Β.Παπαγεωργόπουλος: Επτά νομά σε ένα δωμά

Από τις φυλακές Διαβατών, αναφέρεται στις συνθήκες κράτησής του, με ανάρτηση του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

«Σε 20 τετρ. μέτρα 10 άτομα! 10 κρεβάτια, 5 ντουλαπάκια, 2 τραπεζάκια, 4 σκαμπό, 1 ψυγειάκι, 30 τσάντες, παράθυρα ψηλά να μη βλέπεις τον ορίζοντα, μία τουαλέτα για 10 άτομα η οποία όμως είναι υπερυψωμένη και από το παράθυρό της βλέπεις τις εγκαταστάσεις της ESSO! Ξεκουράζεται το μάτι…» , αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει, ωστόσο, ότι οι πάντες είναι

ευγενικοί και εξυπηρετικοί και τον κοιτούν με σεβασμό.

Ακόμη στο κείμενό του αναρωτιέται : «Ποιος σκοπός εξυπηρετείται με τον ηθικό, κοινωνικό, πολιτικό και ίσως βιολογικό μου θάνατο;». «Είμαι από τους λίγους Θεσσαλονικείς που δεν έχουν εξοχικό στη Χαλκιδική» συνεχίζει με παράπονο.

Σε άλλα σημεία το ύφος του γίνεται πιο λογοτεχνικό για παράδειγμα:«Είναι αλήθεια ή ψέματα; Για ποιο λόγο βρίσκομαι εδώ;» ή «Στις 5 το πρωί περνά και το τραίνο. Αναρωτιέμαι γιατί σφυρίζει όταν βρίσκεται στο ύψος της φυλακής. Θέλει να μας ξυπνήσει; Αφού δεν κοιμόμαστε… Μήπως μας χαιρετά; Ίσως…Ήταν η επιβράβευσή μου γιατί ποτέ στην ζωή μου δεν διανοήθηκα να καταχρασθώ ούτε 1€!…Ανταμοιβή μου το χειροκρότημα…Και ξαφνικά βρίσκομαι έγκλειστος στα Διαβατά!Αβάσταχτο! Είτε ήταν για μια μέρα, είτε για όλη μου την ζωή, για μένα είναι ακριβώς το ίδιο…Το μόνο που με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει είναι η υστεροφημία μου. Και γι’ αυτό θα αγωνισθώ μέχρι τέλους για να αποδειχθεί όλη η αλήθεια».

Όμως η πραγματικότητα επανέρχεται στο μικρό κελί του: Ακούω γύρω μου ροχαλητά. Κάποιοι κοιμούνται. Η ώρα είναι 5 το πρωί. Άραγε οι δικαστές μου κοιμούνται; Το εύχομαι. Ο Σαξώνης κοιμάται; Ποιος ξέρει… Ακούω το τραίνο. Έρχεται. Σφυρίζει! Τώρα κατάλαβα. Εμένα χαιρετάει! Μου δίνει θάρρος. Μου λέει ότι η αδικία είναι ολοφάνερη. Ότι κατά βάθος κανένας δεν πιστεύει ότι ο Παπαγεωργόπουλος μπορεί να έχει παρανομήσει! Σφύριξα σιγανά και εγώ. Το ευχαρίστησα… Και έκλεισα τα μάτια…

Keywords
Τυχαία Θέματα