Δοκιμή: Kia Ceed 1.6 Diesel GT-Line

Γράφουμε χιλιόμετρα εντός Αττικής με τη σπορ εμφανισιακά και πιο ισχυρή πετρελαιοκίνητη έκδοση του Kia Ceed, τη GT-Line, με τον 1600άρη κινητήρα απόδοσης 136 αλόγων.

ΔΟΚΙΜΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (instragram.com/SeitanF1)

Ήταν τόσο εντυπωσιακή η αλλαγή σελίδα της Kia Motors τα τελευταία χρόνια, που παρότι το Ceed στη δεύτερη γενιά του δεν διανύει περίοδο νιότης, παραμένει καλαίσθητο και ελκυστικό. Πόσο μάλλον στην

έκδοση GT-Line που είχαμε στη διάθεσή της, που ουσιαστικά «γεφυρώνει» την απόσταση ανάμεσα στις απλές εκδόσεις του Ceed και το κορυφαίο σε επιδόσεις GT.

Ακόμα και χωρίς τις επιδόσεις του τελευταίου, καμουφλάρεται με λίγη από την όψη του και καρπώνεται κάποια στοιχεία εξοπλισμού που το κάνουν ιδιαιτέρως ελκυστικό. Ας δούμε τι το ξεχωρίζει από το απλό Ceed, ξεκινώντας από τα τέσσερα «Ice Cube» φώτα ημέρας Τεχνολογίας LED που είναι ακροβολισμένα στον παρόμοιο εν πολλοίς από το GT πρόσθιο προφυλακτήρα. Έχει διαφοροποιημένο προφυλακτήρα και πίσω, αυτός φέρει δύο ακροβολισμένες απολήξεις εξάτμισης και το κάτω μέρος που θυμίζει (αν και δεν είναι) διαχύτη. Πατάει σε 17άρες ζάντες ντυμένες με ελαστικά 225/45 ενώ αν δεν είστε τύπος του κόκκινου της φωτιάς που είναι το πλέον ταιριαστό χρώμα στο εν λόγω μοντέλο, μπορείτε αποκλειστικά σε αυτή την έκδοση να επιλέξετε και το χρώμα Deluxe White. Τέλος, συνοδεύεται και από το σχετικό σήμα GT-Line στην πίσω θύρα.

Στον εσωτερικό κόσμο το δεσμάτινο τιμόνι φέρει γκρι ραφή, στις πόρτες συναντάμε δερμάτινες επενδύσεις, διχρωμία στα καθίσματα καθώς και δερμάτινο επιλογέα σχέσεων. Επίσης αλουμινένια πεντάλ, υπόποδιο και κατώφλι θυρών. Κάπου εκεί ολοκληρώνονται οι διαφορές, με τους στρογγυλούς πίνακες οργάνων και τα χειριστήρια στο τιμόνι να δεσπόζουν στο εσωτερικό που χαρακτηρίζεται από εργονομία και καλή για την κατηγορία ποιότητα υλικών και συναρμογή.

Όμως η συγκεκριμένη έκδοση έχει και αθέατες τροποποιήσεις που μπορείς να εκτιμήσεις στο δρόμο, καθώς έχουμε άλλη ρύθμιση στην ανάρτηση που εξασφαλίζει πιο σπορ αίσθηση. Κάτω από το καπό του οχήματος δοκιμής βρισκόταν ο 1600άρης diesel κινητήρας απόδοσης 136 αλόγων που αποδεικνύεται επαρκής και με το παραπάνω για το βάρους 1289kg μοντέλο της κορεάτικης μάρκας. Πρόθυμος από χαμηλά (28.5 kgm ροπής από τις 1500 rpm) χωρίς όμως να περνάει θόρυβος στην καμπίνα, καλύπτει τις ανάγκες μετακινήσεων εντός και εκτός πόλης. Ωστόσο δεν πιάσαμε τις τιμές κατανάλωσης που δίνει ο κατασκευαστής, καθώς τις ημέρες δοκιμής μας κινηθήκαμε στα 6 lt/100 km.

Γενικά οι ημέρες συνύπαρξης με το Kia Ceed GT-line μας άφησαν πολύ θετική γεύση, αφού το όμορφο παρουσιαστικό συνοδεύεται από ένα ευρύχωρο, ποιοτικό και γεμάτο τεχνολογία εσωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό πως το επίπεδο εξοπλισμού GT-Line καλύπτει κάθε ανάγκη αφού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας (VSM), σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης στην ανηφόρα (HAC), 6 αερόσακους (οδηγού, συνοδηγού, πλευρικούς και οροφής), σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, τιμόνι με ηλεκτρική υποβοήθηση, cruise control, δερμάτινο τιμόνι και επιλογέα σχέσεων, πίσω φώτα LED, προβολείς ομίχλης εμπρός, στατικά φώτα στροφής, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέφτες, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων, κάμερα οπισθοπορείας με έγχρωμη οθόνη TFT στην κεντρική κονσόλα, αισθητήρες παρκαρίσματος, φιμέ κρύσταλλα και χρωμιωμένα περιγράμματα παραθύρων κ.α.

Αφαιρώντας καλούδια το Ceed μπορεί να προσφερθεί ακόμα και με 16.390 ευρώ στην έκδοση LX Instyle αλλά τα 19.490 του οχήματος δοκιμής θεωρούμε πως αξίζουν τον κόπο αφού εξασφαλίζουν πολύ πιο σπορ όψη, πιο σπορ αίσθηση και γεμάτη τεχνολογική φαρέτρα που καθιστούν το Ceed GT-Line μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για τη συγκεκριμένη κατηγορία/τιμή.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1582 cc
Ισχύς: 136 PS/4000 rpm
Ροπή: 28.5 kgm/1500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 10,2 sec
Τελική ταχύτητα: 197 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 4,0 l/100 km
Εκπομπές CO2: 104 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 101.92 €
Βάρος: 1289 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.310/1.780/1.470 mm
Χώρος αποσκευών: 380 lt
Τιμή: 19.490€

Keywords
Τυχαία Θέματα