ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ : 35 χρόνια από το θάνατό της

Σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια χωρίς την Ελληνίδα «πρίμα-ντίβα» τη Μαρία Κάλλας (ή Μαρία Καλογεροπούλου, όπως είναι το πραγματικό της όνομα), και υπήρξε κορυφαία υψίφωνος, «πρίμα-ντίβα της όπερας του 20ου αιώνα».

Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς εγκατεστημένους στις ΗΠΑ.

Σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια χωρίς την Ελληνίδα «πρίμα-ντίβα» τη Μαρία Κάλλας (ή Μαρία Καλογεροπούλου, όπως είναι το πραγματικό της όνομα), και υπήρξε

κορυφαία υψίφωνος, «πρίμα-ντίβα της όπερας του 20ου αιώνα».

Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς εγκατεστημένους στις ΗΠΑ.

Η κλίση της στη μουσική φάνηκε από τα πρώτα της παιδικά χρόνια και στα οκτώ της είχε ήδη ξεκινήσει μαθήματα μουσικής.

Το 1936 η Κάλλας έρχεται, εξαιτίας χωρισμού των γονιών της, στην Ελλάδα όπου παρακολουθεί μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Αθηνών.

Το 1942 εμφανίζεται ως πρωταγωνίστρια στην «Καβαλλερία» στη Λυρική.

Το 1945 φεύγει για τις ΗΠΑ. Οι μεγάλες επιτυχίες ωστόσο θα έρθουν στην Ιταλία: Το 1947 εμφανίζεται στο Μιλάνο ενώ το 1948 παντρεύεται τον ιταλό βιομήχανο και μουσικόφιλο Τζιαν Μπατίστα Μενεγκίνι. Η φωνή της ταυτίζεται με κορυφαίες ερμηνείες της όπερας, ως «Μήδεια», «Νόρμα» και «Τόσκα».

Αυτή που θα επισφραγίσει ωστόσο τη φήμη της μεγάλης ντίβας θα είναι η θυελλώδης σχέση της με τον έλληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση. Η σχέση της με τον Ωνάση διαλύει το γάμο της ουσιαστικά από το 1959, ενώ το διαζύγιο θα έρθει- επισήμως- 12 χρόνια αργότερα.

Το 1964 είναι ουσιαστικά η τελευταία χρονιά που θα εμφανιστεί στη σκηνή της όπερας. Θα επιστρέψει μετά από εννέα σχεδόν χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1973.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1973 θα δώσει το «κύκνειο άσμα» της στην όπερα του Παρισιού όπου αποθεώνεται από το κοινό. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα αφήσει και την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 από καρδιακή προσβολή και σε ηλικία μόλις 53 ετών. Ο «μύθος» της ελληνίδας «πρίμα-ντόνας» εξακολουθεί να παραμένει ζωντανός...

Μαρία Κάλλας
Keywords
Τυχαία Θέματα