ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗ ΓΛΥΤΩΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

07:13 2/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Τελικά, το κλειδί στην υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ είναι οι εξαδέλφες του Παπακωνσταντίνου. Εάν τα χρήματα μπορούν να δικαιολογηθούν, είναι δηλωμένα και έχουν φορολογηθεί, άνθρακες ο θησαυρός. Ακόμη και αν παραπεμφθεί ο Παπακωνσταντίνου δεν πρόκειται να πάθει τίποτε. Το αδίκημα της υπεξαγωγής ή και αλλοίωσης δημοσίου εγγράφου είναι πλημμέλημα, ενώ πιθανότατα έχει παραγραφεί.

Εάν δεν έχουν δηλωθεί και η φοροδιαφυγή είναι πάνω από 150.000 ευρώ τότε ναι, το αδίκημα της συνέργειας σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

είναι κακούργημα, ενώ δεν υφίσταται και παραγραφή. Και αυτό έγινε με διάταξη στο νόμο Καστανίδη που προσέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου. Αν λοιπόν καταδικαστεί θα είναι με διάταξη νόμου που ο ίδιος εισήγαγε. Είναι από τα περίεργα παιχνίδια που παίζει η τύχη στους ανθρώπους.

Μένει λοιπόν να μάθουμε αν τα χρήματα έχουν φορολογηθεί. Αυτό μπορούν να μας το πουν εκτός από τις εξαδέλφες και οι φορολογικές αρχές. Βέβαια, σε περίπτωση που τα χρήματα δεν έχουν φορολογηθεί, και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι πηγές προέλευσής τους, στο σκαμνί του κατηγορουμένου, μαζί με τον συνεργό πρώην υπουργό, θα καθίσουν και οι εξαδέλφες μετά των συζύγων τους.

Προκαλεί λοιπόν εντύπωση η αιδήμονα σιωπή τους. Εάν είναι νόμιμες γιατί αφήνουν να διασύρεται ο εξάδελφός τους; Είναι τόσον άστοργες; Δεν τους ενδιαφέρει ο εξάδελφός τους; Τότε γιατί ο Παπακωνσταντίνου να παίξει το κεφάλι του κορώνα-γράμματα για δύο άστοργες εξαδέλφες; Το πιθανότερο λοιπόν είναι να υπάρχει κάτι “γκρίζο” στους λογαριασμούς της HSBC της Ελβετίας. Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το δεύτερο σημαντικό στην υπόθεση είναι το παραπεμπτικό των δικαστών. Υποστηρίζουν ότι είχε και τη δυνατότητα και το κίνητρο να αλλοιώσει τη λίστα. Εκ της θέσεως του, ναι, είχε τη δυνατότητα. Το σημαντικό όμως δεν είναι η δυνατότητα είναι το κίνητρο. Εάν όμως τα χρήματα είναι καθόλα νόμιμα, και έχουν φορολογηθεί, τι κίνητρο είχε να το πράξει; Απλώς να μην εμφανιστεί ότι στη λίστα ήταν και συγγενικά του πρόσωπα; Μα ίσα ίσα αυτό το κίνητρο, αφού οι εξαδέλφες του δεν θα υφίσταντο καμία ζημία, είναι υπέρ του Παπακωνσταντίνου. Θα μπορούσε να βγει και από πάνω λέγοντας ότι ο ίδιος, παρότι στη λίστα ήταν συγγενικά του πρόσωπα, την έδωσε για έλεγχο.

Άρα; Υπάρχει κάποιος άλλος που είχε και τη δυνατότητα και το κίνητρο να το κάνει; Τη δυνατότητα την είχαν πολλοί. Όλοι όσοι με τον άλφα ή βήτα τρόπο έγιναν κάποια στιγμή κάτοχοι της λίστας, από τη στιγμή που ήλθε από τη Γαλλία μέχρι που είδε το φως της δημοσιότητας. Αφ’ ης στιγμής η λίστα ήταν σε στικάκι και όχι στο πρωτότυπο DVD τη λαθροχειρία μπορεί να την κάνουν και άλλοι εκτός από τον Παπακωνσταντίνου. Νομικά το σημείο αυτό είναι σκοτεινό, και δεν ξέρω αν μπορεί μια πραγματογνωμοσύνη να αποφανθεί ξεκάθαρα και τελεσίδικα πότε έγινε η αλλοίωση.

Στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι οι δικαστές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Στο παραπεμπτικό δεν αναφέρουν το όνομα Παπακωνσταντίνου. Γιατί; Υπάρχει περίπτωση να εννοούν κάποιον άλλο; Γιατί διοχετεύουν το όνομα και δεν το αναφέρουν ρητά; Γιατί προτιμούν να καλυφθούν πίσω από το γενικό “είχε και τη δυνατότητα και το κίνητρο”; Έχουν μήπως και οι ίδιοι αμφιβολίες, και ποιές; Δεν θεωρούν ότι και οι ίδιοι εκτίθενται ή πιστεύουν ότι η αοριστία μπορεί να τους καλύψει σε περίπτωση που έχουμε άλλες εξελίξεις; Δεν θα πρέπει οι βουλευτές πριν αποφασίσουν να τους ρωτήσουν;

Τι κίνητρο όμως είχαν άλλοι, εκτός του Παπακωνσταντίνου, να το κάνουν; Να εξοντώσουν τον Παπακωνσταντίνου; Να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ; Να κάνουν άνω κάτω το πολιτικό σύστημα; Να συγκαλύψουν δικές τους ευθύνες; Και ποιες; Μπέρδεμα, μεγάλο μπέρδεμα και από το σημείο αυτό αρχίζουν οι ιδιοτελείς πολιτικές προσεγγίσεις με τις συνακόλουθες θεωρίες συνωμοσίας.

Γι’ αυτό λοιπόν είναι κρίσιμο να μάθουμε εάν τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα. Εάν δεν ήταν, ο Παπακωνσταντίνου την έχει άσχημα. Εάν ήταν, ίσως μπουν και άλλοι στο κάδρο. Και πάντως, οικονομικά, θα είναι μία υπόθεση ήσσονος σημασίας. Πολιτικά όμως θα ανθίσουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό δεν ξέρω ποιούς βολεύει, ελπίζω όμως να μην σκεπάσει την ουσία της λίστας Λαγκάρντ, που μέσα στην τύρφη των γεγονότων την ξεχνάμε, κι αυτή δεν είναι άλλη από την επώνυμη φοροδιαφυγή….

Keywords
Τυχαία Θέματα