ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΒΑΝΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ

Ο Γάλλος Σερζ Αρός και ο Αμερικανός Ντέιβιντ Ουάινλαντ απέσπασαν σήμερα το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2012 οι οποίοι βρήκαν τρόπους για να μετρούν κβαντικά σωματίδια χωρίς να τα καταστρέφουν, πράγμα που είχε θεωρηθεί απίθανο.

Η δουλειά τους μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή ενός νέου είδους εξαιρετικά γρήγορου ηλεκτρονικού υπολογιστή βασισμένου στην κβαντική φυσική, σύμφωνα με τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών που απένειμε το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορωνών (930.000 ευρώ) στους δύο επιστήμονες.

«Οι βραβευθέντες άνοιξαν το δρόμο για μια νέα

εποχή πειραματισμού με την κβαντική φυσική επιτυγχάνοντας την άμεση παρατήρηση μεμονωμένων κβαντικών σωματιδίων χωρίς να τα καταστρέφουν», αναφέρει η Ακαδημία στη δήλωση που εξέδωσε και προσθέτει: «Ίσως ο κβαντικός ηλεκτρονικός υπολογιστής αλλάξει την καθημερινή ζωή μας αυτό τον αιώνα με τον ίδιο ριζικό τρόπο που την άλλαξε ο κλασικός ηλεκτρονικός υπολογιστής τον περασμένο αιώνα».

Ο Σερζ Αρός, 68 ετών, μαζί με τον συνάδελφό του της Εκόλ Νορμάλ Σιπεριέρ (ENS) Ζαν-Μισέλ Ρεμόν, κατάφερε το 2008 να παρατηρήσει τη μετάβαση από την κβαντική στην κλασική φυσική σ’ ένα μικρό πακέτο φωτονίων, των σπόρων του φωτός. Ο δε Ντέιβιντ Ουάινλαντ, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1944, εργάστηκε στον τομέα της κβαντικής οπτικής, όπως και ο Σερζ Αρός, «μελετώντας τη θεμελιώδη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο φως και την ύλη», σύμφωνα με την επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα