Οδηγούμε τα νέα Lexus CT200h και ΝΧ300h

Βρισκόμαστε στην Ισπανία για μια πρώτη επαφή με τα νέα Lexus CT200h και ΝΧ300h που ανανεώθηκαν αισθητικά και ενισχύθηκαν τεχνολογικά προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ολοένα αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΠΙΔΗ

Πρόκειται για τα δύο πιο σημαντικά σε εμπορικό επίπεδο μοντέλα της Lexus. Το CT ήταν η πρώτη απόπειρα της εταιρίας στα μικρομεσαία premium μοντέλα και το ΝΧ αυτό που ρίχθηκε στη μάχη της πλέον

νευραλγικής σήμερα κατηγορίας των compact SUV, οπότε οι Ιάπωνες έχουν κάθε λόγο ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να τα διατηρήσουν επίκαιρα. Το φρεσκάρισμα λοιπόν των δύο μοντέλων αφορά την στοχευμένη αισθητική ανανέωση και παράλληλα την ενίσχυση του τεχνολογικού τους υπόβαθρου με την προσθήκη περισσότερων συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού.

Οι βασικότερες αισθητικές αλλαγές στα δύο μοντέλα εντοπίζονται στους ανασχεδιασμένους εμπρός και πίσω προφυλακτήρες, στα νέα φωτιστικά σώματα και στις περισσότερο τονισμένες ακμές που στοχεύουν αφενός στην εναρμόνιση με την σύγχρονη σχεδιαστική φιλοσοφία της Lexus και αφετέρου στην ενίσχυση του δυναμισμού. Αντίστοιχα διακριτικές είναι οι επεμβάσεις και στο εσωτερικό με βασικότερη την προσθήκη μεγαλύτερης οθόνης 10,3 ιντσών για το σύστημα infotainment στις πιο πλούσιες εκδόσεις καθώς και τον εμπλουτισμό των χρωματικών επιλογών των επενδύσεων, ενώ στην περίπτωση του NX δεν λείπουν και κάποιες αλλαγές στον επιλογέα μετάδοσης και σε διακόπτες προς όφελος της εργονομίας.

Σε επίπεδο κινητήρων τα πράγματα δεν διαφοροποιούνται από όσα ήδη γνωρίσουμε. Το CT200h κινείται από το υβριδικό σύστημα της Lexus που αποτελείται από θερμικό κινητήρα 1.8 λίτρων και ηλεκτροκινητήρα με την συνολική ισχύ να φθάνει συνδυαστικά τους 136 ίππους και να περνά στους εμπρός τροχούς μέσω του κιβωτίου CVT συνεχούς μεταβαλλόμενης σχέσης. Αντίστοιχα για στο ΝΧ300h το υβριδικό σύστημα χρησιμοποιεί τον κινητήρα των 2.5 λίτρων και ηλεκτροκινητήρα με συνολική απόδοση 197 ίππων ενώ για τις τετρακίνητες εκδόσεις υπάρχει ένας επιπλέον ηλεκτροκινητήρας στον πίσω άξονα.

Το κοινό στοιχείο για τα ανανεωμένα CT και NX είναι η προσθήκη των πιο πρόσφατων συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού του πακέτου Lexus Safety System+. Αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συστήματα για αποφυγή ενδεχόμενης σύγκρουσης ή ακούσιας αλλαγής πορείας, για διατήρηση σταθερής απόστασης από άλλα οχήματα, για ανάγνωση της σήμανσης του δρόμου αλλά και για αυτόματη ρύθμιση της δέσμης των φώτων.

Από την πρώτη μας επαφή στο δρόμο και τα δύο ανανεωμένα μοντέλα της Lexus δείχνουν πως διατηρούν και σε αρκετά σημεία έχουν βελτιώσει τον οδηγικό χαρακτήρα που ήδη γνωρίζαμε από τους προκατόχους τους. Το CT200h έχει αρκετά ποιοτικά στοιχεία στην κύλιση ενώ η σχετικά σφικτή ρύθμιση της ανάρτησης αν και στερεί σε άνεση προσδίδει έναν ευχάριστο οδηγικό χαρακτήρα. Στην περίπτωση του NX300h οι αλλαγές στις επιμέρους παραμέτρους και πολύ περισσότερο η αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενης ανάρτησης, έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της απόσβεσης αλλά και να ενισχύσουν την ζωντάνια των δυναμικών χαρακτηριστικών.

Μείνετε συντονισμένοι καθώς θα ακολουθήσει εκτενέστερη αναφορά αλλά και περισσότερες εντυπώσεις από την γνωριμία μας με τα ανανεωμένα Lexus CT200h και NX300h

Keywords
Τυχαία Θέματα