ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Στη μέγγενη της ύφεσης βρέθηκε η ισπανική οικονομία και στο γ’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η κυβέρνηση ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά μίας προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και σχεδιάζει περικοπές, παρά τη δυναμική αντίδραση των πολιτών. Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεσή τους οι Καταλανοί.

«Μπορώ να

σας διαβεβαιώσω 100% ότι θα μπορούσα να ζητήσω διάσωση»,δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι στην εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας όμως ότι θέλει πρώτα να βεβαιωθεί ότι οι όροι της διάσωσης θα ήταν «λογικοί». Ο Ραχόι δήλωσε ότι θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με την αναπροσαρμογή των συντάξεων βάσει της αύξησης των τιμών καταναλωτή. «Πρέπει να είμαστε αρκετά ευέλικτοι ώστε να μην δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα», είπε.

Όσον αφορά στην κατάσταση της οικονομίας, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας προέβλεψε στο μηνιαίο δελτίο της πως «τα διαθέσιμα δεδομένα για το τρίτο τρίμηνο του έτους καταδεικνύουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συνέχισε να πέφτει με σημαντικό ρυθμό, σε ένα πλαίσιο έντασης στις αγορές που είναι πάντοτε ιδιαίτερα αυξημένη». Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 3% λόγω των αυξήσεων της φορολογίας και των τιμών των καυσίμων.

Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, οι Μαδριλένοι βρίσκονται και σήμερα στους δρόμους. Στα χθεσινά επεισόδια τραυματίστηκαν σύμφωνα με την αστυνομία τουλάχιστον 64 άνθρωποι. Παρά τις έντονες επικρίσεις για τη συμπεριφορά της αστυνομίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν στην «υπερβολική βία» ορισμένων διαδηλωτών, καθώς και ότι οποιαδήποτε απόπειρα κατάληψης της βουλής θα ήταν παράνομη.

Τάσεις… φυγής στην Καταλονία

Εν τω μεταξύ, οπρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, που προκήρυξε χθες πρόωρες περιφερειακές εκλογές, δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της ισπανικής Αυτόνομης Περιφέρειας είτε συμφωνεί η Μαδρίτη, είτε όχι. «Αν η κυβέρνηση δεν επιτρέψει κανενός τύπου δημοψήφισμα, ή έκφραση, τότε εμείς θα πρέπει να το κάνουμε ούτως ή άλλως», δήλωσε στο τοπικό κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα