ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΓΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

08:08 1/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης μου είναι γενικά συμπαθής. Τον θεωρώ μετριοπαθή, εργατικό και έντιμο πολιτικό. Προχθές, επετέθη με σφοδρότητα στην κυβέρνηση επειδή επέλεξε για τη θέση του Προέδρου των Ελληνικών Πετρελαίων τον τελευταίο υπουργό Οικονομικών των κυβερνήσεων Καραμανλή, τον Γιάννη Παπαθανασίου.

Ο πυρήνας της κριτικής Σαχινίδη είναι ότι δεν μπορεί να τοποθετείται σε μια κρατική θέση ο υπουργός που επί των ημερών του αφενός συνετελέσθη ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας και αφετέρου απεκρύβησαν και αλλοιώθηκαν τα στοιχεία για το έλλειμμα, που, κατά τον

Σαχινίδη, ήταν και η αιτία να οδηγηθεί η χώρα στο Μνημόνιο.

Αρμόδιοι να απαντήσουν, επί της ουσίας της ένστασης Σαχινίδη, είναι ο ίδιος ο Παπαθανασίου και, εκ μέρους της κυβερνήσεως, ο προϊστάμενος υπουργός των ΕΛΠΕ. Το γεγονός ότι αυτός ο υπουργός, ο Γιάννης Μανιάτης, ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, υποθέτω δεν θα διέλαθε της προσοχής του Φ. Σαχινίδη. Δεν θα διέλαθε, επίσης, της προσοχής και του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, του Οδυσσέα Κωσταντινόπουλου, όστις, επίσης, αμφισβήτησε, και μάλιστα με ειρωνικό τρόπο, την κυβερνητική απόφαση. Όπως δεν θα διέλαθε και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που «βγήκαν στα κάγκελα» με την επιλογή Παπαθανασίου.

Δεν υποστηρίζω ότι και οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητώντας την επιλογή Παπαθανασίου, ουσιαστικά αμφισβητούν τον σύντροφό τους υπουργό Μανιάτη. Φυσικά θα ήταν εύκολο να το κάνω, αφού ο συνειρμός προκύπτει αυτόματα. Δεν το κάνω επειδή είναι εσωτερικό θέμα του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να το λύσουν μεταξύ τους. Εκτός κι αν για την επιλογή Παπαθανασίου διαφώνησε ή δεν ρωτήθηκε καν ο υπουργός. Κάτι που το αποκλείω. Γιατί εάν συνέβη, ο Μανιάτης, για λόγους αξιοπρέπειας και μόνον, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Εκτός και αν, οι διαφωνούντες, δέχονται ότι ο Μανιάτης δεν είναι αξιοπρεπής. Επομένως, η επιλογή Παπαθανασίου έγινε, τουλάχιστον με τη σύμφωνη γνώμη του Μανιάτη, οπότε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρέπει να στρέψουν τα βέλη της κριτικής τους πρωτίστως στον σύντροφό τους υπουργό.

Και φυσικά θα πρέπει, με την επιλογή Παπαθανασίου να συμφώνησε και ο προϊστάμενος του Μανιάτη, ο Βενιζέλος. Επομένως, τα βέλη τους θα πρέπει να στραφούν και σ” αυτόν. Για να μην αντιδρά ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη, σημαίνει ότι όχι μόνον αποδέχεται τον διορισμό Παπαθανασίου, αλλά και διαφωνεί με την ουσία των λεγομένων όσων διαφωνούν ή, όπερ και το πιθανότερο, δεν τον ενδιαφέρει να στηρίξει τον Παπανδρέου στη διαμάχη με τον Καραμανλή για το ποιός οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία. Αυτό είναι ένα δεύτερο πρόβλημα, εσωτερικό κι αυτό του ΠΑΣΟΚ, που, επίσης πρέπει μόνοι τους να λύσουν.

Η βασική ένστασή μου, στην ένσταση Σαχινίδη, είναι όμως άλλη: Δεν μπορεί ο Φ. Σαχινίδης να δέχεται το μείζον και να διαφωνεί στο έλασσον. Και το μείζον είναι η αποδοχή να συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Αν ήταν έτσι, ο Σαχινίδης δεν θα έπρεπε να δεχθεί να είναι υπουργός και ο Κ. Χατζιδάκης. Και αυτός υπουργός του Καραμανλή ήταν, την ίδια περίοδο με τον Παπαθανασίου. Ούτε τον Αβραμόπουλο έπρεπε να δεχθεί, ούτε τον Στυλιανίδη, ούτε ακόμη για πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Όλοι ήταν συνάδελφοι υπουργοί του Παπαθανασίου, στην κυβέρνηση Καραμανλή όταν επήλθε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και απεκρύβησαν τα ελλείμματα. Δεν μπορεί λοιπόν να δέχεται τους υπουργούς και να ενίσταται για τους κρατικούς αξιωματούχους. Εκτός κι αν ο Φ. Σαχινίδης πιστεύει ότι μόνος υπεύθυνος, γι” αυτά που καταγγέλλει, είναι ο Παπαθανασίου και όλοι οι άλλοι είναι και αθώοι του αίματος και δεν γνώριζαν τίποτε για τις στατιστικές αλχημείες. Ούτε καν ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Αν είναι έτσι, να βγει να το πει.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση ο Φ. Σαχινίδης, επειδή διετέλεσε και αυτός υπουργός Οικονομικών, να γνωρίζει κάτι που εμείς αγνοούμε. Και σ” αυτή την περίπτωση όμως οφείλει να μας ενημερώσει. Και βέβαια, ειδικά για τα ΕΛΠΕ, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι την πλειοψηφία την έχει ο Όμιλος Λάτση, και επομένως, αν δεν έχει τον πρώτο λόγο, σίγουρα θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του στον ορισμό των στελεχών στα σημαντικά πόστα της διοίκησης της εταιρείας.

Το πρόβλημα με τον Σαχινίδη, τον Κωσταντινόπουλο και τους άλλους του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αν έχουν δίκαιο ή άδικο στις ενστάσεις τους για πρόσωπα -υποθέτω ίδιες ή ανάλογες ενστάσεις θα έχουν και βουλευτές ή στελέχη της Ν.Δ. για αντίστοιχους αξιωματούχους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές αφ” ης στιγμής τα δύο κόμματα αποφάσισαν να συγκυβερνήσουν με ποσοστώσεις επί των κυβερνητικών και κρατικών θέσεων.

Και αυτό ο Σαχινίδης και ο Κωσταντινόπουλος όχι μόνον το γνωρίζουν, αλλά και το έχουν αποδεχθεί σε πλείστες όσες περιπτώσεις, με τελευταία αυτή του ορισμού διοικήσεων στα νοσοκομεία, όπου η λίστα της επιστημονικής και τεχνοκρατικής αξιολόγησης παραμερίστηκε προκειμένου να περάσουν οι εκλεκτοί των δύο κομμάτων.

Όταν λοιπόν έχεις αποδεχθεί το μείζον και έχεις κάνει τα στραβά μάτια σε άλλα, η ένστασή σου στο έλασσον δεν είναι ισχυρή. Εξυπακούεται πως ο ισχυρισμός αυτός δεν αθωώνει τον Παπαθανασίου γι” αυτά που του καταλογίζει ο Σαχινίδης. Απλώς επισημαίνεται η αντίφαση. Αν μάλιστα ο Φ. Σαχινίδης θέλει να προβάλει ενστάσεις και για άλλους αξιωματούχους, μπορώ να τον εφοδιάσω με πολλά στοιχεία και για πολλές περιπτώσεις. Το ίδιο και για ανθρώπους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ…

Keywords
Τυχαία Θέματα