Live από Ζυρίχη: Αυτοκίνητα χωρίς τιμόνι, ηθικά διλήμματα και hackers!

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την κατεύθυνση που έχει ήδη πάρει η αυτοκίνηση, στην παγκόσμια εκδήλωση που οργάνωσε η AXA ασφαλιστική στη Ζυρίχη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΛΒΕΤΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Δικαίως οι ασφαλιστικές εταιρείες προβληματίζονται για το τι θα συμβεί στο μέλλον όσον αφορά στις εξελίξεις στον τομέα της αυτοκίνησης. Θεμελιώδες, γι’ αυτές, ερώτημα: “Θα συνεχίσει να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος όταν φτάσουμε στην πλήρως αυτοματοποιημένη

οδήγηση;”. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι.

Σήμερα το πλαίσιο εξέλιξης της αυτόνομης μετακίνησης των οχημάτων οριοθετείταιπαγκοσμίως σε 6 επίπεδα:

Επίπεδο 0: Καμία αυτοματοποίηση

Επίπεδο 1: Υποβοήθηση με συστήματα ενεργητικής ασφάλειας όπως η αυτόματα προσαρμοζόμενη διατήρηση ταχύτητας (Adaptive Cruise Control).

Επίπεδο 2: Τουλάχιστον ένα ή περισσότερα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας αναλαμβάνουν τη διατήρηση της πορείας του οχήματος στον εγκάρσιο ή και στο διαμήκη άξονα.

Επίπεδο 3: Αυτόνομη μετακίνηση του οχήματος όμως ο οδηγός πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να επέμβει ανά πάσα στιγμή.

Επίπεδο 4: Αυτόνομη οδήγηση με επιθυμητή αλλά όχι υποχρεωτική την παρέμβαση του οδηγού.

Επίπεδο 5: Το όχημα κινείται χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση του οδηγού. Δεν υπάρχουν χειριστήρια όπως τιμόνι και πεντάλ. Υπάρχει δυνατότητα παρέμβασής του μέσω εντολών σε πληκτρολόγιο.

Η ανάλυση των ειδικών της AXA ασφαλιστικής, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στον πλανήτη έχει καταλήξει στα εξής συμπεράσματα: Τα πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα θα αυξήσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια. Όμως ακόμη και σ’ αυτό το περιβάλλον στο μέλλον θα υπάρχουν ατυχήματα. Σ’ ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα της Ζυρίχης είχαμε την ευκαιρία καλεσμένοι του ελληνικού παραρτήματος της AXA να παρακολουθήσουμε προσομοιώσεις σεναρίων που δεν μπορούν να αποκλειστούν στο αυτοματοποιημένο μέλλον:

1. Χάκερ εισέρχεται στο λογισμικό του αυτοκινήτου εκμεταλλευόμενος κάποια αναβάθμιση λογισμικού και το κατευθύνει να πέσει πίσω από άλλο όχημα κινούμενο με ταχύτητα 50km/h.

2. Βράχος 120kg χτυπά το όχημα που κινείται με 50km/h.

3. Το αυτόνομα κινούμενο όχημα δεν μπορεί ν’ αποφύγει τη σύγκρουση και καλείται ν’ αποφασίσει, ποιον θα χτυπήσει για να προστατέψει του επιβάτες του.

Οι άνθρωποι της AXA είχαν στήσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ζυρίχης ένα εκπληκτικό σκηνικό με εκατοντάδες καλεσμένους απ’ όλο τον κόσμο όπου κατέστρεψαν μπροστά μας 5 οχήματα, προσομοιώνοντας τα άνωθεν σενάρια.

Στο πρώτο σενάριο εισέρχεται στην κεντρική μονάδα ελέγχου εκμεταλλευόμενος κάποια αναβάθμιση λογισμικού ένας κακόβουλος χρήστης και κατευθύνει το όχημα στο πίσω μέρος άλλου.

Στο δεύτερο σενάριο πέφτει βράχος στο αυτόνομο όχημα του οποίου τα ραντάρ δεν μπορούν να διαβάσουν τον κίνδυνο.

Στο τρίτο σενάριο υπάρχει ηθικό δίλλημα όσον αφορά στο τι επιλογές επιτρέπονται από το αυτόνομα κινούμενο όχημα ώστε να προστατευθούν οι επιβαίνοντες σ’ αυτό. Π.χ. επιτρέπεται το αυτόνομο όχημα να αποφύγει το φορτηγό και να χτυπήσει το ATV ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται το βέβαιο σοβαρό τραυματισμό του αναβάτη.

Στο workshop συμμετείχαν εταιρείες όπως η Tesla, η Bosch, η RinSpeed η οποία είχε φέρει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ζυρίχης ένα όχημα από το μέλλον, πλήρως αυτοματοποιημένο, χωρίς τιμόνι όπως μπορείτε να δείτε.

Ανάμεσα στους ομιλητές βρίσκονταν και ο επικεφαλής εκπαιδευτής πιλότων της Swiss, Urs Baltisberger (σ.σ: δεύτερος από αριστερά) που βοήθησε να διαμορφωθεί ένα επίπεδο κατανόησης για το πως λειτουργεί ο αυτόματος πιλότος στα αεροπλάνα και ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές με την αυτοματοποίηση στην κίνηση των αυτοκινήτων: “Ο πιλότος είναι εκπαιδευμένος και συνεχώς παρακολουθεί σεμινάρια ώστε να διατηρεί υψηλό επίπεδο ικανότητας. Ο αυτόματος πιλότος απαιτεί εξειδικευμένες ρυθμίσεις και γνώσεις ώστε ο πιλότος να παρέμβει αμέσως όταν χρειάζεται. Επιπλέον είναι έτοιμος να το κάνει καθόλη τη διάρκεια της πτήσης. Τέλος στη φάση της προσγείωσης και της απογείωσης προτιμώ να έχω εγώ τον έλεγχο του αεροσκάφους. Βλέπουμε ότι στην πολιτική αεροπορία υπάρχει τάση για εκπαίδευση και ενίσχυση του ρόλου των πιλότων που είναι τουλάχιστον 2 σε κάθε αεροπλάνο. Αντίθετα στην πολεμική αεροπορία η επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών δε θα έχει πιλότους. Είναι λοιπόν δυο διαφορετικές φιλοσοφίες που απορρέουν από τις διαφορετικές αποστολές”.

Αυτό που φάνηκε με σαφήνεια είναι ότι υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης του νομικού πλαισίουτης Ε.Ε. προτού κυκλοφορήσουν πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα στην επικράτειά της. Θυμίζουμε ότι σήμερα στον ορισμό της αυτοκίνησης υπάρχει σαφής δέσμευση ότι ο οδηγός θα πρέπει να έχει πάντοτε τον έλεγχο. Αυτό προφανώς θα χρειαστεί αλλαγή όπως και άλλα πολλά επιμέρους ζητήματα. Ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με την αποδοχή των αυτοματοποιημένων οχημάτων από τους ανθρώπους. Οι μισοί οδηγοί διατηρούν επιφυλάξεις.

Εμείς πάντως απολαύσαμε μια βόλτα με ένα πλήρως αυτοματοποιημένο μίνι βαν. Ο κεντρικός υπολογιστής που έχει την ευθύνη κίνησής του έχει καταγράψει τη διαδρομή. Ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο ότι κινείται γύρω του και προσαρμόζεται αντίστοιχα. Μέσω GPS επιβεβαιώνει συνεχώς που βρίσκεται.

Φύγαμε από τη Ζυρίχη προβληματισμένοι: “Τελειώνει η χαρά της οδήγησης;”.
Προφανώς όχι. Καλοδεχούμενο λοιπόν το όχημα που θα με μεταφέρει στον προορισμό μου στους μποτιλιαρισμένους δρόμους της Αθήνας χωρίς να χρειάζεται δική μου παρέμβαση. Έτσι θα εξοικονομήσω πολύτιμο χρόνο. Εννοείται πως όταν θέλω να πάω μια βόλτα σε μια ωραία διαδρομή θα έχω τη δυνατότητα να οδηγώ. Την επομένη δεκαετία οι αλλαγές στην αυτοκίνηση θα είναι κοσμογονικές. Στη Ζυρίχη είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως διαμορφώνεται αυτό το μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα