Τest: Opel Insignia Grand Sport 1.5T 165 PS

Η Opel έχει παράδοση στη μεσαία κατηγορία, κυρίως με εκείνα τα οχήματα που σφύζουν από άνεση ελέω μεγάλων διαστάσεων, άπλετων χώρων στο εσωτερικό αλλά και ασφάλειας με σύγχρονα μέσα σε κάθε τομέα. Το Insignia Grand Sport αποτελεί το νέο φρούτο στα μεσαία οικογενειακά…

Δοκιμή: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ([email protected])

Εξωτερικά δεν χωρά αμφιβολία πως θα γυρίσεις να το κοιτάξεις ακόμη κι αν είσαι αδαής γύρω από την αυτοκίνηση.

Επιβλητικό, μακρύ, αρχοντικό και το κυριότερο γερμανικό από χιλιόμετρα, το Insignia Grand Sport οδηγεί ένα βήμα παρακάτω τη σχεδιαστική κουλτούρα των οικογενειακών Opel με αυξημένες διαστάσεις. Με μεταξόνιο 2.829 mm, το οποίο εκτός των άπλετων χώρων που προσφέρει, επηρεάζει θετικά και την οδική συμπεριφορά, το Insignia Grand Sport είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό. Ανοίγοντας την πόρτα διακρίνεις αμέσως ελκυστική σχεδίαση, υλικά υψηλού επιπέδου, θέσεις μικροαντικειμένων και επιτέλους οδηγοκεντρικό περιβάλλον σε ένα Opel μεσαίας κατηγορίας. Η εργονομία είναι ιδανική, οι χώροι πλούσιοι, ο διάκοσμος ευχάριστος και η άνεση φυσιολογικά στο επίκεντρο. Το εσωτερικό υιοθετεί high-tech στοιχεία ενώ η ποιότητα των υλικών βρίσκεται συνολικά σε πολύ καλά επίπεδα. Τώρα κάθεσαι 30 mm χαμηλότερα απ’ ό,τι στο προηγούμενο μοντέλο, σε ένα καλύτερο κάθισμα κι έχοντας τα πάντα κοντά σου. Στο νέο Insignia τα κουμπιά είναι λιγότερα και οι περισσότερες λειτουργίες ελέγχονται από το τιμόνι ή από την οθόνη αφής 8 ιντσών του συστήματος infotainment.

Πίσω, ο χώρος για τα γόνατα των ενήλικων επιβατών είναι εντυπωσιακός και το πλάτος έχει αυξηθεί κατά 2,5 cm. Στο πεδίο των χώρων, το Insignia είναι σε θέση να μεταφέρει με σχετική άνεση 5 ενήλικες στο εσωτερικό του, με παραχωρήσεις να απαιτούνται στο χώρο για τα κεφάλια των πίσω επιβατών, λόγω της κλίσης της οροφής. Ο χώρος αποσκευών στη 5θυρη διαθέτει μεγάλο άνοιγμα που ευνοεί την πρακτικότητα κατά τη φόρτωση και εκφόρτωση, ενώ τα διαθέσιμα λίτρα χωρητικότητας ανέρχονται στα 490.

Η τεχνολογία κάνει θαύματα τελικά. Ο νέος βενζινοκινητήρας της Opel στα 1,5 λίτρα σε κάνει να ξεχνάς εύκολα όποια προσπάθεια της εταιρείας στα δύο λίτρα, τα οποία πλέον αποτελούν μακρινό παρελθόν. Τι κι αν ο νέος 1.500άρης διαθέτει λιγότερα κυβικά έναντι ακόμη και 2λιτρων συνόλων, εν τέλει η δύναμη των 165 ίππων και τα 22,5 kgm ροπής επιτελούν σημαντικό έργο και υπερνικούν το απόβαρο. Στον τομέα της λειτουργίας ο κινητήρας της Opel δικαιώνει τη θετική φήμη του, παράγοντας χαμηλό θόρυβο και κραδασμούς που δεν φθάνουν στην καμπίνα. Εκείνο το στοιχείο που ίσως σας ξενίσει λίγο, είναι πως κάτω από τις 2.000 σ.α.λ. δεν προσφέρει τα αναμενόμενα, οπότε σε ρυθμούς κίνησης, απαιτείται να ξεπεράσεις το συγκεκριμένο φάσμα για να βιώσεις την επιτάχυνση. Στο πεδίο της κατανάλωσης, η μέση τιμή της δοκιμής μας ήταν 9,4 lt/100 km, οπότε κάπου εδώ υπερθεματίζεις τα πετρελαιοκίνητα με τις χαμηλότερες μέσες τιμές κατανάλωσης.

Το Insignia Grand Sport κολακεύεται από το οδικό προφίλ, ισορροπώντας ιδανικά ανάμεσα σε δυο πεδία δράσης, αυτό της ασφαλούς και ουδέτερης συμπεριφοράς αλλά και σε εκείνο της άνεσης και της καλής ποιότητας κύλισης, όπως προστάζει η συγκεκριμένη κατηγορία των μεσαίων οικογενειακών. Το πάτημα είναι σίγουρο, ενώ οι πληροφορίες στα χέρια του οδηγού ικανοποιητικές, αναλογικά με το ύφος του αυτοκινήτου. Το 5θυρο αμάξωμα με την πολύ καλή αεροδυναμική φροντίζει επίσης ώστε οι αεροδυναμικοί θόρυβοι να μένουν έξω από το εσωτερικό, πριμοδοτώντας περαιτέρω την άνεση των επιβατών στο ταξίδι. Εδώ είναι και το φόρτε του εύσωμου Opel, οι μεγάλες αποστάσεις και η εκμηδένιση των πολλών χιλιομέτρων αγχολυτικά. Στις στροφές και στο απαιτητικό οδικό σκέλος, οι κλίσεις του αμαξώματος είναι λογικές για το ύφος του μεσαίου οικογενειακού Opel και το κράτημα καλό, με τις ασφαλείς αντιδράσεις να είναι προοδευτικές σε κάθε περίπτωση. Σαφώς και δεν σε προδιαθέτει να ταλαιπωρείς το μεγάλο αμάξωμα σε στροφιλίκια, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνεις χωρίς παρατράγουδα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας: 1.490 cc

Ισχύς: 165 PS/5.600 rpm

Ροπή: 25,5 kgm/2.000 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Επιτάχυνση 0-100 km: 9,7 sec

Τελική ταχύτητα: 222 km/h

Μικτή κατανάλωση (/100 km): 9,4 lt (δοκιμής)

Εκπομπές CO2: 136 gr/km

Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων

Βάρος: 1.450 kg

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.897/1.863/1.455 mm

Χώρος αποσκευών: 490 lt

Τιμή: Από 27.700 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα