας μεταφέρει εντός ή εκτός πόλης. Πως τα καταφέρνει όμως στα δύσκολα;

του Τάκη Πουρναράκη

Μέρες γιορτινές με αφόρητη κίνηση εντός Αττικής μετακινούμαστε απολαμβάνοντας την ποιότητα κύλισης και το αυτόματο 8αρι κιβώτιο της νέας BMW Χ3. To αυτοκίνητο είναι αισθητά μεγαλύτερο οι διαστάσεις του φτάνουν αυτές της Χ5, 1ης γενιάς: “Προφανώς πρέπει να δημιουργηθεί χώρος για τις επερχόμενες Χ2, Χ7” σκεφτόμαστε, ενόσω απολαμβάνουμε τα συστήματα

ασφαλείας που σε προστατεύουν μέσα στην κίνηση προειδοποιώντας σε για οτιδήποτε βρίσκεται γύρω από το όχημα. Ταυτόχρονα το Adaptive Cruise Control έχει αναλάβει το “σταμάτα ξεκίνα” στους μποτιλιαρισμένους δρόμους χωρίς να περιμένει δική μας παρέμβαση.

Το αυτοκίνητο δοκιμής μας είναι η πιο εμπορική έκδοση του συγκεκριμένου μοντέλου στη χώρα μας. Φορά δίλιτρο υπερτρφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα απόδοσης 190PS με υπερσυμπιεστή, τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας και σύστημα άμεσου ψεκασμού common-rail που παράγει πιέσεις ψεκασμού 2.500 bar. Για τον έλεγχο καυσαερίων φροντίζει η τεχνολογία BMW BluePerformance που αποτελείται από ένα φίλτρο σωματιδίων, καταλύτες οξείδωσης, απορρόφησης οξειδίων του αζώτου και SCR με ψεκασμό AdBlue. Ο συγκεκριμένος κινητήρας αποδίδει 190 PS αλλά το κυριότερο 40.8 kgm ροπής σχεδόν από το ρελαντί: “Αυτό είναι το δυνατό σημείο του αυτοκινήτου” σκεφτόμαστε καθώς κινούμαστε με 8η σχέση στο κιβώτιο από τα 60km/h με το κινητήρα να στροφάρει στις 1500rpm με επιλογή Comfort στις χαρτογραφήσεις.

Φορτώσαμε την νέα BMW X3 ασφυκτικά με πράγματα δυο εβδομάδων για τρία άτομα. Η πόρτα του χώρου αποσκευών ανοιγοκλείνει ηλεκτρικά. Ανασηκώνοντας το δάπεδο υπάρχει επιπλέον χώρος αποθήκευσης (σ.σ: ρεζέρβα δεν υπάρχει). Η εταζιέρα έχει ειδικό διακόπτη απασφάλισης που χρειάστηκε να διαβάσουμε το εγχειρίδιο χρήσης για να τον βρούμε. Ρίχνοντας και την πλάτη των πίσω διαιρούμενων καθισμάτων (40:20:40) φορτώσαμε το αυτοκίνητο μέχρις εσχάτων. Ξεκινήσαμε για το ταξίδι μια μέρα με αρκετή κίνηση και καλό καιρό. Στον αυτοκινητόδρομο η BMW X3 είναι στο στοιχείο της. Σε ό,τι αφορά τα συστήματα υποστήριξης οδηγού και (ημι) αυτοματοποιημένης οδήγησης, διατίθενται όλες οι τρέχουσες τεχνολογίες της BMW, όπως η τελευταία γενιά Active Cruise Control (ACC), που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει φρενάρισμα έως και ακινητοποίηση του αυτοκινήτου στην κυκλοφορία της αυτοκινητόδρομου και αυτόματη επανεκκίνηση.

Τα συστήματα Steering και Lane control assistant, Lane Change Assistant και Lane Keeping Assistant με προστασία από πλευρική σύγκρουση περιλαμβάνονται στο προαιρετικό πακέτο ασφαλείας Driving Assistant Plus που φέρει το αυτοκίνητο δοκιμής μας. Στο head-up display προβάλλονται οι σημαντικότερες πληροφορίες που έχουν σχέση με την οδήγηση στο εμπρός παρμπρίζ. Ρυθμίζουμε την ταχύτητα στα 110km/h όπου ο πετρελαιοκινητήρας απαιτεί μόλις 5lt/100km καυσίμου ή 7 ευρώ αν προτιμάτε και μπαίνουμε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα BMW Personal CoPilot. Το εν λόγω σύστημα διατηρεί τη λωρίδα κατεύθυνσης, την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα ή την προκαθορισμένη ταχύτητα και ταυτόχρονα κρατάει και διεύθυνση εφόσον ακουμπάς λίγο το τιμόνι (σ.σ: ακόμη και μ’ ένα δάχτυλο).

Ο φόρτος εργασίας του οδηγού σ’ ένα τόσο απαιτητικό ταξίδι μειώνεται δραστικά και αυτό μεγιστοποιεί την ασφάλεια στη μετακίνηση. Σε δρόμο με στροφές επιλέγοντας την χαρτογράφηση Sport, η συμπεριφορά της Χ3 δε διαφέρει σε τίποτα απ’ αυτή μιας 5αρας. Με μεταξόνιο 2.864 m η BMW X3 είναι σταθερή στις γρήγορες καμπές και δε βγάζει μούτρα στις αργές στροφές. Μπορείς να κινηθείς απίστευτα γρήγορα για τον όγκο και το βάρος του αυτοκινήτου. Τα προσπεράσματα γίνονται χωρίς δεύτερη σκέψη χάρη και στην θηριώδη ροπή του δίλιτρου πετρελαιοκινητήρα.

Φτάνουμε πραγματικά ξεκούραστοι στην ορεινή Αρκαδία όπου πάνω από τα 800m υψόμετρο έχει ρίξει πολύ χιόνι: “Ευκαιρία να δούμε τι κάνει το x drive” σκεφτόμαστε αν και κατανοούμε πόσο δύσκολη δουλειά θα έχει με ελαστικά 275/40/20 Pirelli P Zero τα οποία προορίζονται για χρήση σε σπορ οδήγηση και σίγουρα αποδίδουν τα μέγιστα σε θερμοκρασίες πάνω από τους 7 βαθμούς Κελσίου και όχι στους μείον 7 βαθμούς Κελσίου που δείχνει το θερμόμετρο του αυτοκινήτου.

Οι κεντρικοί δρόμοι έχουν καθαριστεί και αλατιστεί, τα δρομάκια όμως του χωριού είναι γεμάτα χιόνι. Ο ήλιος (σ.σ: με δόντια) λιώνει το χιόνι, τα νερά παγώνουν το βράδυ δημιουργώντας μια επικίνδυνη κατάσταση. Η πιο δύσκολη στιγμή χρονικά είναι νωρίς το πρωί. Για μεγιστοποίηση της ενεργητικής ασφάλειας, η X3 διαθέτει τα συστήματα Driving Stability Control (DSC) με ABS, Dynamic Traction Control (DTC), Automatic Differential Brake (ADB-X), Cornering Brake Control (CBC), Dynamic Brake Control (DBC), Start-Off Assistant και Hill Descent Control (HDC). Το HDC αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος στις παγωμένες κατηφόρες. Η νέα BMW X3 διαθέτει μεγάλη απόσταση από το έδαφος – 204 mm – και αυτό διασφαλίζει ομαλή διέλευση στο χιόνι. Η γωνία προσέγγισης (25.7°) και η γωνία αναχώρησης (22.6°) της νέας BMW X3 μαζί με τη γωνία ράμπας 19.4° επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να ανταπεξέρχεται σε έντονες κλίσεις και εμπόδια. Προφανώς οι όποιοι περιορισμοί τίθενται από τα ελαστικά.

Δοκιμάσαμε σ’ ένα ανηφορικό παγωμένο πέταλο τo σύστημα x Drive το οποίο ενεργεί σε χιλιοστά του δευτερολέπτου αποτρέποντας την ολίσθηση. Στην πράξη όπως μπορείτε να δείτε στις σχετικές φωτογραφίες αλλά και στο βίντεο όταν πατήσουν οι εμπρός ρόδες στο χιόνι, η ροπή μεταφέρεται πίσω.


Όταν βρίσκονται οι εμπρός ρόδες στο χιόνι η ροπή μεταφέρεται πίσω.

Βγαίνοντας οι εμπρός ρόδες από το χιόνι, μεταφέρετε εμπρός η ροπή και οι πίσω ρόδες περνούν αφόρτιστες χωρίς περιττό σπινάρισμα. Ο οδηγός στην πράξη δεν καταλαβαίνει τίποτα. Αν κολλήσαμε κάπου; Φυσικά και κολλήσαμε αυτό όμως οφείλονταν στα ασφάλτινα ελαστικά. Με μια τετράδα χειμερινών ελαστικών μεικτών συνθηκών τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.


Όταν βρίσκονται οι πίσω ρόδες στο χιόνι η ροπή μεταφέρεται εμπρός.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την πρώτη μας δοκιμή με την BMW Χ3 στα Καλάβρυτα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ένα σημαντικό στοιχείο που βοηθά πάρα πολύ τον οδηγό στις μανούβρες και στα χιόνια είναι η λειτουργία Remote 3D View, που χρησιμοποιείται για την απευθείας προβολή μιας τρισδιάστατης εικόνας της περιοχής γύρω από το αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας διέθετε και το έξτρα smart key που απεικονίζει βασικές λειτουργίες στον οδηγό εξ’ αποστάσεως. Συνολικά πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο όχημα που απευθύνεται σε όσους έχουν οικογενειακές ανάγκες και δεν θέλουν να θυσιάσουν τίποτα σε άνεση, ασφάλεια και οδηγική ευχαρίστηση. Σ’ αυτή την κατηγορία τιμής υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός Μercedes GLC, Audi Q5, Alfa Romeo Stelvio, Volvo XC60 σίγουρα όμως η Χ3 έχει όλα τα φόντα για να σταθεί επάξια.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ BMW X3 x Drive 20d
Κινητήρας: 1995 cc
Ισχύς: 190 PS /4000 rpm
Ροπή: 40.8 kgm /1750 – 2500 rpm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων Steptronic
Τελική ταχύτητα: 213 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 8.0 sec
Μικτή κατανάλωση (/100 km): 6,5 lt (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 132 gr/km
Βάρος: 1750 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.708 x 1.891 x 1.676 mm
Χώρος αποσκευών: 550/1600 lt σε διθέσια διαμόρφωση
Τέλη κυκλοφορίας: 145 €
Τιμή: 59.900 ευρώ

Keywords
νέα, bmw, bmw x3, εν λόγω, alfa romeo, suv, lane, sport, pirelli, dsc, abs, dynamic, brake, hill, τίθενται, drive, καλαβρυτα, view, smart, key, audi, alfa, volvo, xc60, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, xc60, χιονι, χιονια, βιντεο, αυτοκινητο, γωνια, δουλεια, εμπορικη, φωτογραφιες, alfa, alfa romeo, audi, smart, sport, volvo, απιστευτα, αρκαδια, βραδυ, βρισκεται, γινονται, διευθυνση, δειτε, δικη, δειχνει, εγχειριδιο, εδαφος, ευρω, υπαρχει, ελαστικα, εν λόγω, τεχνολογια, ηλιος, κελσιου, κινηση, λειτουργια, μπορεις, μπορειτε, οδηγος, οδηγηση, ο ηλιος, ορεινη αρκαδια, οχημα, ποιοτητα, πορτα, πρωι, ρεζερβα, ρελαντι, ροδες, ροπη, σιγουρα, συστηματα ασφαλειας, τίθενται, τρια, ισχυρος, υψομετρο, φυσικα, φοντα, φορα, χρονικα, abs, ασφαλεια, bmw x3, drive, head, hill, χωρα, key, lane, ογκο, πακετο, dynamic, pirelli, πληροφοριες, suv, ταξιδι, θερμομετρο, brake, view
Τυχαία Θέματα