Δοκιμάζουμε τη BMW Σειρά 4 Coupe

19:32 9/9/2017 - Πηγή: NewsAuto

Συμπληρώσαμε πάνω από 2000km πίσω από το τιμόνι της νέας BMW Σειρά 4 Coupe.


ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Από Αθήνα για Πάτρα και από κει Λεβίδι μέσω Πύργου. Από Λεβίδι για Καλαμάτα, Στούπα, αλλά και Πύλο, Μεθώνη. Από Λεβίδι για Ναύπλιο. Αργά μετά τα μεσάνυχτα στο φινάλε μιας μεγάλης μέρας από Ελευθέριος Βενιζέλος

για Λεβίδι. Βάλαμε πολλά χιλιόμετρα στα τέλη του καλοκαιριού πίσω από το τιμόνι της BMW 418d. Χρειάστηκε να την γεμίσουμε 2 φορές καθότι το τεπόζιτο των 57 λίτρων επαρκεί για 800km περίπου. Καθαρίσαμε τα τζάμια της δεκάδες φορές γιατί τα έντομα είναι επίμονα ιδίως μετά το θάνατό τους. Την πλύναμε δυο φορές με νερό, σφουγγάρι και σαπούνι απολαμβάνοντας τις μοναδικές καμπύλες και την έμπνευση που είχαν οι σχεδιαστές δημιουργώντας την.

Όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω μιλώντας με σχεδιαστές αυτοκινητοβιομηχανιών τα μεγάλα κουπέ αμαξώματα είναι γι’ αυτούς η πιο ευχάριστη δουλειά. Μπορούν να δώσουν αρμονία στο σχήμα η οποία αναδεικνύεται περίτρανα, κατά την άποψή μου, στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κομμάτι με φόντο το Ενετικό κάστρο της Μεθώνης. Η φωτογράφιση έγινε χαράματα τη μαγική εκείνη στιγμή που ανατέλλει ο ήλιος και προσδίδει σε όλο το κάδρο, χρώμα κοντά σ’ αυτό του αυτοκινήτου δοκιμής. Όχι δεν το γυρίσαμε στην ποίηση, είναι η αρμονική εικόνα της 4αρας Coupe που γεννά στο μυαλό τέτοιες εκφράσεις και παραλληλισμούς.

Το αυτοκίνητο δοκιμής μας φορούσε δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα χαμηλής απόδοσης (150PS) και ακόμη πιο χαμηλής κατανάλωσης. Με ροπή στα 32.6kgm από το ρελαντί το συγκεκριμένο μοτέρ έχει φτιαχτεί για μεγάλα οικονομικά ταξίδια. Η 418d ταξιδεύει με μοναδική άνεση, χάρη και στο σχήμα της που παράγει ελάχιστους αεροδυναμικούς θορύβους. Μπορείς χάρη στο αυτόματα προσαρμοζόμενο σύστημα διατήρησης ταχύτητας (Adaptive Cruise Control) να ταξιδέψεις για πολύ ώρα χωρίς αντίστοιχη επιβάρυνση σε κόπωση!

Το 8αρι αυτόματο κιβώτιο είναι εδώ τόσο διακριτικό που δεν γίνεται καν αντιληπτή η λειτουργία του. Το ηχητικό σύστημα της Harman/kardon χαϊδεύει αρμονικά τα αυτιά των επιβατών με τη μουσική της επιλογής τους. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το αυτοκίνητο είναι 4θεσιο στην άδεια κυκλοφορίας του αλλά και στη διαμόρφωση. Πίσω κάθονται άνετα 2 ενήλικες ακόμη και σε ταξίδι. Η 418d δοκιμής μας διέθετε το προηγμένο σύστημα multimedia της BMW με τη μεγάλη οθόνη. Έχει το νέο μενού με 6 βασικά θέματα που διευκολύνει πολύ στη χρήση.

Επιλέγοντας προορισμό στο σύστημα πλοήγησης αισθάνεσαι πιο ασφαλής καθώς δε χρειάζεται να κοιτάς πινακίδες και να αγχώνεσαι με την κατεύθυνση, έτσι παραμένεις συγκεντρωμένος στο δρόμο. Ειδικά το βράδυ και σε επαρχιακούς δρόμους αφημένους στην τύχη τους αυτό έχει κομβική σημασία. Όπως επίσης σημαντικό στοιχείο ασφαλείας είναι και τα φώτα τύπου Led τα οποία φωτίζουν σε απόσταση 400m το βράδυ στη μεγάλη σκάλα. Δεν έχεις κανένα άγχος είναι σα να ταξιδεύεις μέρα, σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα είναι από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνετε στην ασφάλειά σας.

Σε δρόμο με στροφές η 4αρα coupe είναι απόλυτα ισορροπημένη. Προφανώς το αμάξωμα μπορεί να διαχειριστεί υπερδιπλάσια ιπποδύναμη οπότε με το συγκεκριμένο κινητήρα κρατάς απλά έναν σβέλτο ρυθμό (σ.σ: όχι δε γυρνάει με γκάζι). Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για ένα ασφαλές προσπέρασμα σε ανηφορική επαρχιακή διαδρομή. Είναι σαφές όμως πως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί για να ταξιδεύει με άνεση και οικονομία.

Να ‘μαστε λοιπόν στην επιστροφή από Ζυρίχη μετά από ολοήμερο ταξίδι, στις 01:00 το πρωί ν’ αναχωρούμε από το αεροδρόμιο έχοντας μπροστά μας 200km ως το Λεβίδι. Τα 175km είναι σε κλειστό αυτοκινητόδρομο: Αττική Οδό, Αθηνών Κορίνθου, Κορίνθου – Τριπόλεως. Ο δρόμος είναι άδειος και εγώ κουρασμένος, αυτός δεν είναι καλός συνδυασμός: «Άμα νυστάξω θα σταματήσω και θα κοιμηθώ» είναι η σκέψη μου. Ρυθμίζω το Adaptive Cruise Control στα 130km/h ενεργοποιώ όλα τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, ζητούμενο είναι η υποβοήθηση στη διατήρηση λωρίδας. Έτσι έχω ένα αυτοκίνητο που θα με προφυλάξει από εμπόδιο εμπρός και από ακούσια αλλαγή λωρίδας. Ωραία μουσική, μισοφέγγαρο, άλλα αυτοκίνητα δεν υπάρχουν ώρα για βαθύτερες ενδόμυχες σκέψεις. Φτάνω στη διασταύρωση πριν την Τρίπολη χωρίς να το καταλάβω. Τα τελευταία χιλιόμετρα είναι πάντα τα πιο επικίνδυνα, χαλαρώνεις φτάνοντας. Τα φώτα led εξασφαλίζουν απρόσκοπτη ορατότητα καθώς η ώρα είναι πλέον 02:30. «Ώρα αγριογούρουνου» δηλαδή, πράγματι εμφανίζεται μια αγέλη πριν το χωριό Κάψια. Όμως – εδώ είναι το θέμα μας – τα βλέπω χάρη στα φώτα led, από την άλλη άκρη του δρόμου. Κόβω, χαμογελάω και σκέφτομαι: «Σε προστατεύει από σένα».

Συνολικά η BMW 4 coupe είναι ένα πανέμορφο, ταξιδιάρικο αυτοκίνητο που στη συγκεκριμένη έκδοση 418d είναι πιο προσιτή σε τιμή χωρίς σημαντική υστέρηση σε επιδόσεις. Ο ανταγωνισμός είναι το Audi A5 και η Mercedes C Class Coupe.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.998 cc
Ισχύς: 150 PS/4.000 rpm
Ροπή: 32,6 kgm/1.500 – 3.000 rpm
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: 8άρι αυτόματο
Τελική ταχύτητα: 215 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 8,6 sec
Μικτή κατανάλωση: 6,5 lt/100 km (δοκιμής)
Εκπομπές CO2 (gr/km): 109
Βάρος: 1.580 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.638/1.825/1.377 mm
Χώρος αποσκευών: 445 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 107 ευρώ
Τιμή: 48.850 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα